Notícies

Les colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés obren inscripcions en el que s’espera que sigui l’any de la tornada a la normalitat

Les colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés obren inscripcions en el que s’espera que sigui l’any de la tornada a la normalitat

15.03.22

En les últimes setmanes han desaparegut la pràctica totalitat de les restriccions per a la prevenció de la covid-19. La pandèmia sembla que, a l’espera de possibles futures onades, comença a desaparèixer poc a poc de les nostres vides, o almenys a integrar-se a la nostra rutina de manera menys dramàtica. Les conseqüències socials, econòmiques i psicològiques, però, s’arrossegaran durant molt de temps encara. És per això que aquest estiu tornarà a tenir un paper clau de reparació emocional per a milers d’infants i joves. La Fundació Pere Tarrés obre aquests dies les inscripcions per a les seves colònies d’estiu, en un any que ha de ser el de la tornada a la normalitat i amb l’aval del bon funcionament dels dos estius anteriors, celebrats en plena pandèmia. De fet, en els darrers dies s’ha detectat una activació del sector i les cases de colònies de la Fundació han començat ja a rebre les primeres reserves. En unes setmanes s’obriran també les inscripcions als casals d’estiu.

Després d’un 2020 en què uns 21.000 infants i joves van participar en les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, l’any passat van ser més de 30.000 els participants en les colònies i casals organitzats per l’entitat, una xifra que ja es va acostar molt a la d’un estiu pre-pandèmia tot i ser encara un any de quarantenes i restriccions sanitàries. Tot i aquesta participació massiva, un any més la incidència de la covid-19 va ser petita, amb un índex de positivitat del 0,35 respecte el total d’infants, joves i monitores i monitores que hi van participar (més de 30.000 infants i joves i uns 5.000 monitors i monitores). Una xifra molt inferior tant a la mitjana espanyola (al voltant del 13%) com a la catalana (aproximadament un 10%) a final de l’estiu passat.

Així, la Fundació Pere Tarrés obre la seva àmplia oferta educativa per a l’estiu remarcant un any més que les activitats de lleure són segures i necessàries per al desenvolupament i la socialització d’infants i joves. Les instal·lacions de la Fundació, que el 2020 i 2021 ja es van adaptar a les diferents normatives higièniques i sanitàries establertes per les autoritats sanitàries, ja estan a punt, i l’entitat està preparada per aplicar el protocol que estableixin les autoritats sanitàries per a aquest estiu, que encara no es coneix. Tot indica que aquest estiu pot ser el de la recuperació i que les activitats d’estiu podran recuperar l’espontaneïtat i el contacte d’abans de la pandèmia.

Les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés promouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb accions com la voluntat ecològica de les seves instal·lacions i activitats per combatre l’emergia climàtica, la contribució del lleure a les competències educatives i la promoció dels drets dels infants amb valors com la igualtat, la integració o la diversitat.

La Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran del país amb més de 60 anys d’experiència, recorda la importància de les activitats de lleure en el procés educatiu dels infants, que són essencials per al desenvolupament cognitiu i social dels infants i joves, especialment dels que es troben en situacions més vulnerables, i sobretot tenint en compte les condicions complicades que molts d'ells han hagut de viure durant aquests darrers dos anys. Les activitats de lleure, com les colònies, les extraescolars o les activitats dels esplais són, a més, generadores d'igualtat i d'oportunitats socials.

 

Colònies inspirades en el món fantàstic de Harry Potter

Les colònies d’estiu d’aquest any inclouran un ampli ventall d’activitats educatives que aquest any s’estructuraran en una trentena de torns entre l’última setmana de juny i la primera d’agost, i que hi podran participar almenys 1.200 infants i joves. A això caldrà sumar-hi les colònies d’agost, destinades a activitats becades per a infants de famílies en situació de vulnerabilitat.

Des d’un punt de vista temàtic, la novetat d’aquest any són les colònies de “Bruixeria i Encanteris”, inspirades en el món fantàstic de mags i criatures fantàstiques creat per l’escriptora anglesa J K Rowling. Al costat d’aquestes noves varietats temàtiques, es mantenen les colònies més clàssiques d’anglès i excursionisme (“Adventure and english”), natura i aventura pel Moianès, teatre, cuina, ball, disseny de videojocs, “descoberta de Mallorca” i les colònies esportives i d’esports nàutics a la zona del Delta de l’Ebre. Totes dissenyades amb un programa pedagògic específic pensat perquè els infants gaudeixin d’espais d’oci alhora que aprenen i desperten la seva imaginació i creativitat. Després de dos anys difícils econòmicament i en què la crisi ha colpejat les famílies, les colònies d’aquest estiu mantenen el preu de l’any passat. En total més de 1.800 infants i joves van participar en colònies de la Fundació Pere Tarrés al llarg de tot l’any passat.

 

Els casals treballaran la diversitat cultural

A més de les colònies, aquest estiu la Fundació organitzarà també del 27 de juny al 29 de juliol casals d’estiu que, com cada any, s’agruparan sota un eix temàtic molt vinculat a l’actualitat del món. El tema transversal de tots els casals serà enguany la volta al món, i les diferents activitats es vehicularan com una manera d’apropar els infants a la diversitat cultural i a la tolerància amb els altres. Ho faran amb el lema “Aventura’t” i la història de l'Àlex, un aventurer que acostarà als infants les regions més llunyanes del planeta seguint el camí que van recórrer els seus pares, dos exploradors, per tot el món.

El 2021 la Fundació Pere Tarrés va gestionar 54 casals diferents i en tota la campanya (de juny a setembre) hi van participar 3.756 infants. Les inscripcions per als casals d’estiu 2022 s’obriran el 23 d’abril vinent. Enguany els casals de la Fundació Pere Tarrés incorporaran una prova pilot per un nou sistema de monitorització de les recollides dels infants a la sortida a través de l’APP Qualla Kids. De moment està previst incorporar l’eina en tres dels casals que oferirà la Fundació i s’està treballant per incloure-ho en cinc casals més.

 

Alt grau de satisfacció dels participants

Les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés venen avalades també per un alt grau de satisfacció dels infants participants i les seves famílies. En concret, les famílies han valorat les activitats de colònies i casals d’estiu amb notes per sobre del 8 sobre 10.

 

Més de 400 activitats d’estiu i 4.000 monitors als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres d’esplai. Un curs que ha recuperat en part la normalitat d’anys anteriors a la pandèmia. Durant els mesos d’estiu, els centres  federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 400 activitats d’estiu (com colònies, campaments, casals i rutes) gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

 

Vacances en família

D’altra banda, aquest estiu, les cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés també  tornen a posar en marxa “Vacances en família”, un programa perquè pares, mares, fills i filles puguin gaudir d’uns dies de vacances plegats que s’ha consolidat aquests últims anys com a proposta alternativa de turisme de proximitat. L’estiu passat, 1.811 persones van participar en aquest programa, que va registrar 3.735 estades a les cases de colònies de la Fundació, xifres que gairebé tripliquen les del 2020.

 

Milers de beques perquè cap infant es quedi sense lleure

Finalment, amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir d’aquestes activitats, la Fundació Pere Tarrés engegarà també aquest any la campanya de beques i ajuts Cap infant sense colònies”. Una campanya que pretén que tots els infants puguin participar en activitats de lleure a l’estiu i que, com ja es va demostrar l’any passat, serà molt necessària tenint en compte que les conseqüències de dos anys de pandèmia han generat una crisi econòmica i social sense precedents que continua afectant les famílies més vulnerables.

De fet, l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés va atorgar més beques que mai en al marc d’aquesta campanya, 5.249, xifra que constata que s’ha incrementat més que mai el nombre de famílies en situació de vulnerabilitat arran de la pandèmia de la covid-19. Per poder donar aquesta oportunitat a tots aquests infants, la Fundació Pere Tarrés hi ha destinat un total de 1.565.975,03 €, una suma de diners que s’ha assolit amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, així com la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars.