EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Intel·ligència professional : compromís, acció i lideratge al servei dels altres

Intel·ligència professional : compromís, acció i lideratge al servei dels altres
Genoveva Rosa

Genoveva Rosa

17.09.17

En les professions socials i educatives cal parlar de transformació i compromís per generar canvi i millora en el nostre entorn. Per fer-ho, es necessita una actitud de responsabilitat i treball de creixement personal i obertura a nous horitzons, abraçant la incertesa que podria conduir a la incògnita un cop es decideixi creuar el llindar de la nostra zona de confort. Per ser agents de canvi, com a punt de partida, necessitem compromís i lideratge. Compromís, des d'una actitud i lideratge responsables i col·laboratius des d'una visió que condueix a la millora de les condicions de les persones que configuren el nostre entorn.

I com a exemple d'això, em refereixo a Oscar Camps, fundador de l'ONG Open Arms, a qui hem tingut aquest any com a padrí de les nostres titulacions oficials. En el seu discurs, ha insistit que hem de posar fi a les excuses quan diem que no podem fer res, ja que l'impacte de les nostres accions és mínim per aconseguir el canvi. Ens va apel·lar al compromís, la determinació i la desobediència si fos necessari. I com ell va dir amb raó, "no sé si és millor canviar el món o fer millors persones."

Així és com podem parlar de responsabilitat i lideratge. El lideratge per ser un bon professional parteix de la necessitat de saber quin propòsit vols aconseguir i, com bé recull Mario Alonso Puig, si tens una per què i un per a què el com s'acabarà mostrant o, és a dir: "el que el cor vol sentir la ment t'ho està mostrant". Per a això haurem de determinar clarament els nostres objectius i elaborar un pla d'acció que ens portarà amb determinació per aconseguir-los.

D'altra banda, i pensant en les capacitats d'un líder, autors com Seligman assenyalen la importància de detectar pensaments automàtics per gestionar-los, de manera que reconeixem aquells que sempre ens porten al mateix punt de partida. Al cervell li encanta el pilot automàtic, si el treballem conscientment, després d'aquesta identificació, podem trobar noves vies o camins en la resolució de problemes. Així és com la neuroplasticitat demostra que podem desenvolupar les nostres capacitats si sortim de la nostra zona de confort, creant noves connexions d'una manera que ens porta a un nivell superior i al desenvolupament de noves capacitats. Amb tot això veiem que el líder intel·ligent és qui s'arrisca, es posa a prova, que s'atreveix a sortir de la seva zona de confort, que no es conforma i que es pregunta com ell i el seu entorn poden millorar; ell és qui renuncia a tot el que fa, que s'obre a noves maneres de pensar i veure la vida amb absolut respecte per altres mons i mapes.

Ell és qui mostra el desig d'aprendre contínuament, la qual cosa demostra passió, gestió emocional i responsabilitat sense oblidar el sentit de l'humor, que és una vàlvula essencial en professions que de vegades requereixen molta tensió, desgast i treball personal. Finalment, prenc les paraules de Roberto Re per apel·lar al compromís amb un mateix: "El secret de l'èxit no es basa en el que el món pensa de tu, sinó en el que penses de tu mateix. El poder no comença quan es pot influir en els altres, però quan es pot influir en tu mateix ".

BIBLIOGRAFÍA · MARIO ALONSO PUIG (2004). Madera de líder. Claves para el desarrollo de las capacidades de liderazgo. Barcelona: Empresa Activa. · ROBERTO RE (2012). Líder de ti mismo. Cómo explotar al máximo el potencial para mejorar. Barcelona: Grijalbo. · MARTIN SELIGMAN (2007). Aprenda optimismo. Haga de la vida una experiencia maravillosa. Madrid: Debolsillo.

Comparteix l’article

Etiquetes