COMPROMÍS EDUCATIU I SOCIAL
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
BLOG FUNDACIÓ PERE TARRÉS
Professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL
L’educació és la resposta: quatre reptes actuals del món educatiu
24.01.24
Com acompanyar les noves generacions perquè siguin competents i felices en un món cada vegada més complex i alhora construir societats més cohesionades?
Influir positivament en la vida dels altres
15.06.23
Soc professora dels graus d’Educació Social i de Treball Social i cada curs pregunto als meus alumnes que acaben per què van escollir aquests estudis i si la motivació inicial que tenien s’ha mantingut al llarg dels quatre anys.
La Gata Perduda: la força transformadora dels projectes comunitaris
25.10.22
Als estudis d’educació social i treball social parlem sovint de la importància de l’acció comunitària. Està bé i és necessari conèixer la teoria i reflexionar-hi, però sens dubte la millor manera de comprendre-la plenament és experimentant-la en primera persona.
Jugar és créixer: 7 idees claus
04.10.21
El joc és una activitat universal: tots els infants d’arreu del món juguen. És una conducta innata i hauria de ser la seva prioritat en el seu dia a dia. Jugant, experimenten amb els objectes, descobreixen les capacitats del seu mateix cos, practiquen habilitats socials, descobreixen com funciona el món i moltes altres coses.
5 pistes per viure aquest Nadal en família d'una manera emocionalment sana
24.12.20
Cap de nosaltres té la solució màgica per acabar amb la pandèmia i celebrar aquest Nadal com el veníem celebrant fins ara. Per tant…
Petita infància: recuperant els clàssics
23.12.20
Durant el segle XX hi va haver un gran interès per conèixer i estudiar el desenvolupament infantil. Va ser l’època de l’eclosió de les grans escoles psicològiques i pedagògiques que van ajudar a descriure i interpretar el comportament infantil més enllà de la perspectiva mèdica
Com pensem quan no tenim paraules? El procés cognitiu dels nadons
02.04.20
T’has parat mai a reflexionar com penses? La humanitat pensa en paraules, però ¿què passa quan encara no hi ha paraules? Com pensen els nadons?
Seguim confinats en família: etapa de manteniment
31.03.20
Conec un nen que quan tenia sis anys, i la seva mestra va explicar a classe els cinc sentits (vista, oïda, olfacte, gust i tacte); va aixecar decidit la mà i va dir molt segur que se n’havia descuidat un de molt important: el sentit de l’humor. Considero que és una anècdota que ve molt a tomb amb el moment que estem vivint, perquè posa de manifest que el sentit de l’humor el tenim molt en compte ja de ben petits, i justament és un dels sentits que cal posar més en joc aquests dies.
Petita infància atesa, però... entesa?
15.01.20
Els educadors socials, els treballadors socials i tots aquells professionals que ens dediquem a acompanyar persones en diferents situacions i en diferents contextos, tenim clar que, per atendre les persones adequadament, primer les hem d’entendre.
Per què deixem de creure en els Reis Mags?
03.04.19
Per què de petits creiem coses que de més grans ens sembla mentida que les poguéssim creure? L’exemple per excel·lència és la creença en els Reigs Mags de l’Orient. Com evoluciona la nostra comprensió de la realitat a mida que anem creixent? Isabel Torras, professora de la Facultat, ens explica com pares, mares i educadors poden acompanyar-los en el pas del pensament màgic al pensament lògic.
Famílies monoparentals: més enllà de la conciliació
20.12.18
La pobresa a Espanya s'acarnissa especialment en les famílies amb un sol progenitor, ja que quan en una llar amb fills dependents hi ha dos progenitors, el risc de pobresa i exclusió social es redueix al 26,6%.
Les repercussions psicològiques de separar els infants de les seves famílies
26.06.18
Arran de les últimes mesures en política migratòria impulsades per l’administració dels Estats Units liderada per Donald Trump, voldria posar l’èmfasi, no ja en la vulneració flagrant dels Drets Humans que això representa, sinó en les repercussions que tindrà aquesta separació traumàtica pels infants en el seu futur.
Els infants veuen la vida a través dels nostres ulls
03.04.18
"No veiem les coses com són, les veiem com som" deia Anaïs Nin. De petits, principalment el pare, la mare, però també els adults referents que té l’infant al seu voltant, mestres, educadors, monitors, són els qui interpreten la realitat on viu. Isabel Torras, professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, ens ho explica.
El respecte: requisit imprescindible per crear un vincle sa
14.02.17
L’experiència recent viscuda per un familiar proper m’ha portat a reflexionar novament al voltant de l’establiment del vincle entre els professionals i les persones ateses. Els meus alumnes dels graus d’educació social i de treball social m’han sentit parlar moltes vegades de la importància d’establir un vincle estret i de qualitat amb les persones que atenem, perquè la vinculació amb l’altre és fonamental per produir canvis significatius. Ara bé, és impossible aconseguir un bon vincle si prèviament no hi ha respecte. El respecte a l’altre és el primer.
L’atenció a la infància i adolescència: aspecte clau en una societat justa
28.09.15
Les urgències socials degudes a la crisi que fa anys que arrosseguem, han fet que moltes entitats socials hagin hagut de bolcar-se en l’atenció de les necessitats més bàsiques de la població: alimentació, allotjament, roba, electricitat etc.
Educadors i treballadors socials, interpretant les vivències
30.06.15
És important saber interpretar els esdeveniments i les experiències vitals de forma realista, però alhora positiva. Quan som petits, els adults pròxims, normalment els nostres pares, ens interpreten el que ens passa per tal d’ajudar-nos a posar nom i donar sentit a les sensacions i les experiències diverses que vivim.
Treballar en l’atenció psicosocial des del vincle
14.05.15
A les meves classes a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, Universitat Ramon Llull, sovint insisteixo en que per atendre d’una forma adequada en la vessant psicològica i social, és fonamental establir un vincle estret i sincer amb la persona atesa.
La Fundació
Què fem
La nostra tasca
A qui acompanyem
El nostre impacte a la societat
On actuem
Posicionament i adhesions
Com ho fem
Portal de transparència
Sostenibilitat i medi ambient
Qualitat
Compromís ètic
Política de bon tracte a la infància i l'adolescència
Fomentant la igualtat
ODS
Treball en xarxa
Reconeixement i premis
Qui ens avala i ens dona suport
Projectes solidaris
Presentació
Projectes
Col·labora
Col·laboradors
Transparència i rendició de comptes
Preguntes més freqüents