EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
Andrea Fiorenza
Antic director del postgrau d'Expert a Teràpia Breu Estratègica en contextos socials i educatius de la Facultat Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles
27.07.15
A Gregori Bateson li encantava repetir: solucionem problemas que, una vegada resolts, criden a altres problemes.
Va ser la dècada de 1950 i, juntament amb altres investigadors com Paul Watzlawick, va estudiar els efectes pràctics de la comunicació sobre les relacions humanes. Com a resultat, després d'una sèrie d'investigacions i experiments, van donar vida a l'enfocament estratègic, una nova manera de concebre la gènesi i la resolució de problemes tant en l'àmbit clínic com en contextos socials o educatius. Des de llavors, han passat molts anys i s'han dut a terme molts altres experiments; la teràpia curta estratègica ha evolucionat demostrant no només una eficàcia indubtable, sinó també una mica d'eficiència.
El que solia trigar molt de temps a resoldre's, avui en dia es pot aconseguir, si es domina l'enfocament i les seves principals maneres d'intervenció, en un temps relativament curt. Sovint, algunes estratègies de comunicació, si s'apliquen correctament, són útils per desbloquejar situacions que s'havien perllongat amb el temps.
Conèixer les tècniques, estratègies i accions comunicatives pròpies de la teràpia breu estratègica és, per tant, essencial per a aquells que, per motius professionals, intervenen diàriament en l'àmbit educatiu, clínic o social. Formar-se en l'enfocament estratègic, permet intervenir interrompent alguns cercles viciosos que alimenten problemes i, més enllà d'això, proporciona teories i tècniques per saber com aconseguir resoldre'ls de manera efectiva, impedint-los "cridar" altres problemes, contradient així les paraules llunyanes en el temps del seu creador, Gregory Bateson. El postgrau d'Expert Universitari en Teràpia Breu Estratègica en contextos socials i educatius s'emmarca en la programació de màsters i postgraus per al curs 2015-16 de la Facultat Pere Tarrés, Universitat Ramón Llull.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents