28.04.22
Després de dos anys marcats per les normatives i protocols imposats per afrontar i prevenir la pandèmia de la covid-19, es preveu que sigui el del retorn a la normalitat en colònies i casals. En aquest sentit, ja estan obertes les inscripcions perquè les famílies puguin apuntar els seus fills i filles als casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya. L’any passat la Fundació i els seus centres vinculats van organitzar un centenar de casals d’estiu.
La pandèmia ha comportat confinaments i limitacions en els desplaçaments geogràfics, per això, la proposta educativa dels casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés és ampliar els horitzons dels nens i les nenes. Així, ha plantejat uns casals per viatjar i conèixer cultures de diferents indrets del món com ara Austràlia, Egipte, Etiòpia, Groenlàndia, Índia, Japó, Madagascar i Mèxic. A través d’activitats educatives i lúdiques, els infants hauran de trobar objectes amagats guiats per personatges que els acompanyaran a partir del 27 de juny per als casals que la Fundació Pere Tarrés ha preparat en diferents escoles, centres socioeducatius, centres d’esplai i diferents instal·lacions de Catalunya i Balears.
El context de la pandèmia
Aquest 2022, la Fundació Pere Tarrés obre les inscripcions dels casals d’estiu amb l’aval d’haver organitzat aquestes activitats en els darrers dos anys marcats per la pandèmia, en els quals han funcionat de manera òptima les mesures d’higiene i seguretat que ha implementat l’entitat per evitar la propagació de la covid-19. Bona mostra d’això és que l’índex de positivitat en els casals i colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés del 2021, on van participar més de 35.000 persones entre infants, joves, adolescents, monitors i monitores, va ser del 0,35%. Aquesta dada és molt inferior a la resta de Catalunya on, a mitjans de juliol, en plena cinquena onada, l’índex de positivitat va assolir una xifra rècord superior al 20%.
Aquest esforç dels monitors/es i dels equips de coordinació i gestió ha estat reconegut per les famílies que van valorar amb 8 punts sobre 10 la seva satisfacció amb els casals d’estiu l’any passat.
La pandèmia ha reforçat l’evidència de les contribucions del lleure educatiu en el desenvolupament, emocional, social i educatiu dels infants, joves i adolescents. Per això, les activitats de lleure educatiu no només s’han convertit en un lloc d’aprenentatge o interacció social dels infants, joves i adolescents, sinó també per gestionar les seves emocions, en un moment en que s’han incrementat els trastorns psicològics dels infants i joves.
Sistema innovador per vetllar per la recollida dels infants a la sortida dels casals
Enguany, els casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés comptaran amb un nou sistema de control de les recollides dels infants per part dels seus familiars. Es tracta d’una prova pilot que es farà amb l’APP Qualla Kids que la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa en les activitats extraescolars d’algunes escoles de Barcelona, Montcada i Reixac i Mataró. De moment, està previst que s’implementi aquest sistema innovador en 7 casals d’estiu.
Importància de les activitats de lleure educatiu
A més de la proposta dels casals d’estiu, la Fundació Pere Tarrés també té obertes des del febrer les inscripcions a les colònies. A les opcions de les colònies més habitual com les centrades en anglès i excursions, també s’hi afegeixen colònies temàtiques de teatre, cuina, ball, disseny de videojocs, i de descoberta de l’illa de Mallorca i e l Delta de l’Ebre. Com a novetat, aquest estiu també es faran unes colònies de màgia inspirades en el món de Harry Potter.
L’estiu també és la culminació de la feina realitzada durant el curs als diferents centres d’esplai i centres socioeducatius. Durant els mesos d’estiu, els centres federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) i a la Xarxa de Centres Socioeducatius realitzaran colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.
D’altra banda, aquest estiu, les cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés també tornen a posar en marxa “Vacances en família”, un programa perquè pares i mares amb els seus fills/es puguin compartir l’experiència d’anar de colònies plegats. Es tracta d’una proposta de descoberta de l’entorn natural i cultural de Catalunya i Balears amb activitats educatives dinamitzades per monitors/es que s’ha consolidat els darrers anys. L’estiu passat hi va haver gairebé 4.000 estades de famílies a les cases de colònies de la Fundació, xifra que triplicava la de l’any anterior.
Activitats inclusives i sostenibles
Amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder gaudir de colònies i casal a causa de les dificultats econòmiques i socials de les seves famílies, la Fundació Pere Tarrés tornarà a engegar la campanya de beques i ajuts “Cap infant sense colònies”. Tal com es va demostrar l’any passat, aquesta iniciativa serà molt necessària en un moment marcat per les conseqüències que ha desencadenat els dos anys de pandèmia, que han generat una crisi econòmica i social sense precedents que continua afectant les famílies més vulnerables.
De fet, l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés va atorgar més beques que mai en al marc d’aquesta campanya, 5.249, xifra que constata que s’ha incrementat més que mai el nombre de famílies en situació de vulnerabilitat arran de la pandèmia de la covid-19. Per poder donar aquesta oportunitat a tots aquests infants, la Fundació Pere Tarrés hi va destinar un total de 1.565.975,03 €, una xifra que es va assolir amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, així com la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars.
Així mateix, les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés promouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb accions com el compromís ecològic de les seves instal·lacions i activitats per combatre l’emergència climàtica.
La informació de les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés es poden trobar al web www.peretarres.org/estiu. També, pots trobar imatges de com és un estiu amb la Fundació Pere Tarrés en aquest enllaç: https://flic.kr/s/aHBqjzFRJu