EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Les repercussions psicològiques de separar els infants de les seves famílies

Les repercussions psicològiques de separar els infants de les seves famílies

Dra. Isabel Torras Genís
Professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

26.06.18

Arran de les últimes mesures en política migratòria impulsades per l’administració dels Estats Units liderada per Donald Trump, voldria posar l’èmfasi, no ja en la vulneració flagrant dels Drets Humans que això representa, sinó en les repercussions que tindrà aquesta separació traumàtica pels infants en el seu futur.

Segons dades oficials, més de 2.300 infants immigrants han estat separats dels seus pares entre els mesos de maig i juny. Les separacions de famílies a la frontera són conseqüència de les mesures de "tolerància zero" que va impulsar a l'abril el Govern de Trump, i que porta a presentar càrrecs criminals contra qualsevol adult que creua irregularment la frontera dels Estat Units. Aquest és el motiu pel qual se separen els infants dels adults amb els quals viatgen.

Rebutjant rotundament aquestes polítiques, crec que aquestes mesures atempten en tots els  sentits contra els Drets Humans dels infants i de les seves famílies.

A banda d’aquesta flagrant vulneració humanitària, s’han de tenir en compte les repercussions psicològiques de separar els infants de les seves famílies. Partint de que sempre és dolorós separar un infant dels seus pares a qualsevol edat, encara és una experiència més traumàtica si aquest fet es produeix entre els 0 i els 5 anys. Aquesta és una etapa especialment vulnerable ja que és quan establim el nostre psiquisme i l’estructurem gràcies a la vinculació amb els nostres pares. El pare i la mare són les figures de referència, els qui ofereixen protecció i seguretat a l’infant, de manera que no existim dels 0 als 5 anys sense ells i elles. Els progenitors són una figura bàsica en aquesta edat.

Les seqüeles psicològiques que aquests nens i nenes patiran arran de la separació que han sofert poden ser vàries. Distanciar-los de les seves famílies suposa una situació d’angoixa i estrès tan gran que és difícil de superar per l’edat que tenen. Per tant, denuncio i sentencio amb rotunditat que aquesta és una situació de tortura.