Notícies

“Reivindiquem el paper de la cultura catalana”, els centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés es troben a Amposta per potenciar el pensament crític

“Reivindiquem el paper de la cultura catalana”, els centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés es troben a Amposta per potenciar el pensament crític

Comparteix la notícia

Etiquetes

Monitors  

09.03.24

Prop de 1.100 joves que participen en els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés s’apleguen aquest cap de setmana a la capital del Montsià per endinsar-se en la llengua i cultura catalanes.

 “Aquest cap de setmana és per reflexionar, estimular el pensament crític i aprofundir en problemàtiques que estan a l’ordre del dia, com el poc ús de la llengua catalana, la sequera i la pagesia. Es tracta d’anar aprenent de tot el que estem vivint”. Amb aquestes paraules d’Anna Grau, presidenta del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés, ha arrencat avui la TrocaJove, la trobada anual de joves dels centres d’esplai de la federació, que enguany se celebra a Amposta i que compta amb l’assistència de més d’un miler de joves de 63 centres d’esplai d’arreu de Catalunya, Illes Balears, Castelló i Principat d’Andorra.

La trobada aprofundeix en la cultura de les terres de l’Ebre, posant èmfasi en la importància de les tradicions i gaudint, així, enguany, de la festa major catalana del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC). “Aquesta festa major és un oasi dins del ritme frenètic que vivim”, ha pronunciat Grau a l’acte inaugural.

Avui i demà els joves podran aturar-se per aprofundir en la cultura catalana a través de diverses dinàmiques participatives, conferències, tallers i debats que se celebren al Parc dels Xiribecs d’Amposta, com ara formacions basades en la promoció de la llengua, a càrrec de la creadora de continguts Cèlia Espanya, de la música, de l’arquitectura i de l’audiovisual en català. Els joves també podran aproximar-se a la realitat dels castells, de la gastronomia catalana i de l’economia local, social i solidària. Així mateix, es realitzen formacions de medi ambient, concretament sobre el paratge natural del Delta de l’Ebre i la seva relació amb la meteorologia, sobre gestió forestal, agricultura, ramaderia i gestió de l’aigua, en un context sabut de dificultats severes pel que fa a les reserves d’aquest recurs a Catalunya. 

Durant l’acte inaugural de la trobada, Anna Grau ha recordat que el MCECC és una federació que s’estructura en territoris diversos: “Apostem per la descentralització de les activitats que fem, i això ens porta a conèixer la riquesa dels diferents territoris que configuren el moviment”, ha emfatitzat la presidenta, qui ha agraït amb goig l’assistència de les personalitats institucionals i “als més de 200 monitors i monitores que durant aquest cap de setmana acompanyaran els adolescents en la TrocaJove”.

El secretari general del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, ha remarcat, que com a pare vinculat a un centre d’esplai, agraeix “a tots els monitors i monitores la feina. L’educació en el lleure és una singularitat molt important a Catalunya: ens permet ensenyar als infants valors que en altres entorns no és possible”, i continuava: “Els centres d’esplai ajudeu a erigir vides i construïu un país que val la pena defensar”, compartia. Per la seva part, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha expressat que el lleure educatiu és “una peça troncal de la cultura catalana i un engranatge en la defensa del nostre país”.

L’acte inaugural també ha comptat amb la presència d’Iris Castell, regidora de Joventut d’Amposta, de Laia Gómez, coordinadora territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, i Juan Manuel Jaramillo, director dels Serveis Territorials de Drets Socials a les Terres de l’Ebre. Hi han assistit, també, Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés i Consol Duran, responsable i coordinadora de centres de la Fundació Esplai Girona - Mare de Déu del Mont.