05.11.20
Les escoles L’Estel, La Lluna i el Petit Príncep de Manresa i l’escola Els Gallarets de Santpedor van ser adjudicades en concurs públic a la Fundació Pere Tarrés aquest passat estiu. Les llars d’infants, que compten amb més de 200 alumnes en total i fins ara havien estat gestionades per altres entitats, han iniciat aquest curs 2020/21 sota la direcció de la Fundació.
La voluntat de la Fundació és sumar i acompanyar uns equips educatius molt consolidats, ja que les tres escoles manresanes van ser creades l’any 2002, mentre que la santpedorenca va néixer el 2005. En paraules de Trinitat Ortega, cap de la delegació de la Fundació Pere Tarrés a la Catalunya Central:“ La nostra voluntat és aportar tot allò que ajudi als equips a millorar qualsevol àmbit operatiu o metodològic de les escoles. Per exemple, un dels primers aspectes proposats és una plataforma TIC dissenyada per millorar la tasca pedagògica del centre, simplificant i agilitzant totes les seves àrees de gestió. Aquesta eina permet una comunicació diària, oberta i recíproca amb les famílies a través d’una app de fàcil maneig, amb la qual cosa aconseguim un model de comunicació funcional i sostenible”.
A més a més, Ortega també destaca el fet que les escoles bressol es puguin gestionar des de la proximitat. Des de fa dos anys, la Fundació compta amb una delegació i una estructura de coordinació a Manresa, a través de la qual es pot donar una major atenció i fer un seguiment més acurat i constant del desenvolupament dels projectes que es gestionen a la Catalunya Central.
L‘arrencada d’aquestes escoles bressol sota la gestió de la Fundació Pere Tarrés es produeix en un panorama inèdit. La situació actual de pandèmia ha modificat la feina de gestió dels centres educatius i ha estat necessari prendre noves mesures de seguretat, tant per als infants com per al professorat. Aquest panorama ha suposat canvis substancials en la manera de treballar a les escoles, com la presència restringida de les famílies, les entrades i sortides esglaonades o els grups estancs per evitar el contacte amb la resta. A més a més, les famílies es responsabilitzen de l’estat dels seus fills i els educadors prenen la temperatura dels infants a diari per garantir que se segueix el protocol recomanat. “Ara bé, en tot moment els equips vetllen per mantenir la qualitat educativa i humana que exigeix el projecte”, assegura la cap de la delegació de la Fundació a la Catalunya Central.
A més, des de la Fundació Pere Tarrés “hem parat especial atenció en formar els equips sobre què és la Covid-19, la seva simptomatologia, la seva transmissió i què fer en cas de trobar-se davant d’un cas sospitós”, afirma Trinitat Ortega. Tanmateix, cada escola compta amb el seu pla d’actuació, que compta amb una sèrie de mesures preventives que s’aniran revisant en funció de l’evolució de la pandèmia.
Pel que fa al futur, ple d’incerteses enmig d’aquest escenari, la Fundació Pere Tarrés veu la pandèmia com una oportunitat. “Aquests mesos de pandèmia han servit perquè els equips reflexionin al voltant de les seves metodologies i pràctiques de treball: com plantejar l’adaptació, la comunicació amb les famílies, l’organització dels espais i dels grups, orientant-se a la cerca d’un equilibri entre la salut, la seguretat i la pedagogia”.