Notícies

L’any 2018 hem pogut donar 8.217 oportunitats

L’any 2018 hem pogut donar 8.217 oportunitats

06.03.19

Malgrat alguns indicadors econòmics augurin certa recuperació de l’economia, l’Estat Espanyol és el cinquè país de la zona euro amb més percentatge de persones en risc de pobresa o exclusió social. Les llars amb famílies amb infants concentren bona part d’aquest risc amb un 35% de taxa infantil de risc de pobresa, molt per sobre del 27,4% de mitjana de la Unió Europea, segons dades de la Comissió Europea. En aquesta mateixa línia, i segons dades de Càritas, el 80% de les persones que viuen en situació de pobresa durant la infància continuen en el mateix context d’adults. És a dir, que 8 de cada 10 infants continuen patint dificultats socioeconòmiques quan arriben a la majoria d’edat.

En aquest context, el compromís social i educatiu de la Fundació Pere Tarrés ha permès, durant el 2018 i gràcies a la campanya solidària Ajuda’ls a créixer, beneficiar a un total de 8.217 infants per realitzar activitats de lleure. Aquesta xifra suposa un 3% més que l’any anterior, fet que demostra que la recuperació econòmica no ha arribat a totes famílies.

Podeu consultar la memòria dels projectes Ajuda’ls a créixer a: https://www.peretarres.org/arxius/fpt/memoria-social-fundacio-pere-tarres-19.pdf

Ajuda’ls a créixer

Els projectes Ajuda’ls a créixer, de la Fundació Pere Tarrés, garanteixen que milers de nens, nenes i joves de Catalunya de famílies amb dificultats econòmiques puguin participar en activitats de lleure tot l’any: als centres socioeducatius, a les colònies escolars i a les colònies i casals d’estiu.

Ampliem l’acció social i educativa dels infants i adolescents dels nostres centres

L’activitat que es desenvolupa en els centres socioeducatius va més enllà de l’acció purament educativa. Els educadors i educadores dels centres tenen un tracte molt estret amb els infants i amb les seves famílies, fet que els permet detectar altres carències que puguin tenir tant ells com les seves famílies i elaborar projectes per atendre-les i mitigar-les.

S’ha ampliat el nombre d’infants que han rebut atenció bucodental, gràcies a la col·laboració d’ADE i l’Hospital de Nens de Barcelona. En concret, el 2018 s’ha fet revisió a 290 infants de 7 centres socioeducatius, dels quals 77 han precisat tractament mèdic.

S’ha iniciat una prova pilot al Centre Socioeducatiu Poblenou, amb la col·laboració de la Fundació Diverse Learning, per aplicar diferents tècniques de treball a infants que presenten trastorns d’aprenentatge, com ara dislèxia o dèficit d’atenció. També al Poblenou s’ha posat en marxa el Projecte Batecs, un espai adreçat a dones embarassades i les seves parelles en situació de vulnerabilitat social, perquè puguin compartir els seus dubtes sobre la maternitat per afavorir una criança positiva al futur nadó.

Les colònies escolars, una oportunitat per complementar els coneixements de l’aula

Les colònies escolars són un espai educatiu privilegiat que permet als alumnes complementar els coneixements adquirits a l’aula amb nous aprenentatges i vivències, descobrir la natura i el territori i fomentar l’autonomia. Per evitar que els infants de les famílies amb menys recursos econòmics es quedin sense anar de colònies, la Fundació Pere Tarrés ja fa 7 anys que atorga beques per a colònies escolars. Durant el 2018 es van becar 417 infants de 79 escoles.

El valor d’aquestes colònies queda reflectit en el testimoni enviat per un responsable d’una de les escoles que van rebre beques: “La nostra escola és un centre de màxima complexitat. La situació de moltes famílies és força vulnerable. Les vivències dècada alumne durant la seva estada a les colònies són molt especials i, sobretot, per a aquells que estan en situació de vulnerabilitat. Es l’oportunitat que tenen de demostrar la seva autonomia i d’enfortir les seves relacions envers tots els companys i companyes”.

Les colònies i els casals d’estiu, un espai perquè els infants visquin com a nens i nenes i creixin com a persones

Les colònies i els casals d’estiu són una oportunitat immillorable perquè els infants i joves gaudeixin dels beneficis de l’educació en el lleure. Per evitar que l’accés a aquestes activitats sigui un factor més d’exclusió social la Fundació Pere Tarrés realitza cada estiu la campanya solidària Cap infant sense colònies. Gràcies al suport de donants particulars, entitats, empreses i administracions públiques, durant el 2018 es va poder becar a 4.020 infants.

Les beques del Cap infant sense colònies es van repartir de la següent manera:

  • 1.626 infants becats per a colònies i casals d’estiu, la majoria d’ells derivats a través dels serveis socials municipals.
  • 2.052 infants becats dels centres socioeducatius adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés i que ja participen en les activitats d’aquests centres durant l’any.
  • 342 infants becats en activitats pròpies de la Fundació Pere Tarrés.

Acció social a Mallorca

Des de 2016 l’acció social i educativa de la Fundació Pere Tarrés a les Illes Balears fa front a la taxa d’abandonament escolar, que arriba al 26,7%, i la de fracàs escolar, que ascendeix al 26,2%, segons dades de Unicef Comitè Balears. El 2018, s’ha ampliat activitat i s’han dut a terme nous projectes educatius i socials: la reforma de la casa de colònies Binicanella i la posada en marxa d’un centre socioeducatiu a Palma de Mallorca.

Situat al barri de Cala Major, a Palma de Mallorca, el Centre Socioeducatiu Can Tàpera s’ha posat en marxa per atendre les necessitats educatives i socials dels infants en risc d’exclusió social amb la col·laboració d’entitats, administracions públiques i l’Obra Social “la Caixa”. Per la seva banda, la casa de colònies situada a Bunyola, a uns 15 quilòmetres de Palma, s’ha rehabilitat per adequar-la a l’organització de colònies d’estiu per a infants en situació vulnerable, així com també campaments i sortides de lleure, i altres activitats per a entitats que ho necessitin.

La solidaritat ciutadana, un suport imprescindible

Tota aquesta acció educativa i social realitzada durant el 2018 no hagués estat possible sense la solidaritat de moltes persones anònimes que han realitzat el seu donatiu a la campanya solidària Ajuda’ls a créixer, i a les entitats, empreses i administracions públiques que han sumat esforços per col·laborar ja sigui amb donatius econòmics o en espècie.

Entre els col·laboradors de la campanya està l’Agrupació d’Amics de la Fundació Pere Tarrés, una entitat creada al 2011 que treballa durant tot l’any generant sinergies per crear una xarxa de col·laboració de persones i empreses que contribueixin a millorar la situació dels col·lectius que atén la Fundació Pere Tarrés. Entre les iniciatives que van realitzar durant el 2018 destaca el Sopar Solidari per recaptar fons adreçats a infància vulnerable. La recaptació va ser de més de 27.000 euros i es va destinar a becar infants en situació de vulnerable perquè poguessin anar de colònies i a casals d’estiu, i als centres socioeducatius que atenen aquests nens i nenes durant tot l’any.