Notícies

Magda Frigola, l’ànima de “Cantoni” durant quasi una dècada

Magda Frigola, l’ànima de “Cantoni” durant quasi una dècada

Comparteix la notícia

Etiquetes

Famílies  

16.03.18

Els infants solen viure l’experiència de marxar de colònies com un moment màgic. Per als més petits sol ser la primera nit que dormen fora de casa sense la mare ni el pare. A les colònies viuran uns dies plens d’aventures i coneixences que constituiran una de les experiències més enriquidores de la seva infantesa.

Els companys i els mestres, en el cas de les colònies escolars, o bé els monitors, en el cas de les colònies organitzades pels centres l’esplai, són agents essencials en una colònia, però no els únics. L’èxit recau també en professionals com els administradors de la casa de colònies, que s’ocupen de bona part de les feines relacionades amb l’estada de grups, escoles, col·lectius i famílies com el menjar, la neteja, el manteniment; així com de tasques comercials, cercant ofertes en les activitats pròximes a la casa.

Des de la Fundació Pere Tarrés hem volgut donar a conèixer a Magda Frigola, que ha estat l’ànima de la casa de colònies Santa Maria del Roure a Cantonigros durant els vuit anys que hi ha treballat com administradora. El reportatge és un reconeixement a la seva feina, sovint poc visible, que contribueix a que el compromís educatiu i social de la Fundació Pere Tarrés sigui una realitat.

La Magda, l’ànima de “Cantoni”

La Magda Frigola va néixer al barri barceloní de Sant Antoni i passava els estius a l’Esquirol, el poble del que depèn Cantonigros. Apassionada de la natura, des de petita tenia clar que no viuria a la ciutat. De més gran va decidir traslladar-se a viure a l’Esquirol, on una de les seves primeres feines va ser d’ajudant de cuina a la casa de colònies de Santa Maria del Roure, que feia poc que s’acabava de posar en marxa. Gairebé dues dècades després, i ja mare de tres fills, va esdevenir-ne administradora.

La professió d’administradora de casa de colònies és una feina clau per les entitats de lleure. La Magda la defineix com “una feina molt peculiar, perquè no entén d’horaris ni de dates. Estàs a tot arreu, tan aviat neteges, com fas macarrons, com parles amb el lampista”. I afegeix: “Em diuen Magyver”. El perfil multidisciplinar de la Magda li ve de família. Del seu pare, que era empresari de material hospitalari, va aprendre a gestionar una empresa. De la seva mare, amant de la cuina, ha heretat la passió i professió de cuinera. Tothom que hagi estat a la casa de colònies, s’ha llepat els dits tastant els canelons i macarrons que la Magda cuinava.

Durant tota la seva trajectòria com administradora de la casa, la Magda ha transmès passió i dedicació en tot el que feia. Tal i com diu: “Posem l’ànima en atendre els infants i les famílies que venen a passar el seu temps en una casa de colònies” i afegeix “jo tinc els clients més exigents, que valoren la qualitat, i que són els més sincers si una cosa no els agrada: els nens”. Tot i afirmar que ser administradora és una professió dura i amb molta responsabilitat, la Magda reconeix que “és la feina més bonica del món perquè consisteix en fer feliços als infants”. Estem convençuts que el tarannà alegre, entusiasta i compromès de la Magda ha deixat empremta als milers d’infants, joves i famílies que ha allotjat, conegut i atès a la casa. Des de la Fundació li volem agrair públicament a través d’aquest reportatge i desitjar-li molts èxits personals i professionals en la seva nova etapa.

Casa de colònies Santa Maria del Roure

Santa Maria del Roure està situada a l’entrada del poble de Cantonigròs, a la comarca natural del Collsacabra. Està al bell mig del Camí de Sant Jaume i emmarcada en un entorn natural magnífic, enmig de rouredes i fagedes. El salt de La Foradada, el Camí dels Enamorats, els cingles d’Aiats i la Vall de la Rotllada fan de Cantonigrós un lloc especial on gaudir del temps de lleure d’una manera plena. A hora i mitja a peu, trobem el Santuari de Cabrera, un mirador excepcional de la geografia catalana.

La casa està envoltada d'un gran jardí que conté moltes espècies arbòries monumentals. En el mateix recinte hi ha piscina, una pista poliesportiva i un amfiteatre. La casa disposa d'habitacions amb bany, de 4, 6 i 8 places, un menjador, una sala d’activitats i jardí exterior. El projecte de l’Escola de Natura del Collsacabra és el que es desenvolupa a la casa. A partir d’aquest, les escoles i les famílies poden desenvolupar programes pedagògics de descoberta del medi. Els boscos de faigs i de roures, així com les activitats tradicionals i de pagesia, en són alguns dels eixos d’aprenentatge. El salt de la Foradada i la Vall de la Rotllada són espais de visita obligada.

Administradors de les cases de colònies i albergs de la Fundació Pere Tarrés

La figura de l’administrador/a és clau a la totalitat de les cases de colònies i albergs que la Fundació Pere Tarrés té situades en paratges privilegiats, rodejades d’entorns naturals i ubicades en poblacions amb encant. A la casa de colònies Artur Martorell (Calafell) hi ha Vicens Sebastián; a la casa de colònies La Ruca (Avinyó) hi ha Joan Sánchez; a la casa de colònies Alfar (Dosrius) hi ha Àngela Quiñonero; a la casa de colònies Sant Marçal (Sant Marçal del Penedés) hi ha Vicens Sebastián; a l’alberg La Sala (La Pobla de Lillet) hi ha Emili Argilet; a la casa de colònies Mas Po-canyado (St. Fost de Campcentelles) hi ha Elena Fiol; a la casa de colònies de Santa Maria del Roure (Cantonigrós) hi ha Ez Zohra El Bouyesfi; a la casa de colònies La Conreria (Tiana) hi ha Ana Subijana; la casa de colònies Llar Talamanca (Talamanca) hi ha Joan Sànchez; l’alberg Anna Maria Janer (Llivia) hi ha Anna Fàbregas; a l’alberg Montsec-Mur (Guàrdia de Noguera) hi ha Roger Pastor; l’alberg les Estades (Rialp) hi ha Maria Valls Bernaus; l’alberg Centre d’espiritualitat Josep Manyanet (Begues) hi ha Tania Pérez i a l’alberg Era Garona (Salardú-Naut Aran) hi ha Juanjo Grijalba.