Vint estudiants sèniors comencen el Programa Universitari per a la Gent Gran de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull
Notícies
Isabel Devesa, estudiant universitària sènior: “He notat que el cap s’espavila. Em sembla molt positiu”
Retrobaments amb antics companys de classe, una carpeta nova repleta d’il·lusions i el retorn a les aules. Així ha estat el primer dia de classe del Programa Universitari per a Gent Gran (PUGG) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull.
Al detall, enguany, les classes d'aquest programa va començar el passat dilluns amb una sessió inaugural que va oferir la directora del PUGG, Montserrat García-Oliva, qui va parlar de la concepció que han tingut les diferents cultures de la vellesa al llarg del temps, una lliçó que van escoltar amb atenció cada un dels alumnes que també van aprofitar per fer preguntes i aprofundir en la matèria.
Una d’aquestes estudiantes és Magda Bieto, de 75 anys, que ha començat enguany aquest programa. “M’he matriculat a antropologia, filosofia i història del món”, relata emocionada Bieto, que espera adquirir nous coneixements en aquesta assignatura.
Amb el mateix objectiu s’ha inscrit l’Anna, de 62 anys, que ha deixat de treballar recentment i no ha dubtat ni un minut a tornar a les aules. “Sempre havia dit que quan em jubilés volia seguir estudiant. Tenia dubtes entre sociologia i antropologia, però vaig veure el curs que feien aquí i em va semblar molt interessant", explica en referència al PUGG.
Millora per a la salut
Però més enllà de nous aprenentatges, programes com el PUGG ajuden a millorar la salut mental i física dels estudiants majors de 55 anys, segons ressalta un estudi sobre l’impacte de les formacions sèniors en els alumnes, elaborat per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull i la Xarxa Vives.
En aquest sentit, els enquestats, estudiants dels programes sèniors de les 17 universitats vinculades a la Xarxa Vives, reconeixen que aquests estudis els ajuden a vèncer els seus temors i complexos, reduir els sentiments d’ansietat o depressius, millorar la memòria, aventurar-se en el món de les TIC. També, els permet fer noves relacions i tenir un grup d’amics amb qui poder assistir a activitats culturals més enllà de les aules.
Aquest és el cas d’Isabel Devesa, de 75 anys, que és el tercer any consecutiu que imparteix aquests estudis. “He notat que el cap s’espavila. M’ha semblat molt positiu”, afirma Devesa, que es va apuntar al PUGG perquè li feia “il·lusió ampliar els coneixements”.
També, ressalta la rellevància que tenen aquests estudis. En aquest sentit, l’informe liderat per la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull defensa que els programes sèniors obliguen els alumnes a establir unes rutines i contacte social. Així doncs, aquesta modalitat d’estudi funciona com una agenda-teràpia pels seus participants, ja que els obliga a sortir de casa per acudir a les classes i interactuar amb altres persones. Amb això, poden connectar amb l’exterior, cosa que evita el seu aïllament, que estiguin molt de temps sols alhora que propicia que mantinguin la seva imatge social perquè no es vegi descuidada.
Per això, els programes com el PUGG són fonamentals per a les persones grans. Fa més de 30 anys, l’ONU va proclamar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran. Entre altres coses, en aquesta jornada es reivindica el dret de viure i envellir dignament, un repte que comparteix amb programes com el PUGG que busquen que la gent gran es mantingui activa, així com faci vida social amb altres persones.
“Amb aquests estudis, que són molt importants i que estan fets per persones, professores i doctores molt bones, amplio els coneixements alhora que passo un temps agradable amb altres companyes”, puntualitza Devesa.
El perfil de l’alumnat
L’estudiantat sènior representa el 6% de l’alumnat i, principalment, són dones. Aquestes representen el 67% del total. D’altra banda, els participants tenen una edat mitjana de 68 anys. La majoria, 8 de cada 10, posseeixen estudis previs, dels quals un 62,4% universitaris i un 24,8% secundaris. Amb tot, no tothom ha tingut les mateixes oportunitats al llarg de la vida.
En el cas de Bieto, ara està complint un dels seus somnis. “No vaig poder anar a la universitat, però he llegit sempre molt i m’ha interessat molt la cultura”. També, recorda que durant la seva infantesa va tenir una educació franquista.
Ara bé, aquest no és l’únic motiu que ha incentivat a Bieto a estudiar el PUGG, sinó que també tenia un altre repte: trencar tòpics i estereotips. “A la gent gran ens marginen perquè som grans”, lamenta Bieto qui defensa el dret que tenen les persones de la tercera edat a mantenir-se activa.