17.01.24
A través de la campanya “Cap infant sense joguines”, la Fundació ha mobilitzat empreses, entitats i particulars arreu del territori per repartir joguines a infants en situació de vulnerabilitat. Se n’han beneficiat 2.933 infants de 39 dels centres socioeducatius que coordina la Fundació i que acompanyen cada tarda nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques. Enguany, la campanya ha arribat a un 21% més d’infants que el Nadal passat.
Aquestes festes, la Fundació Pere Tarrés ha tornat a posar en marxa la seva tradicional campanya de recollida de joguines per a infants en situació de risc social i, un any més, la iniciativa ha tingut una resposta ciutadana molt important. Durant el període nadalenc, empreses i institucions i nombroses persones a títol individual, han col·laborat en la campanya “Cap infant sense joguines” fent entrega de jocs, joguines i material escolar i realitzant donatius per “apadrinar” les cartes als Reis escrites pels diferents centres socioeducatius que coordina la Fundació i que acompanyen cada tarda infants en situació vulnerable. Els regals s’han repartit durant les festes a 39 d'aquests centres socioeducatius i se n’han beneficiat 2.993 infants. Una xifra que supera amb escreix els 2.415 infants que van poder gaudir de regals nadalencs l’any passat.
Una de les claus d’aquest increment de la solidaritat és la d’haver potenciat la iniciativa d’apadrinar cartes als Reis Mags. Els infants i adolescents, juntament amb l’equip educatiu de cada centre socioeducatiu, van escriure abans de festes les seves cartes als Reis amb les seves peticions de joguines o de material i moltes empreses i institucions hi han col·laborat donant joguines directament o finançant el cost d’una carta. Un cop rebudes les joguines, els educadors i educadores les han embolicat amb paper de regal per tal de fer-les arribar als infants, tot i que cada centre ho ha fet de manera diferent: alguns les van fer servir abans de festes per fer cagar el tió o per fer venir els patges dels Reis Mags i d’altres han optat per repartir-les als infants aquesta setmana passada, en tornar de vacances.
“Tenir un regal per Nadal permet que molts infants no se sentin exclosos, els hi fa la sensació de normalitat i d’igualtat d’oportunitats”, ha manifestat Alana Hurtado, coordinadora de campanyes socials de la Fundació Pere Tarrés, que ha explicat el sentit d’aquest projecte: “Moltes llars no poden assumir les despeses que suposen aquestes festes, i amb aquesta campanya volem donar-los-hi un cop de mà i oferir-los-hi un trosset de Nadal”.
Els centres socioeducatius
La Fundació Pere Tarrés aplega una xarxa d’uns 85 centres socioeducatius propis, adherits i de titularitat municipal a Catalunya i Balears, on cada tarda participen més de 6.000 infants a la sortida de l’escola. L’objectiu d’aquests espais és que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants i puguin desenvolupar-se i créixer de forma positiva, a través del reforç educatiu, les activitats educatives i de lleure, el treball d’hàbits i l’acompanyament emocional i psicològic.
Arran de la cronificació de la crisi econòmica i social, la situació de molts d’aquests infants i de les seves famílies s’ha agreujat i molts pares i mares han perdut les seves fonts d’ingressos o han vist com empitjoraven les seves condicions laborals, fet que ha generat problemes per aconseguir recursos per cobrir necessitats com la higiene, l’alimentació o l’educació dels infants. En aquest context, moltes d’aquestes famílies, que no tenen algunes de les seves necessitats bàsiques cobertes, tampoc tenen recursos per comprar joguines per Nadal o Reis. D’aquí la importància d’aquesta campanya que engega cada any la Fundació Pere Tarrés, conscient que jugar i il·lusionar-se amb les tradicions nadalenques forma part del desenvolupament psicosocial de l’infant.
Aquesta acció s’engega de manera paral·lela a una altra campanya solidària que té l’objectiu d’aconseguir donatius econòmics que permetin ajudar a finançar els diferents projectes solidaris que porta a terme a la Fundació. Els ajuts permetran desenvolupar nous programes d’acompanyament educatiu i emocional per als infants que assisteixen als centres socioeducatius i també fer possibles projectes com el finançament de tractaments de salut oftalmològica i bucodental que les famílies no poden assumir o la rehabilitació i millora d’alguns dels espais educatius.