EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL

BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS

Canvia com penses per canviar com actues

Canvia com penses per canviar com actues

Àngels Sogas Perales
Professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
Veure tots els articles | Fitxa d’experta

16.04.18

No has tingut mai la sensació d’estar desorientat? De que facis el que facis tot surt malament? Que sembla que tot se t’ha girat en contra? Sí? Doncs has de saber que això passa a molta gent i que per a poder controlar de nou aquesta situació, tot passa perquè tu canviïs i canviant tu, tot canviarà.

Moltes vegades som conscients del que sentim però no de que això que sentim ens proporciona un pensament. Per tant hem d’aconseguir controlar el que pensem per aconseguir canviar les nostres actituds. Si tu aconsegueixes canviar allò que penses canviaràs tu i poc a poc veuràs com el teu entorn també va canviant.

Mira et posaré un exemple. Un dia qualsevol a la teva ciutat, fa sol, t’aixeques d’hora, has de fer una cosa molt important. T’has aixecat amb el temps suficient. Surts de casa content i al sortir te n’adones que hi ha un trànsit molt intens.

La primera opció és que comencis a pensar que t’envaeix la catàstrofe, que tot et passa sempre a tu, que tot és culpa dels altres, que no te’n sortiràs, que arribaràs tard, et comences a posar nerviós i comences a interpretar la realitat a partir del filtre dels teus pensaments. Comences a cridar, comences a dir paraules malsonants i llavors, poc a poc, aquest patró de pensament és el que envoltarà la teva conducta. Això què farà? Que si a més a més tu estàs conduint posis en risc la teva seguretat i la seguretat dels altres. I el que és pitjor, quan arribis al teu lloc de destí descarregaràs tota aquesta ira sobre algú que no té res a veure i això et farà sentir molt malament.

L’altra opció és que tu surtis de casa pensant que les coses no van amb tu, que no hi ha res personal, que mira, tots heu decidit sortir de casa a la mateixa hora, per tant el que t’està envaint és un sentiment de serenor. I sota aquest patró començaràs a actuar. Et sentiràs bé, diràs no puc fer res per millorar el trànsit que depengui de mi i per tant decideixes, sota aquest patró de pensament, triar una emissora de ràdio, escoltar música i relaxar-te. Això et farà sentir molt bé.

La diferència entre una opció i l’altra serà molt gran. La diferència ha estat en el missatge del pensament que enviem al nostre cervell. Per tant, com sempre hem estat dient, si tu ets capaç d’aconseguir controlar el que penses, seràs capaç de controlar la situació i per tant seràs capaç de canviar.

Però no t’amoïnis, perquè tot això s’aprèn. Hi han unes tècniques que et porten a fer tot un autoconeixement. Com més et coneixes a tu mateix més saps el que penses i per tant més controles com actues. Tenir present aquesta relació del pensar, sentir, actuar et farà tenir una mirada més positiva del món, perquè pensaràs que tot depèn de tu per aconseguir el canvi. Veuràs que si, poc a poc, tu canvies, el teu entorn canviarà i tot anirà a millor.

Això també t’ajudarà en el món professional, quan inicies una relació d’ajuda has d’entendre que el procés el fa l’altre i que el ritme el marcarà l’altre, tu estàs al costat per ajudar però mai jutjar. I com deia Espinosa “la raó ens fa a tots iguals, però són els sentiments el que ens fan diferents”. Per tant, el que nosaltres podem afirmar és que veiem la vida sota el filtre dels nostres pensaments