EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
María Ollé
Professora de la Facultat Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles
31.05.16
Diu que un proverbi xinès "l'única cosa constant en la vida és el canvi". La nostra capacitat de gestionar-la i adaptar-nos-hi és la clau per reforçar-nos des de les dificultats i millorar totes les nostres capacitats i habilitats.
A partir d'una constant com aquesta, en el Postgrau expert en coaching en l'àmbit socioeducatiu que realitzem a la nostra Facultat, abordem la sensibilització i identificació de les creences que ens limiten a través de tècniques pròpies de la programació neurolingüística, el pensament creatiu i l'atenció plena.
No hi ha persones sense recursos, sino que són els estats mentals els que no compten amb ells. Estem limitats per patrons mentals i les seves creences limitants. Aquestes creences dirigeixen els nostres pensaments i emocions condicionant el nostre comportament de tal manera que, d'una manera o altra, ens impedeixen arribar a un estat desitjat i assumir un obstacle per avançar en el nostre camí. El problema més gran amb aquestes creences és que estan inconscients, influeixen en el nostre comportament sense que ens n'adonem.
La neurociència trenca una idea antiga: que les connexions que es van formar durant el nostre creixement, en la infància i l'adolescència en forma de patrons mentals, van ser estàtiques i van definir la nostra personalitat i comportament de per vida. Avui sabem que la força d'aquestes connexions pot variar en funció de l'ús o desús de les mateixes, les que coneixem per neuroplasticitat. Formar i desenvolupar un pensament més creatiu és clau en aquest procés.
Si estem dissenyats biològicament pel canvi ¿per què ens costa obtener resultats diferents en les diferents àrees de la nostra vida en les que no ens sentim satisfets?
No obstant això, això és el que solem fer. El 85% de les coses que pensem, sentim i fem són les mateixes cada dia. Estem en pilot automàtic 85% del temps! Això ens fa molt eficaços perquè per als nostres cervells és una qüestió de supervivència, d'estalvi energètic. El problema és que aquesta automatització natural del nostre cervell interfereix a l'hora de generar nous hàbits i, si volem resultats diferents, la clau és canviar els hàbits.
I avui, gràcies a la neurocència, afirmem que podeu usar el nostre cervell per dirigir el canvi cap al nostre propi benefici.
Un pensament rígid i negatiu, que nosaltres mateixos creem i perpetuem inconscientment, ens provoca un patiment innecessari i ens impedeix trobar solucions. La metodologia del coaching i les eines creatives ens ajuden a canviar la manera com pensem per obrir les possibilitats que no havíem vist disponibles abans. El pensament creatiu ens permet qüestionar les nostres creences i prejudicis i així augmentar les nostres possibilitats. El desenvolupament del pensament creatiu ens permet anar més enllà de les formes habituals de raonament dels problemes; ens obre l'accés a nous recursos en la nostra ment, de manera que entrenem diferents maneres de pensar per arribar a solucions diferents de les habituals.
Durant un procés de coaching creatiu, aprenem a percebre qualsevol situació des de diferents perspectives i a centrar el treball en aquella que ens resulta més útil. És així com descobrim que, moltes vegades, una situació adversa pot convertir-se en alguna cosa molt positiva.
Des del Postgrau Expert/a en coaching en l'àmbit socioeducatiu treballem les tècniques creatives per establir unes noves connexions neuronals , obrint el camp de possibilitats en la presa de decisions i portant a l'altre o a un mateix a la consecució dels objectius que es planteja.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents