15.05.23
Uns 350 monitors i monitores dels centres i clubs del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés d’arreu de Catalunya i Balears s'han aplegat durant aquest cap de setmana a Caldes de Montbui per debatre i reflexionar sobre el paper dels joves en la transformació social i sobre l’emergència climàtica. Just quan arrenca la campanya electoral de les eleccions municipals del 28 de maig, la trobada ha posat sobre la taula la necessitat que els polítics escoltin les propostes dels joves per transformar la societat. “L’educació en el lleure pot tenir un impacte en el nostre entorn i pot posar les eines necessàries per donar la volta al sistema que ens governa i canviar el món”, ha afirmat la presidenta del MCECC, Anna Grau.
En la seva intervenció durant l’acte inaugural de la trobada, Grau ha demanat als partits polítics: “És cabdal escoltar la veu dels joves. Amb la situació greu d’emergència climàtica que viu el nostre planeta els joves hi tenim molt a dir”. També ha reivindicat la importància de l’educació en el lleure com a eix transversal que pot “proporcionar espais informals a infants, adolescents i joves que els permetin treballar aspectes tan importants com la salut mental, la interioritat, les relacions entre iguals, les famílies, la natura, i tot plegat amb una perspectiva feminista, ecologista i inclusiva.”
A l’acte inaugural, celebrat al Parc de Can Rius (Caldes de Montbui), hi han assistit també Núria Valls i Carol, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat; Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Laia Cuscó, regidora de Cultura de Caldes de Montbui; Gregori Martínez, director gerent de l’Escola Pia; Anna Grau i Joan Morte, presidenta i vicepresident del MCECC.
La secretària d’Infància, Núria Valls ha destacat la importància que tenen els monitors i monitores en la nostra societat dient que són “un actiu molt important per al nostre país perquè des del lleure es fa política de veritat, es crea xarxa i es teixeixen vincles que són eines essencials per la salut mental”. Per la seva banda, l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, ha agraït molt “que la trobada del MCECC se celebri en aquest municipi” i a totes les facilitats que la vila de Caldes ha posat pel desenvolupament d’aquesta trobada.
Revertir la crisi d’emergència climàtica del planeta
Durant tot el cap de setmana, els participants han reflexionat sobre la capacitat d’incidència política dels joves i sobre la necessitat de trobar estratègies per revertir l’emergència climàtica a través de diverses dinàmiques participatives i debats. Seguint l’eix temàtic ja engegat amb l’altra gran concentració del moviment que es va celebrar fa uns mesos a Lleida, la TrocaJove, la Trobada de Monitors i Monitores imagina un escenari post-apocalíptic en què els participants són els protagonistes d’un programa de repoblació ecològica del planeta Terra, el projecte P.E.R.E, que ha de recuperar els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per les Nacions Unides l’any 2015 per tal de construir un nou projecte de vida, més pròsper i més sostenible. Una al·legoria que és una excusa per obrir un debat sobre la necessitat d’empoderar els joves per convertir-los en agents de canvi que puguin capgirar el futur i crear una societat millor.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés és una federació amb un bagatge de més de 60 anys que agrupa més de 200 centres i clubs d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els seus centres acullen prop de 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.