COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Escrivim l'educació social

Escrivim l'educació social

Óscar Martínez
Professor contractat i doctor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL)
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

17.02.17

En els diferents fòrums de l'Educació Social és força habitual sentir que els educadors i educadores socials hauríem d'escriure més sobre la nostra professió. Amb l'objectiu de parlar sobre aquest tema i poder-nos conèixer presencialment, al Col·legi d'Educadors i Educadors Social de Catalunya (CEESC) ens va reunir fa uns dies a algunes de les persones que acostumem a traduir en textos algunes de les situacions que ens succeeixen en la pràctica professional o reflexions en relació al nostre ofici. La trobada va ser acollit per l'espai de redacció del mitjà de comunicació la Directa.

L'acte em va traslladar inevitablement a l'activitat que organitzem el 2012 i que també va reunir uns quants blocaires per posar en comú molts aspectes lligats a les idees que van sorgir fa uns dies.

Un acte d'aquestes característiques demostra que som una professió viva i amb moltes ganes de donar-nos a conèixer. Però, sobretot, amb moltes ganes de generar reflexió escrita que ens serveixi en la nostra pràctica diària als professionals, però també per ser llegida per estudiants de les diferents universitats que, per descomptat, animem a participar del relat escrit de la nostra professió.

A més, en l'activitat també vam posar de manifest les ganes i la intenció de poder escriure per a ser llegits per persones alienes a la professió. I és que el prisma de l'Educació Social serveix per poder mirar qualsevol de les situacions que es donen en el nostre entorn. Potser hi ha qüestions aparentment llunyanes a la nostra professió, però això no vol dir que puguem escriure i plantejar reflexió des de la nostra mirada. No treballem en empreses elèctriques, però podem reflexionar sobre les diferències que hi hauria si utilitzéssim energia renovable o no deixéssim en mans dels oligopolis l'accés a un dret bàsic com és l'energia. Potser no ens dedicarem a futbol professional, però podem fer un relat des del nostre punt de vista sobre algunes de les actituds de les estrelles que acaparen les portades dels diaris. Tampoc som arquitectes, però podem explicar què és el que pensem quan un edifici no ha tingut en compte la diversitat humana per garantir l'accés en igualtat de condicions a totes les persones.

La Revista d'Educació Social del Consell General, el Quaderns d'Educació Social, el portal Social.cat, són alguns dels espais on escriure que es van comentar en la trobada i als quals podem afegir, si m'ho permeteu, la revista Educació Social de la Facultat Pere Tarrés (URL), que acaba de publicar el seu número 64.

Arribem als 20 anys del Col·legi d'Educadors i Educadors Socials en molt bona forma i segur que la difusió d'aquesta trobada pot generar nous escriptors de l'educació. Hi ha espais per a escriure en profunditat, però també d'altres que requereixen de menys temps per fer-ho, així que val la pena tenir més textos amb què aprendre.

Podeu llegir els blocs dels professionals que han participat d'aquesta trobada en els següents enllaços: