Notícies

Diverses, que combinin la part física i la intel·lectual i integrades amb la dinàmica familiar: les claus a l’hora de triar les extraescolars ideals

Diverses, que combinin la part física i la intel·lectual i integrades amb la dinàmica familiar: les claus a l’hora de triar les extraescolars ideals

Comparteix la notícia

01.10.24

El curs ja fa dies que ha arrencat i els infants ja s’han acostumat a les noves rutines escolars. Arriba el moment de complementar l’horari lectiu amb activitats educatives i esportives, que serviran perquè l’infant pugui anar coneixent-se i esbrinant quines aficions l’entusiasmaran de gran i, alhora, per trobar la necessària conciliació familiar. Però hi ha molts factors a tenir en compte (l’edat, els horaris, la motivació per una tipologia determinada d’activitats) i de vegades ens poden sorgir interrogants a l’hora de prendre la decisió de quines (i quantes) extraescolars són les idònies per al nostre fill/filla. La Fundació Pere Tarrés, des de la seva expertesa com a entitat dedicada des de fa dècades a gestionar activitats de lleure fora de l’horari lectiu i que en concret coordina activitats extraescolars en diverses escoles catalanes, proposa algunes recomanacions i reflexions que poden ser útils per a les famílies. Com han de ser les activitats extraescolars ideals? 

  1. Han de prioritzar allò que li agrada a l’infant. Si una activitat el motiva i l’il·lusiona, és més probable que se senti compromès i apassionat i la vulgui continuar amb els anys. L’elecció és un bon moment per acompanyar-los en la presa de decisions que s’aniran prolongant al llarg de la seva vida. Els podem ajudar fent-los preguntes com “per què ho vols fer?” o reflexions en veu alta com “si sempre jugues a...” o “amb això veiem que tens molta habilitat...”
  2. Han de ser diverses. És útil que l'infant tingui l'oportunitat de provar diferents tipus d'activitats (esportives, artístiques, científiques) per tal de descobrir el que realment li agrada. A l’escola es desenvolupen unes determinades habilitats en un entorn molt concret i les activitats extraescolars poden ajudar a descobrir altres capacitats que poden ser molt útils en la vida adulta.
  3. Han de procurar una alternança entre la vessant més física i la intel·lectual. Alternar activitats físiques amb altres activitats educatives pot ser molt beneficiós per al nen o nena. Les activitats físiques ajuden a canalitzar l'energia, milloren la salut física i fomenten habilitats socials, mentre que les artístiques, plàstiques o lingüístiques estimulen la ment i el pensament crític. Realitzar activitats que impliquen una major concentració o creació artística poden oferir moments de reflexió i relaxació després del desgast d'energia emprat en una activitat física.
  4. Han de permetre la conciliació familiar i ajustar-se a la dinàmica familiar. Les activitats han d’adequar-se en part als horaris familiars, però si un infant té massa activitats i no queda temps per a la família o per a moments de relaxació, això pot acabar sent contraproduent.
  5. Han de garantir temps de qualitat. És important equilibrar el temps dedicat a les activitats programades amb el destinat a la família i a moments de lleure lliure. Un calendari sobrecarregat d'activitats pot contribuir a l'estrès i a la frustració. És important que l'infant tingui suficient temps per relaxar-se i per jugar lliurement.
  6. Han de realitzar-se en un entorn adequat i segur. Cal seleccionar bé les extraescolars perquè es realitzin en un entorn segur adequat a l’edat de cada infant i siguin dirigides per professionals de lleure qualificats.
  7. Han d’ajudar a donar resposta a les necessitats emocionals de l’infant. Les activitats extraescolars, com la resta de programes d’educació en el lleure (l’espai migdia, els casals o colònies o els centres d’esplai), generen aprenentatges educatius però també emocionals molt importants que, a més, en tenir lloc en un entorn lúdic i informal, s’adquireixen de manera més directa. Per això, un altre element a tenir en compte a l’hora de seleccionar l’extraescolar ideal serà que respongui a les necessitats emocionals del nen o nena: les activitats poden ajudar els infants a conèixer-se millor, a descobrir les seves fortaleses i limitacions, a adquirir valors i a desenvolupar la seva identitat. Hi ha algunes activitats que poden potenciar més habilitats socials concretes com treballar en equip, respectar als altres o gestionar èxits i fracassos.

 

En resum, la clau és trobar un equilibri entre les activitats que agraden al nen o nena i les necessitats familiars, un enfocament equilibrat que consideri els interessos de l'infant, la conciliació familiar, la diversitat d'activitats i un horari raonable. La quantitat idònia d'activitats extraescolars per a un infant pot variar molt en funció de diversos factors, com ara l'edat i l’etapa madurativa, els interessos i les necessitats familiars. No tinguem por, escoltem l’infant i busquem una alternativa si un dia ens diu que l’etapa d’una extraescolar ha acabat. Les activitats han de respondre al creixement personal i a la motivació de cada nen/nena i no s’han d’imposar.

Aquests consells han estat proposats per Aina Espona i Helena Gregorio, del departament d’Escola i lleure de la Fundació Pere Tarrés.