03.12.20
Tot coincidint amb la pròxima commemoració del Dia internacional del Voluntariat, la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa un programa pilot de voluntariat telemàtic. La importància del voluntariat a les entitats encara s’ha vist més reforçat amb l’arribada del Covid-19 i el consegüent confinament. La seva contribució aporta gran valor a les a les entitats com ara la Fundació Pere Tarrés, però les mesures de distanciament social i les restriccions sanitàries decretades per les autoritats competents van complicar molt la continuïtat de la seva aportació.
Per poder donar continuïtat a les col·laboracions que venien fent moltes persones voluntàries acompanyant infants i adolescents a les tardes, el Centre Socioeducatiu Poblenou que la Fundació Pere Tarrés té en aquest barri de Barcelona ha posat en marxa un programa pilot de voluntariat telemàtic. Es tracta d’una primera experiència que permetrà avaluar si la resta de persones voluntàries del centre poden continuar amb la seva participació de forma online.
D’aquesta manera, juntament amb l’equip d’educadors i educadores del centre, la persona voluntària ofereix un taller de papiroflèxia als infants a través de la pantalla. Són activitats coordinades i adaptades a la distància, que busquen reforçar els coneixements i aprenentatges dels nens i nenes. En aquest sentit, el taller de papiroflèxia millora la psicomotricitat fina, permet repassar conceptes matemàtics i de dibuix com les formes geomètriques i el dibuix (diagonal, vèrtex, rectes, perpendiculars, etc.), reforça la coordinació (mans i vista) i la visió espacial.
De moment, la resposta dels infants ha estat molt positiva i tot apunta que aquestes noves dinàmiques permetran ampliar l’equip de voluntaris i voluntàries l’any que ve. L’any 2019, el centre socioeducatiu de Poblenou comptava amb 5 persones voluntàries, que donaven suport a infants de diferents edats (des d’educació infantil a secundària). Si l’experiència funciona, també s’implantarà en centre socioeducatiu que la Fundació Pere Tarrés té al barri de Poble-sec de Barcelona
Els voluntaris a la Fundació
Les persones voluntàries que contribueixen amb al seu compromís, temps i coneixement són cabdals per fer possible els diferents projectes socials i educatius de la Fundació Pere Tarrés. El 2019, la Fundació va comptar amb 5.372 persones voluntàries, de les quals 4.460 van ser monitors i monitores en centres d’esplai del Moviment dels Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), 466 van aportar el seu temps i expertesa en centres cívics i de gent gran, 380 van col·laborar en els centres socioeducatius i activitats socials a l’estiu i, finalment, l’any passat es va comptar amb 66 persones vinculades a l’estructura de la Fundació.
D’altra banda, i tenint en compte el paper clau que juguen els voluntaris a les organitzacions del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés també imparteix formacions específiques per a persones que volen ser voluntàries. L'oferta formativa de la Fundació Pere Tarrés en aquest àmbit no només ofereix coneixement a persones que estan interessades a ser voluntàries, sinó que també forma per aconseguir que un equip de voluntaris funcioni correctament i per aprofitar al màxim tots els recursos disponibles.
En aquest sentit, l’any passat, la Fundació va formar 1.476 persones en els cursos de monitors/es i directors/es de lleure, a les quals s’hi ha de sumar els més de 250 voluntaris i voluntàries que es formen dins del Pla d’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya.
Un dia per recordar una tasca indispensable
Durant els darrers mesos, amb la pandèmia arreu, els voluntaris han estat en primera línia de resposta, no només al camp sanitari, sinó també en l’àmbit comunitari i social. La tasca dels voluntaris va ser clau durant aquells mesos, ajudant amb l’atenció mèdica, fent la compra als veïns i veïnes més vulnerables o trucant les persones grans que estaven soles.
Cada 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat i suposa una oportunitat única per posar en valor l’aportació de voluntaris i voluntàries els quals, amb la seva dedicació, ajuden a millorar el seu entorn i la seva comunitat. Ser voluntari permet descobrir noves realitats i desperta un sentiment d'altruisme i generositat; enforteix els llaços amb cada comunitat, proporciona l'opció de ser un agent de canvi real i d’actuar seguint sempre els valors ideològics.
Els centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés
La Fundació Pere Tarrés compta amb una xarxa de 30 centres socioeducatius amb presència a tot Catalunya i Balears que atenen més de 3.000 infants, adolescents i joves. Aquests centres treballen cada dia per contribuir a què tots els infants, prioritzant els que es troben en situació de vulnerabilitat social, puguin desenvolupar-se humanament, emocional i competencial perquè, en un futur, puguin gaudir d’una vida plena.