Notícies

30.000 infants i joves han participat en les més de 600 activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés

30.000 infants i joves han participat en les més de 600 activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés

25.09.18

El final del curs escolar ha suposat, un any més, el punt de partida de la campanya d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Més de 30.000 infants han participat en una o més de les més de 600 activitats que la Fundació ha realitzat del 23 de juny al 7 de setembre i que ha comptat amb la participació de més de 4.000 monitors i monitores, la majoria voluntaris. Xavi Nus, president del MCECC explica que: “Les activitats d’estiu són un marc idoni per treballar valors com la solidaritat, el compromís, l’esforç, el treball en equip o la convivència a partir del joc i l’amistat.”

Cantimplores, sacs de dormir, samarretes, llanternes, banyadors i roba de recanvi han omplert les motxilles dels infants i joves que han marxat uns dies de colònies, campaments, rutes o han anat al casal diari. Després de mesos de preparació, van arribar uns dies molt especials per als més de 30.000 infants i joves que han participat aquest estiu en alguna de les més de 600 activitats que la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai vinculats van preparar per aquests mesos.

Els primers en marxar de colònies van ser els infants i monitors del Centre d’Esplai Trencaclosques del barri d’Horta de Barcelona. Concretament, una quarantena d’infants entre 6 i 13 anys d’aquest esplai del MCECC de la Fundació Pere Tarrés van marxar una setmana de colònies acompanyats per 10 monitors i monitores voluntaris el dissabte 23 de juny, el dia després d’acabar l’escola.

L’educació en el lleure a Catalunya

La trajectòria de les activitats d’educació en el lleure a Catalunya és llarga i consolidada. De fet, aquest any se celebra el 125è aniversari de les primeres colònies d’estiu al nostre país, l’escoltisme celebra el seu 90è aniversari i la Fundació Pere Tarrés commemora els 60 anys de l’inici de la seva activitat, iniciada amb l’organització de les colònies en el marc de Càritas Diocesana de Barcelona.

El sòlid arrelament social de les entitats de lleure es fa palès en l’existència de diversos moviments i federacions, que des de les tradicions dels centres d’esplai o l’escoltisme, agrupen diferents entitats. D’entre aquestes entitats sense ànim de lucre destaca la Fundació Pere Tarrés, que va promoure de les activitats de lleure per un 34,89% dels infants i joves durant l’estiu de 2017, esdevenint l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

Les activitats d’estiu també han suposat el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) han realitzat més de 450 activitats d’estiu gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que s’han preparat amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.

Una oferta pensada perquè tots els infants puguin desenvolupar les seves capacitats i gaudir

Les mares i pares cada cop estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar habilitats i aficions diferents del currículum escolar. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia oferta per permetre que tots els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat. La principal novetat d’enguany han estat les colònies de màgia i les de música, però també han destacat altres opcions que van tenir molt bona acollida l’estiu passat com les colònies de disseny de moda i les colònies de cuina en col·laboració amb la Fundació Alicia i Món Sant Benet. I un any més s'han realitzat Colònies de teatrecolònies de ballcolònies de robòtica i de disseny de videojocsTambé s’ha ampliat l’oferta de colònies temàtiques que impartides en anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

Una altra novetat que hem ofert ha estat el Sónar Campus, un campus d’innovació, creativitat i tecnologia adreçat a joves d’entre 14 i 17 anys i realitzat amb la col·laboració del Festival Sònar.

Per als pares que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés ha organitzat els casals d’estiu en els que el centre d’interès ha estat la Festa Major. Cada setmana els participants han conegut diferents personatges i festes, endinsant-se en la cultura, les tradicions i els costums del Seguici Popular com els gegants i capgrossos, els diables, la cercavila o el bestiari. Tot això combinant amb la pràctica de l’esport, els jocs d’aigua, les gimcanes i les excursions.

Formació de monitors/es i directors/es

Des de l’àrea de Lleure de Formació, Consultoria i Estudis s’han dut a terme 31 cursos de monitors/es i director/es de lleure on s’han format més de 700 alumnes. Un any més, 214 joves del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés han assistit als cursos residencials de monitors/es i directors/es de lleure a la casa de colònies de La Ruca (Bages) i a l’alberg La Sala (Berguedà). Els cursos residencials conten d’aprenentatges teòrics i pràctics en disciplines com pedagogia, expressió, sanitat, mediambient i orientació a la natura, gestió i direcció del centre, i en exclusiva per la modalitat dels cursos residencials: coneixença de les estructures organitzatives i directives del Moviment.

Qui hi ha darrera de la campanya d’estiu?

L’equip humà que ha fet possible que la campanya d’estiu de l’entitat de lleure més gran de Catalunya funcionés ha estat format per més de quatre mil persones: directors/es i monitors/es de les activitats (tant remunerats com voluntaris), personal de les cases de colònies, l’equip de Comercial, de Recursos Humans, de Comunicació, de Màrqueting, d’Educació Ambiental, d’Escoles, de Formació, del MCECC i del Servei de Colònies de Vacances.

En el cas de colònies i casals lingüístics, es van incorporar als equips personal nadiu de països de llengua anglesa i tots els monitors disposaven d’un nivell mínim d’Advanced. Les activitats socials han estat portades per monitors de lleure amb experiència amb infància en risc d’exclusió social i estudis relacionats amb el món social.

Els autèntics protagonistes de la campanya d’estiu, a banda dels infants i joves, han estat els prop de 4.000 monitors i monitores, la majoria d’ells voluntaris i voluntàries que han atès als infants i joves.

10.283 beques per a colònies i casals d'estiu

Aquest estiu, 4.020 infants en situació de vulnerabilitat social han tingut l’oportunitat de poder participar en 10.283 activitats de colònies i casals d’estiu becats per la Fundació Pere Tarrés gràcies a la campanya “Ajuda’ls a créixer”. Donar aquesta oportunitat als nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques aquest estiu  ha estat possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials” i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, la Fundació Pere Tarrés ha destinat 9.55.119,15€ a aquests ajuts.

Per concedir les beques, la Fundació Pere Tarrés realitza un rigorós procediment per analitzar la situació socioeconòmica de cada nen o nena, i assignar-li l’activitat d’educació en el lleure més adient. La satisfacció dels infants i les famílies que hi participen queda reflectida en els comentaris que fan arribar a l’equip d’educadors. Així ho explica la Ruth, 12 anys, que ha rebut una beca per anar de colònies aquest estiu: "De les colònies, el que més m’agrada són les activitats que fem, que són molt xules, i també estar amb els monitors i monitores”.