EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

L’Educació Social: una bona forma de fer política

L’Educació Social: una bona forma de fer política

Jesús Vilar Martín
Director Acadèmic de Grau i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL
Veure tots els articles | Fitxa d’expert

09.09.15

No t’agrada el món en què vivim? Et sents impotent davant de tanta injustícia i tanta tragèdia? et desanima veure que tot i el gran progrés científic i tècnic les desigualtats socials siguin tan grans? Et disgusta la indiferència que manifesten algunes de les persones que tenen poder per apaivagar aquests drames? Creus que calen canvis que ens portin a una societat més justa i més equilibrada? Et sents impotent i t’angoixa no saber què fer, com aportar el teu gra de sorra, però igualment no vols renunciar a fer alguna cosa, per petita que sigui? Si has contestat afirmativament aquests interrogants, t’ha arribat l’hora de fer política.

Potser penses que fer política és afiliar-se a un partit i això no et motiva gens. Però fixa’t que fer política és construir societat i, des d’aquesta perspectiva,  hi ha moltes altres formes de fer política; de fet, sempre en fem. Fem política quan col·laborem amb una entitat social; quan dediquem algunes hores al voluntariat; quan fem el possible perquè al nostre voltant, en els nostres cercles d’influència hi hagi un ambient positiu i acollidor; quan donem amb generositat sense que ningú ens hagi demanat res i no esperem res a canvi. Quan fem el possible per entendre les raons de l’altre, evitem la confrontació i fem el possible perquè modifiqui una actitud o un comportament. Desgraciadament, també en fem quan no fem res, ja sigui per la immobilitat de no saber què fer o quan posem pel davant el nostre benefici personal i no tenim en compte la situació dels altres. Si tu vols, l’acció professional és una forma molt clara de fer política, sempre que en el seu exercici et motivi una certa voluntat de servei a la comunitat.

I quina millor forma de construir societat, que no a través de l’exercici d’una professió com l’Educació Social? És una professió generosa, altruista, que té cura dels altres, i que es basa en el coneixement científic que aporta l’educació com l’eina per transformar les persones i les comunitats. El rigor del coneixement ajuda a comprendre el món en què vivim i les persones que l’habiten; també dóna instruments per construir accions que ajudin a millorar-lo.  Definitivament, és l’hora de l’Educació Social. 

Aquesta professió treballa amb les persones i la comunitat amb l’objectiu de desenvolupar capacitats personals i estructures socials que permetin construir una societat integrada i integradora, que aculli qui arriba, que creï opcions d’integració a qui s’ha quedat al marge i que doni suport a qui és més vulnerable. Fer política des de l’Educació Social és posar intencionalment i conscientment les actituds i el coneixement tècnic i científic a disposició de la societat amb què treballem, amb la finalitat que la vida social sigui una mica més agradable per a tothom. Com pots veure, l’Educació Social és una bona forma de fer política, d’implicar-se activament en la construcció d’una societat més justa. Vols afegir-te a nosaltres?

Comparteix l’article

Etiquetes