13.09.23
Tradicionalment, la història ha situat el paper dels infants i joves en un segon pla. Sovint els poders públics no han tingut en compte l’opinió d’aquesta franja d’edat a l’hora de dissenyar les seves polítiques ni tampoc se’ls ha considerat sempre un agent social actiu de ple dret. Des de la Fundació Pere Tarrés reiterem la importància que els infants puguin participar activament de la construcció de les societats i intervenir en les polítiques que els afecten directament, de la mateixa manera que en els diferents projectes educatius i socials que desenvolupem sempre posem l’infant al centre. Per això la Fundació ha llançat una nova campanya de sensibilització que vol visibilitzar i posar en valor el paper dels infants i els joves en la transformació social.
Cada inici de curs la Fundació Pere Tarrés engega una campanya centrada a conscienciar la ciutadania al voltant d’una causa diferent i enguany el tema és la infància i la joventut com a motor de canvi social i d’activisme. Així, sota el nom #InfantsActivistes, la Fundació donarà a conèixer cada mes, entre aquest setembre i l’agost de 2024, la figura d’un infant o jove que ha impulsat canvis socials en àmbits com el canvi climàtic, el dret a l’educació, la inclusió, la pau o la salut mental. Els 12 infants o joves que protagonitzaran la campanya són Malala Yousafzai (Paquistan), Sant Francesc d’Assís (Itàlia), Abraham Keita (Libèria), Cristina Paredero Morato (Espanya), Emma González (Estats Units), Ida B. Wells (Estats Units), Ruby Bridges (Estats Units), Kevin Breel (Canadà), Olivia Mandle (Barcelona), Greta Thunberg (Suècia), Ayakha Melithafa (Sud-àfrica), Fatimata Mbaye (Mauritània) i Artemisa Xakriabá (Brasil).
Un dels materials centrals d’aquesta campanya anual és el calendari escolar en format paper i digital que des de fa diversos anys s’envia a escoles, centres d’esplai, centres socioeducatius, biblioteques i altres espais educatius. Més enllà de ser un instrument de planificació del curs escolar, el calendari té una voluntat pedagògica. Així, mes a mes, el calendari anirà explicant la història de cada un d’aquests infants i la situació en l’àmbit global i local de la causa que han defensat.
A més, el contingut de sensibilització mensual anirà acompanyat de propostes educatives, ideades per un equip de docents, formadors i pedagogs de la Fundació Pere Tarrés i adreçades a infants de primària, a joves de secundària i a famílies, per tal de fomentar valors a l’aula, en el centre d’esplai o centre socioeducatiu o a casa i conscienciar sobre temes tant d’actualitat com el canvi climàtic, la preservació del planeta, la inclusió, la pau o els drets dels infants. També es faciliten recursos digitals i propostes diverses relacionades amb cada una de les reivindicacions.
El mes de setembre, per exemple, se centra a explicar la història de l’activista paquistanesa i Premi Nobel de la Pau Malala Yousafzai, tirotejada pel règim talibà quan només tenia 15 anys per posicionar-se públicament pel dret de les nenes a l’educació. Una història que serveix per posar el focus en els drets dels infants. Perquè, malgrat que en les últimes dècades s'han aconseguit importants avenços en l'increment de les taxes d'escolarització i en la igualtat d'accés a l'educació entre nens i nenes, 57 milions d'infants a tot el món no estan encara escolaritzats, segons les Nacions Unides. La història de la Malala va acompanyada de tres fitxes pedagògiques que pretenen sensibilitzar els infants i joves sobre les dificultats que tenen molts escolars d’arreu del món per accedir a l’educació, trencar estereotips entre els participants i explicar l’evolució dels drets educatius segons la societat i generació.
La Fundació Pere Tarrés destina cada any la seva campanya anual a sensibilitzar sobre una causa social diferent. En cursos anteriors, el calendari ha posat sobre la taula qüestions com ara: com el lleure contribueix a les competències educatives dels infants, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per millorar el planeta abans de l’any 2030, els drets dels infants recollits en la Convenció sobre els drets de l'infant aprovada el 1989 o la divulgació de les aportacions de la dona al llarg de la història, amb l’objectiu de generar referents femenins en l’imaginari de les noves generacions.