Notícies

“La pandèmia ens ha obligat a ampliar la mirada i a centrar la feina en les persones”: reflexions per abordar la crisi en el marc del 76è Fòrum Social Pere Tarrés

“La pandèmia ens ha obligat a ampliar la mirada i a centrar la feina en les persones”: reflexions per abordar la crisi en el marc del 76è Fòrum Social Pere Tarrés

Comparteix la notícia

Etiquetes

19.05.21

El Covid-19 I les conseqüències que se n’han derivat ha colpejat amb força les famílies més vulnerables i ha tensionat fins a límits mai vistos el sistema de serveis socials. Però com estan ara mateix els serveis d’acompanyament als col·lectius més febles? Com han viscut aquests mesos i què hem après tots plegats després d’un any de pandèmia? Aquestes reflexions han planat avui per sobre del 76è Fòrum Social Pere Tarrés, que ha tingut com a ponents principals l’educador i consultor social Fernando Fantova i la Cap de l’Àrea d’atenció a les Persones de l'Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, Anna Viñas.

Entre tots dos han donat una visió dual d’aquests mesos de pandèmia, amb molts punts en comú però també amb dos enfocaments ben diferents, un de més crític i l’altre més optimista i esperançador.

Tot i remarcar en tot moment el paper voluntariós i compromès dels professionals socials durant la pandèmia, Fernando Fantova ha destacat també les situacions de precarietat, assistencialisme, burocràcia i manca de preparació davant la crisi: ”El nostre sector ha estat capaç del millor i del pitjor, s’han fet coses molt mal fetes i hem tornat a imatges que crèiem superades.” Per Fantova, això es deu a que el sector ja sortia d’una situació prèvia d’invisibilitat: "Els serveis socials són un sector no menyspreable en volum però quan es declara el decret d'estat d'alarma no es mencionen els serveis socials per a res. I en canvi, una setmana després, els serveis socials, i en concret les residències de gent gran, es converteixen en la zona zero de la pandèmia. I el més preocupant és que avui en dia encara no tenim una solució per això. Cal reconèixer la nostra invisibilitat abans de la pandèmia i també ara. Tenim un problema molt gros.” Per Fantova: "Abans de la pandèmia, el serveis socials ja es trobaven en una situació de crisi, i la pandèmia ens ha tornat al racó residual on ningú volia anar però en un context molt pitjor, amb uns nivells de precarietat que han trencat la societat en mil pedaços."

Per la seva banda, Anna Viñas ha explicat la seva experiència arran de la crisi social i sanitària d’una manera molt més constructiva. Per a ella, la pandèmia “ens ha fet d'accelerador i ens ha marcat camins a seguir. Ens ha empès a tots a ampliar la mirada i a treballar realment pel que calia, per les necessitats de la persona.” A l’àrea d’atenció a les persones de Castell-Platja d’Aro la crisi els va focalitzar en l’acompanyament als més vulnerables. Van reorganitzar equips i tasques i es van activar projectes específics de relacions socials al municipi. "Ara que em miro la pandèmia en perspectiva, ens ha confirmat que el camí que havíem engegat era el que es necessitava, i volem seguir aquest model de creixement, acompanyant des del vincle amb projectes que capacitin a la gent”, ha explicat Viñas.

A l’hora de buscar solucions i propostes de millora, però, tots dos ponents han coincidit en l’anàlisi: “Des d’un punt de vista conceptual, no existeix un sistema públic de serveis socials.” Per la qual cosa és bàsica “una aposta clara per marcar unes directrius iguals per a tots els serveis socials". També han convingut a destacar un altre pilar per a la recuperació: la importància dels professionals de l’educació social com a actors clau: “Un dels aprenentatges que hem tingut és que els professionals dels serveis socials formem part del sistema i un canvi en cada un de nosaltres implica també canvis en el sistema. Som agents de canvi i el canvi comença amb nosaltres”.

Més aprenentatges i propostes per encarar una crisi que es preveu llarga i continuada: Aprofitar “experiències viables de diferents serveis i escalar-les” o redefinir la tasca dels serveis socials. Per Fantova: "Encara que sigui paradòjic, hem de separar les necessitats de subsistència material de les necessitats de cura i relacional i preventiva, i hem d'entendre que el sistema encarregat d’atendre totes dues necessitats no pot ser el mateix."

El Fòrum Social Pere Tarrés-El País, que arriba ja a la seva 76a edició, s’ha celebrat en un format telemàtic, com en les darreres edicions des que va esclatar la pandèmia. La vicedegana d’Ordenació Acadèmica de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, Gisela Riberas, va ser l’encarregada de presentar els ponents, mentre que la presentació institucional de l’acte va anar a càrrec del Director de Relacions Institucionals de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruíz de Gauna. El periodista d’El País, Tomàs Delclòs, va moderar el debat posterior.