Notícies

La Fundació Pere Tarrés ha becat més de 12.000 infants en situació vulnerable durant el 2021 en activitats de lleure educatiu

La Fundació Pere Tarrés ha becat més de 12.000 infants en situació vulnerable durant el 2021 en activitats de lleure educatiu

10.03.22

Les condicions de vida de les famílies sense recursos han empitjorat arran de la pandèmia, una situació que ha fet que aquest any la Fundació Pere Tarrés hagi destinat més esforços i recursos que mai a la seva acció social i educativa. En aquest context, gràcies al suport de particulars i empreses, la Fundació ha incrementat enguany les beques que atorga cada any per tal que infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat puguin gaudir d’activitats de lleure: en concret, aquest 2021 s’han repartit beques a 12.655 infants i joves que han permès que puguin gaudir de noves oportunitats educatives, una xifra que suposa un augment del 30% respecte l’any anterior. Si comptabilitzem només les beques per a activitats d’estiu, aquest increment ha estat encara més gran, del 42%.

L’informe “Les condicions de vida de les famílies beneficiaries de les beques d’activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés” ja posava de manifest que un 76% de les famílies que sol·liciten beques a l’entitat es troba per sota el llindar de la pobresa i que aquesta xifra havia augmentat de manera important arran de la pandèmia: segons l’informe, el 30% de les famílies assegurava patir una situació de vulnerabilitat “sense precedents”. En aquest context, la Fundació Pere Tarrés ha augmentat els esforços per facilitar que els infants i joves puguin gaudir d’activitats de lleure que els permeten viure com a infants i créixer com a persones. Ho ha fet, com cada any, mitjançant els projectes “Ajuda’ls a créixer”, a través dels quals, 7.156 infants han pogut participar en activitats de lleure educatiu durant tot l’any, 5.249 ho han fet en colònies i casals d’estiu i 213 més, en colònies escolars. A més, 37 joves migrants no acompanyats també han pogut participar en diferents programes de lleure educatiu. 

 

Cinc nous centres socioeducatius adherits a la xarxa de la Fundació

L’agreujament de les condicions econòmiques de moltes famílies ha fet també que enguany s’hagin adherit cinc nous centres a la xarxa de centres socioeducatius que coordina la Fundació Pere Tarrés. Aquest 2021 la Fundació ha reforçat també la recerca de nous pisos per a joves migrants i n’ha augmentat els serveis d’acompanyament, i també ha desenvolupat programes per a l’atenció de les necessitats bucodentals i visuals i de salut mental de centenars d’infants i joves. A més, ha posat en marxa obres de millora en les seves instal·lacions: per exemple, s’ha dut a terme la remodelació dels patis dels centres socioeducatius Poblenou i Poble-sec.

Pel que fa a les colònies i casals d’estiu, la campanya “Cap infant sense colònies” ha permès que 5.249 nens i nenes de famílies en situació vulnerable hagin pogut participar l’estiu de 2021 en colònies i casals en diferents municipis de Catalunya i les Illes Balears, sovint gràcies a la col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments. Aquests infants han pogut adquirir nous aprenentatges de forma individual i en equip, potenciar hàbits saludables i, sobretot, recuperar-se emocionalment dels efectes ocasionats per la pandèmia.

El 2021 la Fundació també ha disposat de dos pisos a Vilassar de Mar i a Mataró per a joves migrants no acompanyats majors d'edat, als quals se'ls ha proporcionat un habitatge i un espai des d'on acompanyar-los en l'àmbit personal i professional, tenint en compte que a partir dels divuit anys perden la tutela i protecció de l'administració pública. A més, en aquest darrer any, dotze joves en situació de vulnerabilitat han comptat amb el suport d'un equip d'educadors i educadores que els han fet un seguiment individualitzat i els han orientat en les dificultats que els puguin sorgir en el seu dia a dia.

Els projectes educatius i socials de Fundació no només han estat present a Catalunya. A les illes Balears també s’ha donat atenció a 378 infants en risc d’exclusió: 70 infants han pogut participar en activitats de lleure en els centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, 188 més han participat pres part en programes d’educació en el lleure per a col·lectius en situació vulnerable i 120 han rebut beques per casals i colònies d’estiu.

 

La salut com a prioritat

La salut dels infants i joves és una de les prioritats de la Fundació Pere Tarrés, i per això des del 2017, l’entitat col·labora amb diversos centres dentals que permeten detectar i tractar afeccions odontològiques que la sanitat pública no cobreix entre els infants dels centres socioeducatius. En algunes ocasions, si aquestes afeccions bucodentals no són tractades amb antelació, poden provocar problemes de dicció i afectacions en la parla i l’aprenentatge, així com en l’autoestima. Per tant, aquest projecte té incidència en la salut dels infants, però també té com a objectiu fomentar els hàbits saludables i una bona higiene dental entre els joves. El 2021, gràcies a la Fundació i a les diverses clíniques dentals col·laboradores, 487 infants han rebut una revisió dental completa, i d’aquests, 325 han rebut el tractament odontològic que requerien de manera gratuïta.

De manera complementària, aquest any l’entitat també ha posat el focus en la salut visual dels infants en situació vulnerable. Per mitjà de la col·laboració amb la Fundació Barraquer, s’ha ofert atenció clínica a 5 infants, s’ha revisat la vista de 32 nens i nenes i s’ha posat ulleres a 12 d’ells/elles.

Totes aquestes accions no haguessin estat possible sense la solidaritat de moltes persones anònimes, empreses i institucions que han realitzat donatius o han sumat esforços cedint material o col·laborant amb les diferents campanyes, amb l’objectiu de donar oportunitats a milers d’infants en situació de vulnerabilitat.