COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL

BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Óscar Martínez

Professor contractat i doctor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL)

Els vincles en l'educació social i en professions d'atenció a les persones

02.03.23

Treballar acompanyant persones és una de les tasques més complexes que existeixen. I una de les qüestions que més preocupen a aquells que volen dedicar-se a l'educació social, al treball social, a la infermeria o a qualsevol professió d'atenció a les persones és com gestionaran la distància professional i l'impacte emocional que suposa acompanyar en situacions tan complexes.

Construcció de l’educació social adulta

27.09.22

Quantes més persones del sector s'organitzin en la construcció de la professió més idees hi haurà i més fortes podrem ser. Sempre estarem en construcció i això vol dir que no podem aturar la màquina de creació i revisió de les nostres pràctiques professionals.

Inserció laboral i discapacitat

05.07.22

No només treballem per tenir un sou a final de mes. El component social de la nostra activitat laboral també pot tenir un impacte positiu a la nostra vida.

Darrera lliçó als estudiants

09.06.22

Ves per on que un dia la vida us regala graduar-vos d'uns estudis universitaris. Tots heu hagut de fer molt esforç. De deixar de banda molts dies a amics, família i parelles perquè havíeu d'entregar un treball, preparar una exposició o fer un examen final.

L’accessibilitat, generadora d’igualtat

27.05.21

L'accessibilitat és un dret bàsic i universal reconegut des de fa dècades per lleis i convencions internacionals. Promoure el disseny per a tothom millora la qualitat de cadascuna de les persones sense excepció.

Quan un llibre va d’autèntica vida

04.12.19

“Va de vida” és un llibre sobre el compromís que suposa treballar amb persones, un compromís que en molts moments pot ser controvertit i incòmode per a molts.

El dia de les persones amb discapacitat: reivindicant una vida realment independent

27.11.19

Pocs projectes queden on les persones amb discapacitat no són consultades per dissenyar algunes de les activitats que es portin a terme. Però les decisions sobre la pròpia vida no sempre han estat respectades.

La normalitat com a generadora d’exclusió

17.04.19

Ser “normal” és impossible, en primer lloc, perquè els éssers humans ens caracteritzem per la nostra diversitat individual i, en segon terme, perquè la “normalitat” no existeix, és només una construcció social.

L'exigència de l'accessibilitat ha arribat a la teva ciutat

01.12.17

A partir del dia 4 de desembre del 2017 qualsevol espai, servei o producte té l'obligació de ser accessible. S'han acabat tots els terminis i marges que es vénen donant des de fa més de 30 anys. Ja no ha d'haver-hi més excuses. Hem tingut temps suficient per a diferents fases en el temps de sensibilització i reglamentació. Sobretot perquè l'accessibilitat és una qüestió de Drets Humans i de possibilitat de participar com a ciutadà amb igualtat de condicions. Sobretot perquè promoure els entorns inaccessibles és una qüestió exclusiva, limitadora i generadora de discapacitat.

El meu primer dia d’educador social

31.08.17

El meu primer dia de feina i jo ja en tenia prou amb les mil indicacions que tenia per aconseguir arribar el més dignament possible al final de la meva jornada laboral. El primer dia és d’un nivell d’estrès bastant important. L’educador anterior em va deixar tots els ingredients per fer una crema de xampinyons que jo no havia fet en la meva vida. Per descomptat, el primer dia dona la sensació que és impossible poder recordar-se de totes les consignes a tenir en compte a qualsevol recurs. És una idea bastant generalitzada, però poc a poc vas veien com no només ets capaç de sobreviure si no que, a més, pots gaudir de la teva feina. La por inicial és absolutament raonable perquè t’enfrontes a la complexitat d’una feina en que cada dia passen coses absolutament diferents.

7 raons per les quals ser Educador Social és apassionant

06.07.17

Hi ha situacions professionalment emocionants que només et passen si treballes d'educador social. Treballar al costat de les persones, acompanyant-les en processos personals o col·lectius és l'estat permanent d'una professió com aquesta. Certament, són situacions que diàriament t'enfronten davant la complexitat de l'ésser humà i del context social. Però alhora, et porta a una situació de satisfacció personal important.

Escrivim l'educació social

17.02.17

En els diferents fòrums de l'Educació Social és força habitual sentir que els educadors i educadores socials hauríem d'escriure més sobre la nostra professió.

Ciutadans sense llar

05.05.16

La situació de sensellarisme a la ciutat de Barcelona fa molt de temps que resulta incomprensible per qualsevol ciutadà amb una mínima sensibilitat. Les dades que Fundació Arrels publica ens diuen que 3000 persones no disposen de llar i que pràcticament 900 persones dormen al carrer cada nit. Aquesta situació ha estat incrementada en un 44% només en els anys de la crisi econòmica.

El Treball Social i la Diversitat Funcional: la importància de l’autonomia

25.05.15

Acompanyar en la pressa de decisions i provocar la màxima autonomia en les persones és present a l’ADN del Treball Social. En l’atenció a les persones amb diversitat funcional és una de les qüestions més importants i claus en qualsevol dels dispositius on hi treballem.