Notícies

Un pelegrinatge a Montserrat tanca la celebració dels 60 anys de l’origen de la Fundació Pere Tarrés

Un pelegrinatge a Montserrat tanca la celebració dels 60 anys de l’origen de la Fundació Pere Tarrés

20.11.18

Per tancar les activitats de celebració del 60 anys de l’origen de la Fundació Pere Tarrés i els 25 anys de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL, 80 membres de l’entitat es van aplegar aquest cap de setmana a Montserrat per donar gràcies i encomanar la tasca i els valors de la Fundació a la Mare de Déu, patrona de Catalunya.

Alguns dels participants van fer un pelegrinatge a peu des de Barcelona de 15 hores de durada i 50 quilòmetres. El grup va sortir divendres a les 7 de la tarda de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, on reposen les despulles del beat Pere Tarrés (1905 - 1950). A causes de les condicions meteorològiques la ruta es va modificar durant la marxa per evitar camins rurals enfangats i passar per més vies asfaltades. Molins de Reis, Martorell, Abrera i Collbató, on es van afegir al grup tres participants més, són algunes de les poblacions que els pelegrins van travessar durant el recorregut. No obstant això, la ascens va ser dur i dues persones van haver d’abandonar per sobrecàrrega. Al voltant de les 9:30 h del matí els pelegrins van arribar a l’Abadia de Montserrat i pocs minuts després ho van fer la resta de membres.

Celebració de l’Eucaristia

A les 11 h els participants van assistir a la Missa Conventual a la Basílica del Monestir dedicada a la Fundació. Clara Seguí, tècnica de Pastoral de la Fundació Pere Tarrés, va llegir unes paraules durant la missa. Va posar en relleu la tasca educadora de la institució amb valors de l’humanisme cristià: “Volem agrair la possibilitat que tenim de treballar per la promoció de la persona des de l'educació, especialment en el lleure, i l'acció social, tot ajudant que els infants visquin com a nens i nenes i creixin com a persones”.

En acabar la missa, el Pare Abat de Montserrat, Josep M. Soler, els va rebre al saló de la façana. L'Abad va fer especial èmfasi en la necessària tasca social i de transmissió de valors que fa la Fundació en una societat complexa a nivell d’infància i joventut. També va destacar la dimensió catalana de l’entitat, marcada per les arrels originàries, però sense perdre de vista la perspectiva internacional i participativa. Per últim, va encoratjar als assistents a mantenir el bon esperit i l’entusiasme per viure. En nom de la Fundació, Enric Crous, membre del patronat, va adreçar unes paraules al Pare Abat. Crous va destacar l’espiritualitat de la pujada a Montserrat per demanar que la benedicció de la Moreneta. També va explicar que el beat Pere Tarrés és font d’inspiració encara avui de les iniciatives que impulsa la Fundació, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, el Centres Socioeducatius i a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. La Fundació va donar tres presents significatius al Pare Abat com a mostra d’agraïment per la càlida acollida: el llibre dels 125 anys d’història de la colònies; la samarreta que vesteixen els nens i monitors de les colònies i casals d’estiu; i el fulard de l’àmbit d’animació de la fe dels esplais MCECC de la Fundació.

Dinar de germanor

Al migdia es va celebrar el dinar de germanor a l’edifici Mirador dels Apòstols. En acabar, el Director General de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol i Humet, va fer un missatge d’agraïment a tots els participants amb un versicle de la Bíblia “Vosaltres sou la sal de la terra. Si la sal perd el gust, amb què la tornaran salada?”.

Tot seguit van començar les activitats de sobretaula dirigides per Pere-Joan Giralt, docent de la Facultat. Les dinàmiques de grup van servir per treballar els valors i les principals fites de Fundació en aquests 60 anys de trajectòria a partir de mots encreuats, jocs de relacionar paraules i anys, la projecció de dos vídeos documentals i repassant cançons tradicionals del món del lleure. En un breu discurs final, Giralt va defensar la coherència dels ideals que es propugnen i els fets citant al Beat Pere Tarrés: “Si les paraules no van seguides de les obres són com el so de les campanyes que el vent s'emporta.”

Per posar punt i final a la jornada, el centenar d’assistents van cantar dempeus ‘L’hora dels Adéus’ donant-se les mans. La Fundació Pere Tarrés defineix la pujada a Montserrat és una acció més d’agraïment i renovació del compromís de la Fundació que treballa cada dia per construint un món millor.

Pelegrinatge a Montserrat