COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Pere Vives i Santa-Eulàlia
Cap d'Educació Ambiental i Colònies de Lleure de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
| Fitxa d’expert
22.03.16
Avui celebrem el Dia Mundial de l’Aigua. A casa vivim molts cops sense ser conscients de la dificultat que representa per a les societats humanes l’accés a l’aigua i no una aigua qualsevol, sinó una aigua potable i de qualitat.
Només quan hi ha períodes de sequera o algunes restriccions com les que vam patir algunes poblacions catalanes ara fa uns anys, ens sensibilitzem amb el tema i la resposta ciutadana va ser exemplar, arribant a ser Barcelona una de les ciutats europees amb el rècord de menys consum d’aigua per càpita el 2009 amb prop 108 l/persona/dia en tota l’àrea metropolitana.
Els canvis ambientals que s’albiren per al futur tendeixen a fer-nos pensar que el recurs de l’aigua de qualitat serà cada cop una qüestió més complexa i necessitada de grans inversions administratives, per garantir-ne la distribució i la qualitat i també d’una demanda de bons hàbits i comportaments a tota la població. Això ens obliga a saber que en temps de bonança, amb els pantans amb un cabdal raonable i amb una innivació ja consolidada per enguany i amb previsions de recursos d’aigua per un temps raonable, és quan hem de posar en marxa l’esperit d’estalvi i recuperació de l’aigua a les nostres llars, recordant que cal tancar les aixetes quan no cal que ragin innecessàriament, regar de manera controlada els nostres balcons i terrasses, pensar en aprofitar aigua de pluja potser? Concentrar les rentadores de plats i roba amb la capacitat adequada, no emprar el WC com a paperera, optar per la dutxa i no la banyera... Consells diaris i quotidians que fan possible que una ciutat com Barcelona pugui mantenir nivells de consum d’aigua per càpita que demostrin que som una societat sensible a la problemàtica i amb voluntat de saber disposar de manera racional aquest recurs tant preuat i necessari.
La mitjana actual de consum és de 120 litres aigua per càpita, el primer que ens cal fer és mirar la nostra factura i veure quants litres consumim a casa per persona, d’aquesta manera sabrem si estem per sobre o per sota d’aquets 120l de promig. En cas d’estar per sobre ens convindria posar en marxa accions d’estalvi i si estem per sota felicitar-nos vol dir que ens cal mantenir els hàbits que segurament ja tenim assumits.
Estalviar aigua és feina de tots i totes i el Dia Mundial de l’Aigua és una bona ocasió per a recordar-ho, fer-ne la reflexió i revisar quines mesures prenem per a l’estalvi d’aigua.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents