Notícies

Els infants i famílies del Centre Socioeducatiu Poblenou visiten la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL per presentar el projecte Kutala

Els infants i famílies del Centre Socioeducatiu Poblenou visiten la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL per presentar el projecte Kutala

23.11.16

Els infants i famílies del Centre Socioeducatiu Poblenou han visitat la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL per presentar el projecte Kutala en el marc del Màster Universitari en models i estratègies d’acció social i Educativa en la Infància i l’Adolescència.

Durant el curs 2015-16 els infants d’entre 8 i 10 anys del Centre Socioeducatiu Poblenou van realitzar el projecte Kutala, que significa “mirar” en Kimbundu, la llengua que es parla a Malanje (Angola). L’objectiu del projecte era oferir, a través de la fotografia, una educació artística i emocional a infants i joves que viuen en entorns vulnerables. A més d’aprenentatges bàsics en relació a la fotografia, els infants també van treballar una selecció de temes importants per a les seves vides, a partir de la reflexió i l’anàlisi, així mateix, van realitzar les fotografies i van preparar una exposició que s’ha exposat a la Facultat durant tot el mes de novembre.

Exposició Kutala i visita a la Facultat Pere Tarrés - URL

A l’exposició Kutala s’hi ha pogut veure alguna de les imatges que, des de la seva inexperiència com a fotògrafs, els mateixos infants van seleccionar com “aquelles coses” importants per a la seva vida, fotografiar-les, explicar-les i compartir-les amb els seus companys i educadors del centre al que van cada tarda després de l’escola. El projecte Kutala ha estat desenvolupat al Centre Socioeducatiu Poblenou i ha estat liderat per una persona voluntària, Ignasi Aballí, i els educadors referents dels infants.

El projecte també contemplava, que el dissabte 19 de novembre, els infants acompanyats de les seves famílies i dels educadors del Centre Socioeducatiu Poblenou participessin en una sessió del Màster universitari en Models i Estratègies d’Acció Social i Educativa en la Infància i l’Adolescència per compartir amb els estudiants del màster el treball realitzat al centre i la seva vivència.

La benvinguda del degà de la Facultat, Paco López, a la trentena d’infants i famílies va marcar l’inici de la jornada a la Facultat que va seguir amb una activitat dinamitzada pel mateix degà. Durant la dinàmica els infants van explicar als alumnes del màster com és el seu dia a dia al centre a través de fotos i dels records que creuen que tindran del centre quan siguin grans. Per acabar la jornada, els infants i les famílies van conèixer les instal·lacions de la Facultat.

La visita a la Facultat va servir als infants per reforçar els aprenentatges vinculats al projecte fotogràfic Kutala sobre les emocions amb les oportunitats que suposa explicar-lo en un context universitari, amb el que molts d’ells entraven en contacte per primer cop. Per a les famílies també va ser la primera relació amb el món de l’acadèmia.

El Centre Socioeducatiu Poblenou visita la Facultat

La tasca socioeducativa de la Fundació Pere Tarrés

El projecte Kutala ha permès posar en evidència com la recerca, la formació i la intervenció directa formen part d’un continu que permet nodrir-se mútuament i donar coherència a la tasca socioeducativa de la Fundació Pere Tarrés i multiplicar-ne el seu impacte social. Un exemple de com la diversitat d’escenaris d’actuació existents de la Fundació Pere Tarrés ofereix possibilitats d’enriquiment mutu.

La Xarxa de Centres Socioeducatius

El Centre Socioeducatiu Poblenou atén a 114 infants i 75 famílies. Un 86% dels infants atesos al Centre Socioeducatiu Poblenou tenen seguiment de Serveis Socials del districte degut a les problemàtiques a les que s’enfronten a nivell social, familiar, econòmic o educatiu. Els infants arriben al centre derivats principalment de serveis socials municipals, de la mateixa escola, i en alguns casos de CDIAP, EAP i Càrites.

El Centre Socioeducatiu Poblenou, acabat de reformar, forma part de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés que agrupa 23 Centres Socioeducatius que treballen cada dia per contribuir a què tots els infants, prioritzant els que es troben en situació de vulnerabilitat social, puguin desenvolupar-se humanament, emocional i competencial perquè, en un futur, puguin gaudir d’una vida plena. Aquests centres, situats majoritàriament a l’àrea metropolitana de Barcelona, atenen uns 2.500 infants, adolescents i a les seves famílies al llarg de tot l’any.

Màster Universitari en models i estratègies d’acció social i Educativa en la Infància i l’Adolescència

L’acció social i educativa amb infants i adolescents requereix competències per a establir ponts amb el teixit sociocomunitari i liderar processos de treball en xarxa amb els agents implicats. El màster desenvolupa aquestes competències i s’orienta a la formació de professionals especialitzats en l’anàlisi i la intervenció en situacions socials i culturals complexes, que exigeixen estratègies i metodologies específiques de qualitat en aquests escenaris d’intervenció.