11.04.22
L’etapa de 0 a 3 anys és un moment clau en el desenvolupament cognitiu, físic, i socioemocional dels infants. El que s’aprèn en aquesta etapa té un impacte rellevant en el futur dels infants i adults. Per això, és important que l’acompanyament educatiu, emocional i social dels nens i les nenes menors de 3 anys tingui la màxima qualitat, rigor i dedicació. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés promou l’aplicació d’un model innovador a l’Estat per millorar la qualitat de l’educació a la petita infància. Es tracta d’un enfocament de mesura de la qualitat que contribuirà a potenciar aspectes com l’autonomia, el desenvolupament del llenguatge, el pensament lògic-matemàtic dels infants i la participació d’aquests en el seu procés educatiu. Aquest model de qualitat treballa, a més, de manera participativa amb la comunitat educativa dels diferents centres per recollir les especificitats de cada territori.
Amb aquesta vocació de qualitat, la voluntat de la Fundació Pere Tarrés és que els prop de 2.000 infants de 0 a 3 anys de les 30 escoles bressol municipals que gestiona actualment a Catalunya i les Illes Balears apliquin aquesta nova metodologia. Per això, està treballant actualment amb els ajuntaments titulars d’aquestes escoles bressol així com amb els equips educatius per poder estendre aquest model de qualitat el proper curs (2022-23).
La metodologia es basa en un instrument dissenyat per professionals de la Universitat de Carolina del Nord, als Estats Units, que la Fundació Pere Tarrés ha adaptat a la realitat catalana, incorporant-hi aspectes com la diversitat, la coeducació i l’eix mediambiental. Aquest mètode avalua fonamentalment sis dimensions (espai, rutines de cura personal, llenguatge, activitats, interaccions i l’estructura de la jornada diària) i marca el camí a seguir per convertir l’aprenentatge dels infants en una experiència enriquidora des d’un punt de vista 360: és a dir, que tots els elements del dia a dia dels infants siguin significatius i permetin un aprenentatge cognitiu i psicoemocional permanent.
La iniciativa sorgeix de la constatació que pràcticament no existeixen instruments específics d’avaluació de l’aprenentatge d’aquesta dimensió en l’etapa educativa entre els 0 i els 3 anys. Quan, en canvi, hi ha una àmplia evidència científica que es tracta d’un període bàsic en l’activació de les connexions neuronals de la persona que permetran un correcte desenvolupament cognitiu i socioemocional.
Segons explica el responsable d’Innovació del departament de Programes educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés, Fabricio Busi, “diversos estudis demostren que una educació de qualitat durant la petita infància té un impacte positiu molt important en el desenvolupament dels vincles socials, l’empatia o el respecte a la diversitat i en la reducció de comportaments socialment negatius; també en aspectes vitals per a la persona com la construcció de gènere o en l’adquisició d’hàbits d’alimentació saludable”. Aquest impacte positiu és encara més significatiu en infants de famílies en situació de vulnerabilitat. Això fa que introduir metodologies de qualitat com la que proposa la Fundació Pere Tarrés sigui també una qüestió d’equitat i pugui contribuir a reduir les desigualtats socials i a compensar les mancances emocionals ocasionades per la pandèmia.
La directora del departament de Petita Infància de la Fundació Pere Tarrés, Veronica Bautista, afegeix que la filosofia de fons de la proposta és “fer servir aquesta eina per posar en valor el paper pedagògic i donar reconeixement científic a la feina que fa l’equip professional que treballa en l’etapa 0-3”.