EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
Montserrat Lacalle
01.09.15
Una major esperança de vida, l’augment de la prevalença de malalties neurodegeneratives que impliquen dependència física i/o cognitiva i l’afebliment de la família com a grup curador són alguns dels factors que expliquen l’augment de recursos assistencials destinats a la gent gran.
A Espanya comptabilitzem més de 350.000 places residencials per a aquest col·lectiu, 57.000 de les quals es troben a Catalunya. A aquestes xifres cal sumar-hi totes les persones que acudeixen a Centres de Dia i altres recursos destinats a treballar per un envelliment saludable. És imprescindible que uns professionals bio-psico-socials liderin les nombroses intervencions que es poden realitzar en aquesta franja d’edat, sota el marc que ofereix l'Atenció Centrada en la Persona.
Partint de la dignitat inherent a tot ser humà, cal treballar per fomentar la independència i preservar l’autonomia de la persona gran. Aquest ha de ser el punt de partida en la gestió de residències, de les nostres intervencions i el nostre final, adaptant cadascuna de les accions a la persona que atenem. Per aconseguir-ho, és imprescindible conèixer la seva història de vida, els seus interessos i respectar les seves decisions. Com a professionals, acompanyarem a la persona gran en els últims anys de la seva vida, ajudant-la en tot el possible a seguir el seu propi full de ruta, evitant sempre decidir per ella. Aquest objectiu només el podem aconseguir dissenyant un pla d’atenció únic i intransferible per a cada usuari. L'ingrés en una residència no ha de significar un trencament en la biografia de l'individu.
Cal treballar per a que la continuïtat en el seu projecte vital sigui una realitat, oferint a l’usuari una nova llar. El Diploma d'Especialització Universitària en Gestió de Residències i altres Serveis per a Persones Grans ofereix les eines per diagnosticar, executar i valorar tots els processos implicats en la gestió de residències. Aquesta formació permet conèixer la normativa actual del sector, desenvolupar el pla estratègic del centre, implantar models de gestió de la qualitat, realitzar la gestió econòmica i de recursos humans; tenint sempre present els aspectes psico-socials que fonamenten una bona praxis en aquests tipus de recursos assistencials destinats a oferir un envelliment de qualitat.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents