26.11.18
L’embaràs pot ser una etapa il·lusionant per a les futures mares però també els pot generar situacions d’estrès determinades pel seu entorn. Algunes situacions límit com quedar-se sense feina, un entorn familiar desestructurat, no tenir un habitatge on criar el fill o la filla o sentir-se sola són factors que poden afectar la salut de la mare i de l’infant en un futur. Diversos estudis han provat que totes aquelles dones que durant la gestació passaven per moments emocionals poc estables i/o per moments estressants els seus infants al cap dels anys acaben patint ansietat i tenen el doble de risc de patir dèficit d’atenció i hiperactivitat. Carlos Ariza, expert en salut, pobresa i exclusió social de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, explica la visió psicosocial de la salut a ‘Una mirada psicosocial a la salut i a la malaltia’: “El comportament i les influències de l’entorn tenen una relació causal recíproca en la salut”.
El Centre Socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa el projecte Batecs, un pla d’acompanyament integral a dones joves embarassades del districte de Sant Martí. La taxa de natalitat en aquest districte és la segona més alta de Barcelona i, segons dades d’IDESCAT, hi neixen al voltant de 160 infants anuals. Batecs pretén treballar les emocions, el benestar físic i psíquic de la dona, vetllar perquè la seva xarxa social sigui la més positiva possible i amb tot això poder garantir que l’infant i la família trobin aquelles eines i recursos per afavorir un desenvolupament òptim i ple. Cristina López, coordinadora d’aquest centre, explica que actualment fan sessions amb dones usuàries regulars del servei que tenen embarassos d’alt risc. “Són mares embarassades d’alta complexitat. Una de les mares no està en el seu millor moment per tenir el fill, no es veu en cor de tenir-ne un altre a càrrec seu. Una altra que està de quatre mesos i de moment sembla que no està evolucionant correctament però encara els resultats no són definitius. I encara tenim un altre cas més extrem on totes les proves de l’embrió estan sortint negatives, no saben quin serà el seu pronòstic o si arribarà a néixer el nen”.
Cada divendres de 10 a 11 h del matí es fan sessions, tant de forma grupal com individual, perquè les mares puguin parlar dels seus dubtes sobre la maternitat, de les seves pors i neguits, de les seves alegries i il·lusions amb el suport de professionals. “En el moment que elles poden parlar de forma lliure i veuen que nosaltres no les jutgem canvia la relació, es fa més íntima i intensa”, destaca López. Eduard Punset, un dels divulgadors científics de referència, posa de manifest en els seus estudis el paper de les emocions: “Endinseu-vos en el seu propi Univers d’Emocions. Busqui què li passa per dins, posi-li nom, identifiqui-ho i quantifiqui el seu caràcter positiu. Es sorprendrà”. [pròleg del llibre ‘Universo de Emociones’ - editorial PalauGea Comunicación S.L.]
El Centre Socioeducatiu Poblenou vol ser un espai per compartir i créixer on les dones embarassades se sentin recolzades i compreses. El servei espera poder ampliar horaris en els pròxims mesos, augmentar el nombre d'usuaris i convertir-se en un projecte global que ressoni a escala de barri i de districte.