FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Qui vol jugar amb mi una estona?

Qui vol jugar amb mi una estona?

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

06.06.18

Si tenim infants a casa o ens hi relacionem, segurament alguna vegada ens han fet aquesta pregunta: Vols jugar?

Els educadors, en general, tant si som família de l’infant com si som els seus mestres o educadors de lleure, som els responsables d’afavorir el joc entre els infants perquè sabem que és imprescindible per al seu desenvolupament com a persona. Per a què l’infant gaudeixi d’un temps i espai de joc cal que els adults que l’envoltem tinguem una actitud oberta, confiada i positiva davant d’aquest recurs.

La nostra actitud davant de l’infant i el joc farà que el joc esdevingui una activitat per a fer sol o en companyia. El nostre objectiu és crear un espai de confiança, llibertat i de creativitat, i una bona manera de fer-ho és divertir-nos amb ells al mateix temps que compartim les seves il·lusions i fantasies.

Quan l’infant juga sol es troba amb ell o ella mateixa, entrena la memòria i desenvolupa diferents habilitats. Quan l’infant juga amb els seus amics i companys comparteix, organitza, cedeix i participa des de la pròpia iniciativa i la dels seus companys de joc.

Jugant a l’esplai o al cau – o a qualsevol espai de lleure – l’infant pren com a model el seu monitor o cap que l’acompanya a participar, triar, saber perdre o saber guanyar, aquests són, entre d’altres,  aspectes a treballar. L’acció de l’educador o educadora serà molt rellevant respecte  la manera de fer i ser de l’infant.

Jugar amb la família és molt satisfactori: produeix benestar amb un mateix, es donen relacions de complicitat entre els participants i pren tanta força el vincle afectiu que provoca ganes de repetir el moment de joc.

Quan fem referència a la família també cal tenir present als avis i a les àvies. Ells són la veu de l’experiència i ens traslladen a la seva infantesa quan ens expliquen jocs tradicionals que hem d’intentar conservar per reproduir-los  posteriorment amb les noves generacions.

Jugar és bo per a tots i totes, sobretot si tenim present que mentre juguem ens mostrem tal i com som i aprenem sense parar.

Més informació: 

https://criatures.ara.cat/primers-companys-joc_0_1148285180.html

http://www.jugarijugar.com/ca/blog/jugar-o-no-amb-els-nostres-fills-n2157

http://serveiseducatiusndavant.cat/web2015/jugar-amb-nens-beneficis-pares/

Comparteix l’article

Etiquetes