COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Estalviar aigua sempre, no només quan hi ha mancança... Aquest és el propòsit!

Estalviar aigua sempre, no només quan hi ha mancança... Aquest és el propòsit!

Pere Vives i Santa-Eulàlia
Cap d'Educació Ambiental i Colònies de Lleure de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

22.03.16

Avui celebrem el Dia Mundial de l’Aigua. A casa vivim molts cops sense ser conscients de la dificultat que representa per a les societats humanes l’accés a l’aigua i no una aigua qualsevol, sinó una aigua potable i de qualitat.

Només quan hi ha períodes de sequera o algunes restriccions com les que vam patir algunes poblacions catalanes ara fa uns anys, ens sensibilitzem amb el tema i la resposta ciutadana va ser exemplar, arribant a ser Barcelona una de les ciutats europees amb el rècord de menys consum d’aigua per càpita el 2009 amb prop 108 l/persona/dia en tota l’àrea metropolitana.

Els canvis ambientals que s’albiren per al futur tendeixen a fer-nos pensar que el recurs de l’aigua de qualitat serà cada cop una qüestió més complexa i necessitada de grans inversions administratives, per garantir-ne la distribució i la qualitat i també d’una demanda de bons hàbits i comportaments a tota la població. Això ens obliga a saber que en temps de bonança, amb els pantans amb un cabdal raonable i  amb una innivació ja consolidada per enguany  i amb previsions de recursos d’aigua per un temps raonable, és quan hem de posar en marxa l’esperit d’estalvi i recuperació de l’aigua a les nostres llars, recordant que cal tancar les aixetes quan no cal que ragin innecessàriament, regar de manera controlada els nostres balcons i terrasses, pensar en aprofitar aigua de pluja potser? Concentrar les rentadores de plats i roba amb la capacitat adequada, no emprar el WC com a paperera, optar per la dutxa i no la banyera... Consells diaris i quotidians que fan possible que una ciutat com Barcelona pugui mantenir nivells de consum d’aigua per càpita que demostrin que som una societat sensible a la problemàtica i amb voluntat de saber disposar de manera racional aquest recurs tant preuat i necessari. 

La mitjana actual de consum  és de 120 litres aigua per càpita, el primer que ens cal fer és mirar la nostra factura i veure quants litres consumim a casa per persona, d’aquesta manera sabrem si estem per sobre o per sota d’aquets 120l de promig. En cas d’estar per sobre ens convindria posar en marxa accions d’estalvi i si estem per sota felicitar-nos vol dir que ens cal mantenir els hàbits que segurament ja tenim assumits. 

Estalviar aigua és feina de tots i totes i el Dia Mundial de l’Aigua és una bona ocasió per a recordar-ho, fer-ne la reflexió i revisar quines mesures prenem per a l’estalvi d’aigua.

Comparteix l’article

Etiquetes