Notícies

Claus per afrontar la bona tornada a l’escola

Claus per afrontar la bona tornada a l’escola

03.09.18

La Fundació Pere Tarrés proposa quatre recomanacions per afavorir que infants i joves gaudeixin d’un bon inici de curs escolar. Experts docents de lleure recomanen gamificar la tornada a l’escola amb dinàmiques educatives i jocs.

El 12 de setembre, un milió i mig d’alumnes catalans iniciaran el curs 2018-19. Tornar a la llar d’infants, a l’escola o a l’institut, després de més de dos mesos de descans, suposa acomiadar-se del temps lliure per endinsar-se a les rutines i obligacions.

Si bé les vacances dels infants i joves són per gaudir-les amb la família, participant en activitats de lleure com colònies, campaments o casals d’estiu, tornar a la rutina és important perquè mantinguin d’autonomia i benestar. Els hàbits i costums els ajuden a entendre les normes socials i a respectar la família i companys. Però com diu Bet Bartrina, docent dels cursos de lleure de la Fundació Pere Tarrés “Després de tanta activitat i de trampejar amb els horaris durant les vacances no ens hauria d’estranyar que tornar a la rutina i a la vida quotidiana pugui ser una mica difícil”.

Per facilitar la planificació del curs escolar, la Fundació Pere Tarrés, ofereix un seguit de claus per organitzar l’inici de setembre i afavorir el benestar d’infants i joves. Tenir una actitud positiva, mantenir el quotidià, establir normes bàsiques i elaborar un quadre de serveis són les quatre claus que proposa Bet Bartrina, docent dels cursos de lleure de la Fundació Pere Tarrés. 

1. L’actitud positiva dels adults davant la tornada a les responsabilitats laborals és clau per projectar una bona actitud als infants i joves de l’entorn. També poden parlar-los del retrobament amb els companys, els aprenentatges que ofereix l’escola o el tornar a compartir el temps de lleure a l’esplai. 

2. Mantenir el quotidià a llar. Per recuperar l’horari, una de les opcions pot ser pactar-lo entre tots els membres de la família. És important escriure’l i posar-lo en un lloc visible per a tenir-lo present i afavorir l’autonomia dels més petits. 

3. Establir normes bàsiques. Com en el cas de l’horari, caldrà pactar les pautes de comportament per afavorir el bon clima familiar. 

4. Elaborar un quadre de serveis. Com a les colònies, aquesta serà una eina que ajudarà a responsabilitzar als infants amb les tasques de la llar, tenint en compte l’edat i les aptituds de cada membre de la família.

“Encara que les obligacions ens comencin a empènyer no oblidem la sensació de benestar que tenim tota la família quan compartim un joc” afirma Bet Bartrina. El joc és un aliat efectiu i estimulant per motivar a infants i joves tal i com mostra la gamificació –o ludificació- que metodologia que ha transformat el procés d’aprenentatge  en un joc. Per aquest motiu, Bartrina recomana planificar jocs per al temps de lliure que queda abans no comenci l’escola. Paraules encadenades, càlcul matemàtic o crear activitats són algunes de les seves propostes.

“El transcurs de les activitats ens permetrà transmetre valors i aturar les obligacions diàries” afirma Bet Bartrina. Des de la Fundació Pere Tarrés s’anima a les famílies a gaudir de la tornada a la rutina compartint espais de qualitat. És el que deia Umberto Eco, som allò que els pares ens van ensenyar quan no estaven intentant ensenyar-nos res. A la Fundació Pere Tarrés estan convençuts que és en la quotidianitat com es transmeten els valors.

Podeu llegir l’article del bloc “S’acaben les vacances i nous projectes ens esperen” de Bet Bartrina: https://www.peretarres.org/coneixement/bloc-familia/acaben-vacances-nous-projectes