FAMÍLIES

BLOG DE LA FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Estones per jugar en família

Estones per jugar en família

Bet Bartrina Comalat
Docent de cursos de lleure
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

27.05.19

Jugar és aquella acció que podem fer tant infants i joves com adults. Jugar és una activitat lliure, dirigida o espontània, que podem fer sols o bé acompanyats, que serveix per a educar i aprendre o que podem realitzar pel sol fet de distreure’ns. Quan juguem, l’objectiu sempre és passar-s’ho bé.

La durada d’un joc dependrà de les seves normes o de les ganes d’allargar-ho dels participants, per això un mateix joc pot ser molt llarg o més curt depenent del moment en què juguem.

Si volem fer una bona tria del joc caldrà tenir present en quin moment del dia ens trobem i quin és l’entorn natural que ens envolta.

A continuació us proposo un seguit de moments o dies puntuals en què podem aprofitar l’estona per a jugar:

Després dels àpats

Quan acabem d’esmorzar, dinar o sopar, a vegades ens sentim cansats i no ens ve de gust fer res que sigui mogut; és aleshores quan podem fer un joc de taula... De jocs de taula n’hi ha de molts tipus, per a diferents edats i de durada també variada.

En moments com aquest, que ens ve de gust una activitat tranquil·la, podem escollir un joc que requereixi més preparació, gaudint així d’aquesta estona i fent partícips als infants, ja que la recompensa serà el joc que estem preparant.

Alguns jocs podrien ser: Carcassone, Matamoscas, Ritmo y Bola, Virus...

Abans d’anar a dormir

És bo de mantenir una rutina per a treballar l’hàbit de descansar.  Tant els adults com els infants i adolescents necessitem dormir un mínim d’hores per poder anar descansats a la feina o a l’estudi. I per treballar l’hàbit de descansar és bo crear una rutina. Abans d’anar a dormir podem proposar d’inventar-nos un conte amb les paraules que anem apuntant en un full de paper, també podem fer algun joc de memòria o habilitat lingüística i mental però el que seria important d’intentar evitar són jocs moguts o que promoguin l’excitació i els nervis. Podem pensar en jocs relaxats i de tornada a la calma com a introducció del moment que s’acosta.

Alguns jocs podrien ser: Story Cubes, Serpentina, Sisset, Batamo...

Moments en què cal esperar

Saber esperar és un hàbit que hem d’aprendre. A molts de nosaltres ens costa fer cua per tot i algunes cues les podem evitar però n’hi ha d’altres que les hem de fer i cal saber esperar el torn. Alguns d’aquests moment ben coneguts per tots nosaltres són: anar al metge, esperar el torn al mercat o a les botigues, quan vas a canviar-te el “look” a la perruqueria...

En estones com aquestes el que ens pot passar és que no tinguem materials o que només portem una llibreta i un llapis o bolígraf. Depenent del nombre de persones que ens trobem en aquell moment farem un joc o un altre. Alguns exemples podrien ser: Ninja, Pedra-paper-tisora, Xinos, Parell-senar, Tres en ratlla, Paraules encadenades, Els disbarats...

Cap de setmana o vacances

Aquests són els moments en què millor podem aprofitar l’entorn on ens trobem. Si estem a la muntanya podem gaudir de jocs d’amagar-se, fer descobertes de l’entorn natural, fer treballar els sentits amb la flora i la fauna del lloc... Si ens trobem en un entorn de costa o a la platja podem aprofitar-lo per fer jocs a la sorra: des de construccions a persecució amb les ones o a jocs matemàtics amb pedretes...

Dates especials com els aniversaris, la festa major o nadal

Quan un infant, jove o adult es fa gran i celebra el seu aniversari necessita un moment d’aquell dia per a tenir un espai per bufar les espelmes i menjar-se un tros de pastís.

Una proposta és aprofitar l’esdeveniment per a regalar un joc entre tots i totes i portar-lo a la pràctica. L’estona que compartirem, la descoberta d’un joc nou, les rialles i els comentaris del moment donaran valor a aquest dia tan especial i assenyalat i seran la cirereta del pastís que hem preparat i que ens acabarem menjant plegats.

El Nadal i la Festa Major són moments de trobar-se amb els amics i amb la família. Acabem de dinar, estem tips i tenim l’opció de fer un passeig per fer baixar l’àpat o bé quedar-nos entaulats compartint una agradable conversa perquè ens fa mandra aixecar-nos. Fer un joc de taula o tauler pot resultar divertit i entretingut. Durant aquesta estona de joc enfortirem els vincles afectius entre les persones que participem dels jocs que anem proposant.

Podríem jugar a jocs com: Ubongo, Aventureros al tren, Terra/Fauna, Times up, Jungle Speed, Kikou le Cou Cou, entre d’altres.

Quan estem malalts

Quan el nostre cos ens demana que parem i que necessita descansar l’alarma que salta és “ESTIC MALALT”. Quan això passa tenim molt poques ganes de fer res però als infants i joves no els passa exactament el mateix. És cert que necessiten descansar però, sovint, la seva recuperació és per ràpida. Tot  i així cal esperar que el seu cos faci “net” per a poder tornar a la rutina.

En estones com aquestes és bo de jugar a allò que els vingui de gust i nosaltres, com a educadors, podem gestionar l’ús dels diferents tipus de joc perquè aquests siguin adequats a l’edat dels infants. Estar al seu costat i jugar amb ells ens ajudarà a fer millor aquesta tasca i a enfortir el vincle amb l’infant o jove.

Quan anem en cotxe o en transport públic

Hi ha infants a qui els encanta viatjar i el sol fet d’agafar un mitjà de transport ja els sembla una aventura però n’hi ha d’altres que només enfilar-se al cotxe pregunten: “que queda gaire per arribar?”

Per a què aquestes estones no siguin tan llargues i pesades podem proposar de jugar amb allò que ens mostra el nostre entorn. Si anem en cotxe podem jugar a buscar paraules de coses que observem que comencin per diferents lletres, que tinguin un color determinat..., també podem sumar, restar, multiplicar o dividir matrícules, endevinar d’on provenen els vehicles que ens acompanyen i identificar-ne la seva marca...

En el transport públic podem jugar a memoritzar parades de metro, tramvia o bus, llegir anuncis i entendre’n el missatge...A aquests jocs sempre podem afegir altres que ja hem anomenat a l’apartat jocs per fer mentre ens toca esperar.

Aquestes han estat només algunes propostes. Segur que en coneixeu i en podeu trobar més. Només cal pensar en el moment del dia, l’entorn i les persones i segur que trobareu el millor joc per fer!

Comparteix l’article

Etiquetes