FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

El gust per llegir un bon llibre a l’estiu

El gust per llegir un bon llibre a l’estiu

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

18.06.18

S’apropa l’època de l’any que molts estem esperant perquè trencarem amb les nostres rutines diàries i tindrem més temps per a compartir amb els nostres.

El curs escolar s’acaba i els infants comencen les estades amb els avis, cangurs o altres familiars, o bé participen de les grans ofertes de lleure educatiu per a infants i joves i, possiblement també, de les vacances amb els pares i mares.

Algunes famílies són partidàries de trencar amb tot i pensen que les vacances són per gaudir-les i no fer deures. Altres famílies busquen per internet o a partir d’altres recursos quelcom semblant a fer deures per a no oblidar alguns conceptes que s’han anat treballant durant el curs escolar. També hi ha famílies que, davant de l’oferta que troben a les botiguetes de barri, grans llibreries o centres comercials sobre quaderns i quadernets, es troben indecisos, perquè n’hi ha de molts tipus. Totes poden ser bones opcions en funció de com es treballin.

Davant d’aquesta situació,  i tenint en compte que sempre he pensat que el millor company de viatge és un llibre, em plantejo el següent: aquest estiu, als meus fills els regalaré un llibre. Tindré en compte la temàtica i pensaré què els pot agradar, ja que ells seran els  protagonistes d’aquesta història. I estic pensant com l’exprimiré.

Comencem a treballar:

En primer lloc, una cosa que em sembla molt interessant i que no pot passar per alt és conèixer-ne l’autor o autora: la seva biografia, altres obres que hagi escrit o col·laboracions que hagi pogut desenvolupar, entre d’altres. Els infants han de tenir ben present un tema molt important:cal contextualitzar el llibre: en quin lloc (país, ciutat, territori) se centra l’acció  i en quin moment (període històric) es desenvolupen els fets.

Un cop trobada aquesta informació arriba el moment d’investigar i d’utilitzar eines que tenim al nostre abast: podem preguntar a les persones que ens envolten, podem anar a  la biblioteca i/o buscar a través de les noves tecnologies la informació que ens manca.

Què podríem buscar?

1. Podríem muntar un viatge al lloc on passa l’acció: buscar el com arribar, allotjament, llocs d’interès per a visitar, parcs per a passejar...Estaria bé de fer una comparativa dels preus que anem trobant per a veure quina seria la opció més econòmica i divertida. Caldria saber distingir la durada dels desplaçaments amb els diferents mitjans de transport, el preu, la qualitat i servei dels diferents allotjaments que se’ns proposen.

2. Una altra tasca per a dur a terme podria ser buscar quina és la gastronomia típica del lloc, llegir-ne algunes receptes i portar-les a terme. D’aquesta manera estaríem treballant la cultura i tradició d’aquell entorn i faríem un taller de cuina al mateix temps que anem guanyant confiança en nosaltres mateixos i practiquem les matemàtiques. Trobar-nos tots al voltant d’una taula per a assaborir un plat de menjar que han elaborat els nostres fills i filles i fer-los la crítica gastronòmica pertinent no té preu!

3. També podria ser interessant fer una fitxa del llibre. D’aquesta manera podem anar arxivant les lectures que anem fent seguint un mateix patró. Això ens ajudarà a posar ordre a allò que anem fent i a practicar l’escriptura amb l’ordinador o la cal·ligrafia si ho fem a mà. En un apartat de la fitxa, adjuntar-hi un resum de la lectura o bé una petita reflexió o opinió complementarien la informació.

4. No podem oblidar la part més creativa i emocional. Expressar allò que ens ha fet sentir el llibre a través de cançons o peces de música clàssica que hem sentit, que coneixem o que busquem per internet o través de la pintura o el dibuix, entre d’altres recursos plàstics. En aquest apartat valdria la pena experimentar, crear o inventar amb materials que trobem al nostre entorn i també podríem utilitzar un quadern de làmines per anar-hi dibuixant tot allò que ens passi pel cap.

5. Si el llibre està contextualitzat en un entorn que no està lluny d’on ens trobem podria ser enriquidor per a tots desplaçar-nos fins allà i muntar una excursió per a conèixer-ne de primera mà els monuments i edificis, la fauna i la flora que l’identifica. Una manera única de fer pinya entre tots i totes.

I, si ens ho proposem, segur que el podem continuar exprimint i traient-li més suc.

Seria interessant que aquesta feina no la faci tot sol l’infant, si l’acompanyen en gaudirà més de l’experiència. Muntar un viatge, comparar preus, buscar una recepta, comprar-ne els ingredients i experimentar ho podem fer sols perquè ens agrada ser autònoms però també és cert que compartir aquestes estones i experiències resulten tan agradables per l’infant o jove com pels adults que els acompanyem. Aprofitem aquestes estones per a transmetre valors i fugir de les obligacions que ens vénen imposades per les nostres responsabilitats diàries. Les vacances són per a gaudir-les!

El que sí és evident és que llegir un llibre no deixa de ser una eina d’aprenentatge perquè amb ell:

  • Ens ho passem bé.
  • Treballem la imaginació i la creativitat.
  • Podem sentir empatia pels personatges que ens acompanyen.
  • Vivenciem emocions i sentiments.
  • Ens ajuda a conèixer-nos una mica més.
  • Descobrim i aprenem sense adonar-nos-en.
  • Practiquem una llengua i, per tant, adquirim nou vocabulari.
  • I aprenem a cuidar el llibre perquè valorem allò que tenim a les nostres mans.

El CUIDEM perquè un llibre té un valor tan gran que només li pot donar aquell qui se l’ha llegit i potser, si el cuidem, el dia de demà algú el podrà gaudir de la mateixa manera que ho hem fet nosaltres.

Pàgines web:
http://natibergada.cat/els-30-deures-destiu-que-els-teus-alumnes-voldran-fer
http://diarieducacio.cat/deures-destiu-no-son-justos-ni-coherents/
https://viureenfamilia.wordpress.com/2017/07/06/els-deures-destiu/

Comparteix l’article

Etiquetes