EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
Txus Morata
Professora del Grau d’Educació Social i de màsters universitaris. Investigadora Principal del Grup de Recerca GIAS. Directora de la Càtedra de Lleure Educatiu i d’Acció Sociocultural
Veure tots els articles
| Fitxa d’experta
18.04.16
L’ampli i solvent teixit associatiu català ha possibilitat a la ciutadania un espai de participació social, caracteritzat amb una gran diversitat d’espais i formes pel desenvolupament del compromís ciutadà i la millora social de les persones i de les comunitats. Així mateix, aquestes pràctiques socials solidàries han marcat les identitats individuals i col·lectives de la ciutadania i han promogut una acció voluntària promotora de valors i principis com la igualtat, la solidaritat o el compromís altruista.
Una primera constatació de les aportacions i els beneficis del voluntariat és la llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme, aprovada pel Parlament de Catalunya. Amb aquesta llei es pretén donar suport i reconeixement a un model de voluntariat fonamentat en el dret dels ciutadans a participar, amb transparència per a la millora de la cohesió social, des de la llibertat, des de la seva pròpia realitat i des de la independència civil.
Una segona constatació son els beneficis i contribucions que un model de voluntariat social compromès i actiu, vers la defensa dels drets socials, en el marc d’entitats i associacions de caire sociocomunitari produeix per a les persones, les organitzacions i la societat en general. Aquestes contribucions per a la ciutadania que aporta el voluntariat s’evidencien a partir d’estudis i investigacions realitzades per a valorar els efectes d’aquestes practiques. Els podem agrupar en sis grans contribucions: 1) Voluntariat i desenvolupament de les persones, 2) Voluntariat i potenciació de competències per a la vida professional, 3) Voluntariat i foment de la participació social i la construcció de ciutadania, 4) l’acció voluntària com a motor i estratègia pel desenvolupament comunitari i la cohesió social dels territoris, 5) el voluntariat social com a promotor de lideratge social, tant pel que fa a les pròpies organitzacions com a les persones que realitzen d’aquest tipus d’accions i, finalment 6) Voluntariat i millora de les institucions.
Però, malgrat comptar amb un model de voluntariat socialment molt beneficiós i ric, també podem destacar alguns reptes que considerem cal abordar de forma conjunta des de l’administració, les entitats i la mateixa ciutadania. Algunes línees de millora i orientacions:
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents