FAMÍLIES
BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
06.06.18
Si tenim infants a casa o ens hi relacionem, segurament alguna vegada ens han fet aquesta pregunta: Vols jugar?
Els educadors, en general, tant si som família de l’infant com si som els seus mestres o educadors de lleure, som els responsables d’afavorir el joc entre els infants perquè sabem que és imprescindible per al seu desenvolupament com a persona. Per a què l’infant gaudeixi d’un temps i espai de joc cal que els adults que l’envoltem tinguem una actitud oberta, confiada i positiva davant d’aquest recurs.
La nostra actitud davant de l’infant i el joc farà que el joc esdevingui una activitat per a fer sol o en companyia. El nostre objectiu és crear un espai de confiança, llibertat i de creativitat, i una bona manera de fer-ho és divertir-nos amb ells al mateix temps que compartim les seves il·lusions i fantasies.
Quan l’infant juga sol es troba amb ell o ella mateixa, entrena la memòria i desenvolupa diferents habilitats. Quan l’infant juga amb els seus amics i companys comparteix, organitza, cedeix i participa des de la pròpia iniciativa i la dels seus companys de joc.
Jugant a l’esplai o al cau – o a qualsevol espai de lleure – l’infant pren com a model el seu monitor o cap que l’acompanya a participar, triar, saber perdre o saber guanyar, aquests són, entre d’altres, aspectes a treballar. L’acció de l’educador o educadora serà molt rellevant respecte la manera de fer i ser de l’infant.
Jugar amb la família és molt satisfactori: produeix benestar amb un mateix, es donen relacions de complicitat entre els participants i pren tanta força el vincle afectiu que provoca ganes de repetir el moment de joc.
Quan fem referència a la família també cal tenir present als avis i a les àvies. Ells són la veu de l’experiència i ens traslladen a la seva infantesa quan ens expliquen jocs tradicionals que hem d’intentar conservar per reproduir-los posteriorment amb les noves generacions.
Jugar és bo per a tots i totes, sobretot si tenim present que mentre juguem ens mostrem tal i com som i aprenem sense parar.
Més informació:
https://criatures.ara.cat/primers-companys-joc_0_1148285180.html
http://www.jugarijugar.com/ca/blog/jugar-o-no-amb-els-nostres-fills-n2157
http://serveiseducatiusndavant.cat/web2015/jugar-amb-nens-beneficis-pares/
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents