EDUCACIÓ SOCIAL I TREBALL SOCIAL
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
BLOG DE LA FACULTAT PERE TARRÉS
Mercè Gómez
Antiga directora del postgrau d’orientació i inserció laboral de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL
Veure tots els articles
23.05.19
Al llarg de la nostra vida laboral hem tingut o haurem de cercar una feina. I normalment desitgem que sigui una feina interessant, motivadora i desitgem tenir la sort de treballar en alguna cosa que en agradi. "Esperem tenir la sort", són aquestes les paraules que haurien d'acompanyar la cerca de feina? Quan anem de viatge esperem passar-ho bé, volem passar-ho bé o preparem un viatge tenint en compte el què ens agrada, on anirem o què necessitem? Doncs la recerca de feina s'assembla molt a la preparació d'un viatge.
Tots hem hagut de buscar, en algun moment de la nostra vida, una feina, i de vegades pensem que trobar una feina és qüestió de sort, però no sempre és així. Podem comparar la recerca de feina, i trobar una feina que ens interessi, amb la preparació d'un viatge. Què fem quan volem fer un viatge?
Si jo vull anar-me'n de viatge el primer que hauré de veure és quin pressupost tinc i quant de temps tinc, no faré un viatge, no donaré la volta al món si tinc una setmana o si tinc un pressupost molt baix. Després hem de pensar quin destí ens interessa, no a tothom li agrada el mateix. Hi ha gent que vol unes vacances a la platja, hi ha gent que donarà la volta al món, hi ha gent que farà una excursió i s'anirà de trekking per la muntanya, hi ha gent que farà un creuer. El destí és important i dependrà de com som i de què ens agrada fer.
Quan tinc una destinació pensaré ja directament en quines activitats faré mentre estigui en aquest viatge, com passaré els dies: aniré a fer surf, a banyar-me, a escalar muntanyes, a fer un safari, a fer visites culturals? Perquè el que faci també condicionarà, per exemple, el que posi a la maleta. Necessitaré una maleta petita, una petita motxilla per què me’n vaig a donar la volta al món? Necessitaré una maleta gran? Què hi posaré? Si vaig a anar a l'Himàlaia probablement un banyador i unes xancletes no em siguin molt útils. Què necessitaré en aquest viatge? Doncs depèn de què hi faci.
Quan sàpiga ja la llista, la llista del meu equipatge, hauré d’anar al meu armari i veure què és el que ja tinc. Tinc l'anorac i el tinc de tota la vida, tinc el banyador i l’utilitzaré? I aniré posant a la motxilla el que tingui. Però probablement em trobi en la situació que hi ha coses que no les tinc o que hi ha coses que les he de renovar. Potser aquest anorac ja és molt vell i en necessito un altre, i segur que em falten coses. Què haig de fer després? Doncs sortir al mercat a comprar o preguntar a algú si té alguna cosa que em pugui deixar.
Bé, finalment, ja puc fer l'equipatge amb tot el que ja era meu i el que he adquirit, però segurament encara em faltarà alguna cosa. Seria qüestió de pensar i com hi arribaré? Probablement anar de Madrid a Mallorca amb tren no sigui un bon recorregut. L'estratègia de quin transport o quant temps o quin pressupost tinc per arribar al lloc també és important.
Bé, doncs tot això és el que pot ser la preparació d’un viatge, exactament punt per punt, és també la preparació de la cerca de feina. El primer que he de pensar és quina urgència tinc per trobar aquesta feina? Tinc estalvis, cobro l’atur, algú em pot ajudar durant un temps a mantenir-me perquè potser he de millorar la meva formació? De quins recursos disposo i quin temps tinc per pensar quan he de començar a treballar?
En segon lloc, cal pensar on vull anar. Oi que hem pensat a quina destinació volíem anar de viatge i si ens ho vam passar millor a la platja o a la muntanya? Doncs a la feina exactament igual. Quin tipus de treball m'interessa? Això estarà vinculat a com sigui jo. Què sé fer, amb què gaudeixo, quines són les meves motivacions? Després hauré de pensar què tinc a l'armari? El paral·lelisme de l'armari és què és el que ja tinc? He fet una llista d'equipatge, he fet una llista de requisits que em demanaran i jo hauré de pensar després què és el que ja tinc? Jo ja sóc creatiu? Jo ja tinc aquest títol? Potser ja tinc un títol, però m'he de actualitzar. Doncs tal com hem buscat a l'armari, buscarem ara en el nostre armari i el que no tinguem, com hem fet amb el viatge, l'haurem d'anar a buscar. Potser alguna formació? Potser alguna experiència? I quan ja tingui la motxilla o la maleta adaptada al meu viatge, amb els requisits de com sóc jo i el que necessiten en el lloc de feina que m'interessi realitzar, llavors hauré de pensar quina estratègia faré per aconseguir en el mínim temps possible una ocupació. Necessito millorar el meu currículum? Necessito saber passar entrevistes de selecció o alguna dinàmica de grup? Necessito envoltar-me, generar contactes de gent que ja està treballant en això?
Per tant, no deixem a la sort, no deixem a l'atzar l’aconseguir una feina perquè no hem d’esperar a què tingui aquesta feina sinó, probablement, la idea seria sentir-se part d'aquest recorregut.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents