“La covid-19 i les mesures de confinament i restricció de les interaccions socials han generat una nova onada pandèmica, la de la salut mental”, precisa Cristina Alonso, professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés -Universitat Ramon Llull.
L’emergència sanitària, social i econòmica desfermada per la covid-19 ha fet estralls entre la població més jove. Un estudi recent de l’organització Save the Children posa en evidència que un 4% dels joves entre 4 i 14 anys pateixen algun tipus de trastorn mental, el triple que el 2017. A més, aquest increment de casos, que atribueixen a la pandèmia, afecta més als nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat.
Cristina Alonso, professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés -Universitat Ramon Llull, exposa que els joves és un dels sectors més vulnerables davant el patiment i el malestar psicoemocional que ha comportat la crisi sanitària. “Som davant d’un col·lectiu que, amb l’arribada de la covid-19, ha patit un trencament del seu projecte de vida. Viuen en un estat de por, ràbia, incertesa i preocupació pel futur”, matisa.
Com han manifestat el seu malestar?
La professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés relata que, principalment, han expressat el seu malestar a través de trastorns de conducta alimentària, així com temptatives de suïcidi i autolesions. Davant això, Alonso alerta que s’ha de treballar de manera urgent per la salut dels infants i joves, ja que el que passa en aquesta etapa de la vida pot tenir repercussions en l’edat adulta.
En aquest sentit, recorda que l’adolescència és un moment de transició important en el qual, entre altres coses, el jove consolida aspectes claus com la identitat i la personalitat.
Així doncs, afirma l’experta, diferents estudis mostren que un 70% dels trastorns mentals que apareixen en l’edat adulta han tingut el seu inici a l’adolescència. També indica que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones del món patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. “Es preveu que la salut mental serà una de les principals causes de discapacitat al mon”, emfatitza Alonso, que també és psicòloga.
Recursos col·lapsats
Un dels problemes principals, segons Alonso és que la pandèmia ha comportat un increment dels casos de trastorns mentals, situació que ha col·lapsat els recursos sanitaris.
De fet, un estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu detalla que en el primer trimestre del 2021 es van incrementar un 47% les atencions d’urgències de salut mental.
“L’augment exponencial de casos de salut mental derivats per la pandèmia ha posat en evidència una manca de recursos i de professionals en aquest sector”, assegura Alonso que conclou: “Cal treballar per abordar aquesta problemàtica de forma urgent. La salut mental dels nostres adolescents i els joves ens importa”.