Notícies

La Facultat Pere Tarrés presenta un llibre sobre la mirada psicosocial a la salut i la malaltia

La Facultat Pere Tarrés presenta un llibre sobre la mirada psicosocial a la salut i la malaltia

Comparteix la notícia

21.02.17

Al voltant de 50 persones van assistir a l’acte de presentació del llibre “Una mirada psicosocial a la salut i la malaltia”, escrit per Carles Ariza, professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL i Cap de Serveis d’Avaluació i Mètodes d’Intervenció a l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El llibre és el tercer volum de la Col·lecció Universitat i Acció Socioeducativa que publica l’Editorial Claret i la Fundació Pere Tarrés.

L’acte va començar amb una presentació del llibre i del seu autor per part de Josep Maria Esquirol, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i últim guanyador del Premi Nacional d’Assaig. Esquirol es va aturar a explicar la importància de la figura del mestre, una paraula que, segons ell “està desapareixent del mapa” i que des del seu punt de vista és essencial. En aquest sentit, el filòsof va voler destacar la importància de la universitat, el lloc on es troben mestre i alumne i on hi ha una transmissió de coneixement que els alumnes hauran d’aplicar a curt termini. Sobre “Una mirada psicosocial a la salut i la malaltia”, Esquirol va destacar la feina meticulosa i curosa portada a terme pel professor Carles Ariza. “Aquest llibre demostra la dimensió social de la salut. Es posa de manifest que ens aguantem gràcies als altres, necessitem la comunitat, ningú es val absolutament per si sol”, afegia.

En la seva intervenció, Carles Ariza va voler ressaltar la importància dels professionals de l’àmbit social en el camp de la salut. Així com tothom entén les raons biològiques d’una malaltia i que aquestes han de ser tractades pels metges, moltes vegades s’obvia l’entorn social del malalt, que també és clau en una malaltia. Però no només són importants en el tractament social, sinó també en la prevenció. S’ha de mirar la salut en la perspectiva del cicle vital, en què cada etapa marca la següent i, segons Ariza, la funció dels educadors socials és molt important en la prevenció i educació per evitar malalties. De fet, Ariza va fer referència a la Carta de la salut d’Ottawa, de la qual se’n defineixen cinc línies: transversalitat de la salut, educació per la salut, el valor de l’acció comunitària, la importància de l’entorn i la promoció de la salut. En cadascuna d’aquestes línies, encara vigents 5 anys després, hi té cabuda la intervenció dels educadors i educadores socials, afegia el professor de la Facultat Pere Tarrés.

L’encarregat de tancar la presentació del llibre va ser Josep Oriol Pujol. El director general de la Fundació Pere Tarrés va destacar la utilitat de la publicació del llibre i de la col·lecció, que és una opció de l’entitat per tal de transferir el coneixement adquirit pels professors de la Facultat. Segons Pujol, poder contribuir al coneixement i a la formació és la missió de la Facultat, cosa que es tradueix en generar ocupació pels joves educadors i educadores que, com s’explica en el llibre presentat, potser troben el seu lloc en l’àmbit de la salut.