Notícies

“L’emergència climàtica és un multiplicador de la desigualtat”, afirma Laura Pérez al Fòrum Pere Tarrés

“L’emergència climàtica és un multiplicador de la desigualtat”, afirma Laura Pérez al Fòrum Pere Tarrés

Comparteix la notícia

Etiquetes

Formació  

22.11.19

“Barcelona no és una illa”, assegurava Laura Pérez, quarta tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. La representant municipal ha intervingut avui en el marc del 71è Fòrum Social Pere Tarrés fent una crida a la responsabilitat col·lectiva per revertir el canvi climàtic, afirmant que la lluita global contra aquest s’ha de començar des de les polítiques locals i assegurant que l’emergència climàtica està estretament connectada amb la lluita contra les desigualtats socials i de gènere.

“L’emergència climàtica és un multiplicador de la desigualtat”, ha afirmat Pérez. “Cal fer un esforç per connectar els diferents reptes perquè la transformació climàtica reforci també la justícia social i de gènere”, continuava. I és que, segons la tinenta d’alcaldia, la crisi ecològica genera moltes altres desigualtats: pobresa energètica, disminució del creixement econòmic de països empobrits, increment de la inseguretat alimentària o augment d’algunes malalties, com el paludisme, i té també molt a veure amb el gènere: “El sistema econòmic capitalista aplica la mateixa lògica extractiva a les dones que a la natura”, ha conclòs.

De fet, segons ha explicat avui davant d’un auditori format per unes 70 persones, el 80% de les persones refugiades per emergència climàtica són dones. I les dones són també les principals que acaben patint les càrregues de feina en forma de cures quan les sequeres o altres fenòmens climàtics provocats per la crisi actual generen malalties. “Les dones contribuïm menys al canvi climàtic i el patim més”, ha assegurat.

Laura Pérez també ha explicat la crisi climàtica com una emergència que connecta el món global i local. De fet, ha començat la seva intervenció recordant l’assassinat d’activistes pels drets socials a Guatemala o Hondures, com Berta Cáceres, i l’ha conclòs desglossant com la crisi afecta ja actualment a Barcelona: a la ciutat hi ha 1 onada de calor cada 4 anys i en aquestes circumstàncies climatològiques augmenten les morts un 25% i s’agreugen molts problemes de salut. També la pol·lució mata: unes 350 barcelonins i barcelonines moren de manera prematura cada any per aquesta causa. Sense comptar la gravetat de la pobresa energètica a la ciutat, que afecta ja a 70.000 llars a la ciutat. “L’àmbit local és clau en aquesta lluita. Aquesta feina l’hem d’abordar des de diferents vessants i interpel·lant diferents col·lectius socials, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica, i alhora les desigualtats socials i de gènere.”

Pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents.

  • Podeu descarregar les fotografies de l’acte aquí.