COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Fabricio Busi
Cap de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés
Veure tots els articles
06.07.23
La frase atribuïda (erròniament?) a Sèneca "cap vent és favorable per al vaixell que no sap a on va" ha mantingut la seva vigència al llarg dels segles, i s'aplica perfectament a la planificació estratègica dins de qualsevol organització, incloses les entitats del tercer sector.
Engegar un procés de planificació estratègica implica un viatge de reflexió des d’allò essencial, la identitat –saber qui som com a entitat, d'on venim i on volem anar–, per conèixer-nos a nosaltres mateixes, però també per conèixer el nostre entorn i, sobretot, per conèixer les persones amb qui treballem i per a qui treballem (persones i societat).
Per això, dues preguntes mobilitzen els inicis de la reflexió estratègica:
Fem el que hem de fer? Com podem millorar el que fem, augmentant el nostre impacte social?
El primer interrogant es basa en la constatació que vivim en un entorn post-pandèmic BANI (acrònim anglès de fràgil –brittle–, ansiós –anxious–, no lineal –non-linear– i incomprensible –incomprehensible–), més que en un entorn VUCA. L'entorn és fràgil perquè poden produir-se canvis bruscos i ruptures inesperades, les estructures i/o sistemes poden tornar-se inestables o col·lapsar ràpidament; la incertesa sobre el que pot venir i la manca de control generen ansietat, mentre que costa veure patrons lineals i predictibles entre les relacions que abans eren causals. L'excés d'informació i la manca de dades fiables dificulten l'anàlisi i l'estratègia.
Per evitar caure en el catastrofisme immobilitzant d'aquesta descripció de l'entorn, noves eines aplicades a la planificació estratègica poden aportar un valor i una visió clau a les organitzacions.
Transformar la informació en coneixement i el coneixement en acció transformadora.
Recollir informació, tant interna com externa, transformar-la mitjançant eines digitals en coneixement i aplicar aquest coneixement en línies estratègiques i objectius és la clau i el valor afegit de la planificació estratègica. Ha de ser una eina de gestió, un instrument per a orientar el canvi organitzatiu i l'impacte de la nostra entitat. No pot restar en un document secundari de gestió.
Aquest procés, però, té algunes claus que seran fonamentals per assolir-lo amb èxit:
7 claus de l'èxit de la planificació estratègica:
Un mal procés de planificació estratègica sovint ens deixa com a resultat un pla que ens sembla aliè a la nostra organització, amb el qual no ens identifiquem, que és resistit i viscut com una càrrega per totes les parts implicades, i té altes probabilitats de fracàs.
Aconseguir fer, en canvi, una bona planificació estratègica no és un procés ràpid ni fàcil; requereix competències i habilitats molt específiques i, sobretot, soft skills (escolta, comunicació, adaptació), així com experiència i coneixement especialitzat. No obstant això, també és una gran oportunitat per transformar i cohesionar tota l'entitat cap a un rumb clar i poder aprofitar, així, els vents que bufen amb més força.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents