FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

WhatsApp i confinament: algunes recomanacions per trobar l’equilibri

WhatsApp i confinament: algunes recomanacions per trobar l’equilibri

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

26.03.20

Hi ha algú que encara no sàpiga què és el WhatsApp?Aquesta aplicació gratuïta que molts de nosaltres tenim al mòbil i que ens permet comunicar-nos de manera molt ràpida amb les persones que tenim a prop però també amb les que són més lluny treu fum aquests dies amb la situació de confinament que estem vivint, com també passa amb els nombrosos programes que estan sorgint per fer vídeotrucades.

Però avui us volem parlar del WhatsApp. Aquesta eina, com d’altres aplicacions de missatgeria semblants que existeixen al mercat, agilitza la informació, ens ajuda a organitzar-nos l’agenda, ens permet fer grups… Però què passa si l’ús que se’n fa no és l’adequat?

Des de fa uns dies, estem vivint una situació inèdita i desconcertant, en què famílies senceres estan incomunicades presencialment però connectades digitalment, gràcies a les noves tecnologies de la informació. La majoria de nosaltres estem confinats i confinades a casa i compartim la mateixa sensació d’incertesa generalitzada i això ho hem de tenir molt present quan vulguem intervenir en una conversa de WhatsApp, o bé  quan publiquem algun missatge en qualsevol xarxa social.

A continuació us proposem alguns aspectes que cal recordar sempre però sobretot aquests dies quan utilitzem WhatsApp i eines similars:

  • Quan ens comuniquem amb el mòbil és bo d’imaginar-nos la cara que posarà la persona a qui adrecem el nostre missatge. Hem de ser capaços d’expressar de manera virtual allò que li diríem presencialment, respectant els silencis i la distància que ens separa.
  • Abans d’agafar el mòbil i enviar qualsevol informació, sigui pròpia o reenviant-la, cal fer-ho des de l’empatia, pensant en les persones que la rebran. Podem trobar-nos amb persones que estiguin fent teletreball i hagin de compaginar aquesta tasca amb la família; amb persones que treballen en el camp de les necessitats bàsiques, estan col·lapsades de feina i van molt cansades i no tenen temps;també amb persones que, temporalment, tenen la feina aturada i són a casa inquietes per la situació econòmica i sanitària del moment.
  • Tant l’emissor com el receptor del missatge que enviem som persones i com a persones tenim sentiments i emocions i, darrerament, aquestes emocions estan a flor de pell i sembla que estiguin viatjant per una muntanya russa. Depèn del moment en què rebem un mateix missatge podem percebre’l amb alegria i il·lusió o bé amb tristesa i apatia. La part sentimental i emocional és la més delicada i vulnerable i és on podem fer més mal, per això cal anar amb molt de compte.
  • Algunes persones estem confinades i bé de salut però d’altres poden estar malaltes o tenir algun familiar molt proper o algun conegut malalt. Davant d’aquesta situació de desconeixement de les diferents situacions personals hem d’actuar amb prudència, serenor i intentar ser assertius.
  • És possible que ens comuniquem amb persones que estan passant per un procés de dol perquè han perdut un ésser estimat aquests darrers dies. En moments com aquest, cal que les persones a qui ens adrecem ens sentin a prop, perquè ens necessiten: pensem-nos-ho dues vegades abans d’enviar algun acudit, vídeo o determinades informacions que poden generar angoixa. A vegades, un acudit pot provocar l’efecte invers del que desitjàvem al principi.
  • Alerta amb les informacions que enviem. Abans de reenviar qualsevol notícia verifiquem que sigui certa i assegurem-nos de quin n’és l’origen. Una informació inexacta o que resulta ser una fake news pot generar un malestar que podríem haver evitat si ens n’haguéssim assegurat bé de la seva autenticitat abans d’enviar-la.
  • Els programes de missatgeria són eines realment pràctiques si se’n sap fer un bon ús, però de vegades la immediatesa que suposen ens pot trair. Abans d’escriure pensem quina és la nostra intenció, a qui li enviem, i si és un grup, recordem quina era la finalitat d’aquest grup quan va ser creat… Sempre podem crear un nou grup específic per fer bromes on s’hi podran afegir totes aquelles persones que hi vulguin participar.
  • I una última recomanació: en aquests moments d’incertesa és lògic voler estar connectats amb els que no podem tenir al costat i amb l’actualitat de tot el que està passant al nostre voltant, però cal trobar l’equilibri i reservar també moments “sense connexió” per viure’ls al màxim amb els que tenim físicament més a prop.

Si tenim en compte aquestes recomanacions evitarem futurs malentesos perquè en tot moment haurem estat pensant en les persones que tenim a l’altre costat del mòbil.

I, molt important, si tenim infants o joves a casa amb mòbil o que es comuniquen per WhatsApp, aprofitem el moment per informar-los i per fer-los reflexionar sobre tot allò que han de tenir present abans d’actuar.

Cal que aprofitem les oportunitats que ens ofereix la situació actual i que seguim educant, en tot moment, als nostres infants i joves, també gràcies a eines com el WhatsApp.

Fonts:

https://familiesdms.cat/com-fer-un-bon-us-dels-grups-de-pares-de-whatsapp/

https://www.vilaweb.cat/noticia/4237098/20150323/deu-consells-pares-grups-whatsapp-lescola.html

Comparteix l’article

Etiquetes