Notícies

La consellera de Drets Socials lloa el paper del lleure educatiu durant la pandèmia: “Ha estat un espai de canalització emocional i de salut mental”

La consellera de Drets Socials lloa el paper del lleure educatiu durant la pandèmia: “Ha estat un espai de canalització emocional i de salut mental”

13.10.21

“La pandèmia ha passat factura als drets humans. Ens ha posat davant del mirall i ens ha fet adonar que hem d’enfortir l’escut social”. Amb aquestes paraules, la consellera de Drets Socials del Govern de la Generalitat, Violant Cervera, ha arrencat avui la seva exposició al 77è Fòrum Social Pere Tarrés, que ha centrat en detallar els diferents programes que la Generalitat posarà en marxa per tal “d’enfortir els serveis socials i convertir-los en el quart pilar de l’Estat del benestar”. “Espero que la conselleria us sigui útil”, ha interpel·lat a les entitats del tercer sector que han assistit a l’acte.

La consellera ha destacat “l’efecte devastador” que la crisi sanitària i social ha ocasionat en les famílies, especialment aquelles què es trobaven ja en una situació de major vulnerabilitat, “que han vist multiplicades les seves dificultats”. Per això, Cervera ha explicat que, ara que es comencen a veure els primers símptomes de la recuperació, una de les prioritats del Govern català serà “situar els serveis socials al centre de totes les polítiques per aconseguir una societat capdavantera que no deixi enrere a ningú”.

En aquest sentit, la responsable de drets socials del Govern català ha detallat els reptes que encara la seva conselleria i les polítiques que té en marxa, centrades en col·lectius com la infància i els joves, les persones migrades, les persones amb discapacitat, la gent gran o les persones sense llar. Com per exemple, combatre la pobresa infantil “posant els infants al centre”, posar en marxa un pla per donar resposta a l'increment de casos de trastorns mentals entre els joves, aplicar polítiques per millorar l'accés a l'habitatge o l’accessibilitat. Tampoc s’ha oblidat d’esmentar la necessitat de reforçar les condicions laborals de les persones que treballen per atendre aquests col·lectius: "Volem millorar el rol dels professionals del tercer sector i millorar les seves eines i contractes." Tot, amb l’objectiu d’enfortir els serveis socials “per tal de convertir-los en el quart pilar de l’estat del benestar”.

D’altra banda, la consellera ha aprofitat per agrair la tasca realitzada durant la pandèmia per tots els professionals del sector del lleure educatiu: “El lleure educatiu és signe d’identitat i és l’extensió necessària de l’aprenentatge dels infants i joves de Catalunya. Durant la pandèmia, i gràcies al compromís indiscutible dels monitors i monitores que han permès unes activitats segures, el lleure ha estat un espai de canalització emocional i de salut mental després de mesos de confinament i gairebé nul contacte social.” Per això, ha remarcat que aquest darrer any i mig “s’ha posat en evidència la necessitat que el lleure tingui un reconeixement com a servei essencial de la nostra societat”.

Al llarg de 77 edicions, pel Fòrum Social Pere Tarrés de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. Des del març de 2020, el Fòrum Social s’ha vingut realitzant de manera telemàtica, a través de la plataforma Zoom. Avui per primer cop en els seus 15 anys d’història el Fòrum s’ha celebrat en un format híbrid, semi-presencial. Una part dels assistents l’han seguit des de casa i una altra part ho ha fet des de l’Aula Magna de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, amb aforament limitat i seguint les mesures de prevenció del Covid-19.