COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Una història que ens és familiar. Acollida i acompanyament a famílies en situació de vulnerabilitat social

Una història que ens és familiar. Acollida i acompanyament a famílies en situació de vulnerabilitat social

Equip Paidós Roquetes
Equip d'atenció socioeducativa del Servei Paidós Roquetes
Veure tots els articles

22.02.19

"Los científicos dicen que estamos hechos de átomos,
pero a mí un pajarito me contó
que estamos hechos de historias".
Eduardo Galeano.

El Paidós és un projecte de Càritas, un projecte sòcio-educatiu de participació oberta i voluntària de famílies proposades per Serveis Socials, l’Equip d’Atenció a la Infància i altres serveis socio-educatius del barri. L’equipament és com una gran casa, i les famílies en fan un ús quotidià, hi ha de tot (cuina, menjador, bugaderia, espai de joc….) menys llits, cadascú va a dormir a casa seva. Durant la seva participació al Paidós, gaudeixen d’un acompanyament intensiu, integral i integrat: per un període d’aproximadament dos anys, amb un equip interdisciplinari acompanyant totes les àrees de la vida familiar. Un acompanyament que parteix del lideratge i empoderament dels adults de la família per a millorar la seva situació familiar.

Acompanyar la vida de l'altre, posar la mirada en la relació i omplir-la de vincle, acompanyant la quotidianitat de les famílies tot narrant aquest trosset de la vida de l'altre que tenim la sort d'acompanyar. Narrant-lo a les converses de sobretaula, narrant al diari, construint narracions vitals als espais psicoterapèutics, cosint retalls de relat a les reunions d’equip... amb la certesa que tots som la nostra pròpia història, i en la mesura que l'entenem i l'acceptem, projectem millor un futur que ens generi benestar.

Era el final de la primavera, la família Safaya portava poc temps a la ciutat, havien arribat aquí buscant noves oportunitats. Fins aleshores els tres fills de la família, havien estat jugant als carrers de la bella ciutat d'Agra, Índia.
Va sonar el timbre al Paidós. Havia arribat El Cha i l'Ananda amb els seus tres fills; l'Aleeb, l'Amul i la Lalasa amb la seva referent de Serveis Socials, la Conchita.

Al Paidós, som conscients que la nostra feina és cuidar a les famílies. La cura no és un concepte buit, és una experiència que aporta benestar en forma de cadena. Quan ens sentim cuidades per la institució i pel projecte i cuidem als pares i a les mares, estem proposant una experiència que és provable que arribi als infants. Així els infants poden desenvolupar-se, créixer i ser qui realment son, els pares i les mares també, els i les professionals també, i així creixem juntes en la diferència.

Pujant les escales es podia sentir l'olor de cafè que l'equip havíem preparat per a acollir-los i presentar l'espai amb la mateixa cura que ens havien presentat el Paidós a cadascuna de nosaltres quan vam arribar.
Volíem convidar-los a formar part d'aquesta família de famílies.

El Paidós és un espai ampli, diàfan i bonic. Cada racó està pensat amb intencionalitat sòcio-educativa. A tot arreu es proposen espais per a conviure en família, espais d’interès i confort per a persones adultes i per a infants: un racó amb sofàs a l’espai principal de joc, una cuineta al costat de la cuina, un lavabo petit pels menuts a la zona de banys, cadires grans i petites de bimet a la sala d'intimitat….

El Cha, l'Ananda i els tres menuts, estaven entusiasmats amb l'espai: ple de vida, de color, de somriures, d'orelles amb ganes d'escoltar, i braços amb ganes d'abraçar... Un espai on l'Aleeb, l'Amul i la Lalasa podien corretejar i jugar segurs sota la mirada dels seus pares, acompanyada de la mirada de l’equip.
L’apropiament de l’espai, com un tros més de casa seva va anar passant poc a poc, tota la família empesa per l’energia dels infants, experts exploradors de nous paisatges.

El treball en equip és essencial, cadascú aporta des de la seva mirada professional: una psicòloga sistèmica, una treballadora familiar, un educador social, una educadora social i una directora. El treball d’intersubjectivitat ens permet fer una proposta holística. L’acompanyament a les famílies s’estructura en tres àmbits diferents: domiciliar, sòcio-educatiu i psico-terapèutic.

Poc a poc van anar passant els dies, els espais i el temps compartit, creixent, acompanyats amb confiança.  

L’àmbit domiciliar esdevé a les llars de les famílies i en els espais domèstics del Paidós (cuina, menjador, bugaderia, dutxes…), i està dinamitzat i acompanyat de la mà de la treballadora familiar.

L’El Cha i l'Ananda no van tardar a fer la bugada al Paidós, i aviat van començar a participar als dinars, aprofitant la franja en la que els infants mengen a l’escola, i conèixer altres pares i mares.
Començava l’estiu i li van demanar a la treballadora familiar que els ajudés a casa, els havien passat tantes bosses de roba pels infants, que s’havien convertit en un embolic indesxifrable. La treballadora familiar hi va anar i van passar la tarda endreçant armaris, xerrant i prenent un te indi boníssim.

L’àmbit sòcio-educatiu es refereix a l’acollida de cadascuna de les persones del Paidós i a tots i a totes en comunitat, a vegades amb molta intensitat, altres amb menys. Als espais comuns del Paidós, a les converses individuals, les tertúlies i als acompanyaments a gestions, de la mà de l’educadora i l’educador socials.

La família ja es trobava a gust habitant el Paidós, compartint converses entre cafès i tes. Converses amb molt contingut, amb ells com a protagonistes, parlant sobre les vivències, les emocions i les preocupacions, de tu a tu.
Ja s’apropava lla tardor i la família estava preocupada per l’habitatge, tenien una ordre de desnonament imminent i això els transvasava fortament, els paralitzava, els angoixava.
El seu educador va tenir llargues converses amb ells per a poder comprendre millor la situació, va coordinar-se amb la Conchita, la seva treballadora social de Serveis Socials, va acompanyar-los vàries vegades al patronat de l’habitatge, a la Seu del Districte, a l’advocat…

En l’àmbit psicoterapèutic es proposen teràpies familiars, individuals i grupals, de la mà de la psicòloga.

La confiança i el temps compartit, també van portar a converses psicoterapèutiques amb la psicòloga, per a poder gestionar l’angoixa del desnonament i prendre consciència de la pròpia història i les pròpies dificultats.

Totes les professionals transitem d’alguna manera per tots els àmbits i incidim més en el que ens és propi, fent un treball de presència i acompanyament invisible.

I molla a molla, setmana a setmana, la família va anar seguint un camí de decisions importants, amb sentiment de confiança pròpia. 

L’acompanyament psico-socio-educatiu al Paidós té més a veure amb l’estar que en el fer, és més un art invisible que una acció tangible. Acollir tot allò que porta la família vertebra el nostre treball. En la trajectòria vital de la família, son els adults de la família els qui duen el timó, i nosaltres com a professionals estem al costat, recolzant aquest camí, ajudant a fer conscient cada pas i acompanyant a la família en allò que decideixi. Mirant-los sempre des d’una mirada amorosa i comprensiva.

Si no s’ha viscut l’experiència fonamental de la relació amorosa, és difícil reproduir-la. Algunes vegades, algunes persones adultes que arriben al Paidós, no han viscut aquesta experiència amb els seus progenitors.

L’acompanyament en la cura que oferim des del Paidós, apodera als pares i a les mares i els convida a viure en primera persona l’experiència de ser cuidats, amb la intenció que això enriqueixi el vincle paterno-filial. D’altre banda, també acompanyem als  infants, per tal d’ajudar a validar i reconèixer el vincle enriquit dels seus pares i mares.

La família Safaya sovint ve a dinar  i a gaudir d’una bona sobretaula al Paidós.
Quan acaben de dinar els pares i les mares surten cap a les escoles a buscar els fills. l’El Cha i l'Ananda, tornen amb l'Aleeb, l'Amul i la Lalasa, que com sempre, entren corrents, saludant i disposats a jugar.
La mare els treu les sabates, el pare els acompanya a rentar-se les mans, berenen tots cinc mentre riuen i parlen en panjavi…. Nosaltres ens ho mirem de lluny, i prenem consciència del canvi: de com ha ajudat a aquesta família estabilitzar la seva situació d’habitatge, de com els ha ajudat estar acompanyats pel Paidós durant aquest període. Es miren als ulls, no criden i es cuiden els uns als altres.

La riquesa del projecte està construïda per les famílies que en formen part. La diversitat cultural genera aprenentatges bidireccionals i continuats, ja que el Paidós esdevé un espai de convivència entre famílies de diferents parts del món. És per això que l'acompanyament al Paidós està esbiaixat per la mirada antropològica i sistèmica.

Dues primaveres després de trepitjar per primera vegada el Paidós, l’El Cha i l'Ananda venen per gaudir d’un dinar especial al Paidós, ja fa dos anys que son al Paidós i avui celebren el seu comiat. La taula està plena menjars que algunes famílies han cuinat per acomiadar-se de la família Safaya. Com sempre, comparteixen converses i es respira l'orgull dels costums, tradicions i records. Famílies del barri: algunes arribades d'arreu del món i altres nascudes aquí. Totes al voltant de la mateixa taula.

L'equip de Paidós Roquetas està format per:

  • Belen Garcia, s'ha format en gènere i ciutadania, en integració social i educació social, fa d'Educadora Social al Paidós.
  • Sandra Murcia, amb experiència en el món del lleure i formació en educació social, fa d'Educadora Social suplent al Paidós.
  • Gisela Piñol, amb experiència en el treball domiciliari i en el món del lleure, formada en integració social, fa de Treballadora Familiar al Paidós.
  • Maria Torres, formada en infermeria, en fisioteràpia i en psicologia, màster en sistèmica, experiència en clínica i àmbit formatiu, fa de Psicòloga suplent al Paidós.
  • Noèlia Bardés, formada en educació infantil, educació social, art teràpia i màster en tractament i prevenció de la violència familiar, amb molts anys d'experiència en diferents àmbits sòcio educatius, fa de Directora del Paidós.