20.02.25
“Un país que té aquest nivell de pobresa no es pot agradar”, s’ha lamentat avui Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, al Fòrum Social Pere Tarrés. “Tenim una paradoxa: el país està creixent en termes econòmics però alhora tenim nivells de pobresa absolutament inacceptables en una societat moderna”, ha continuat. Rull ha protagonitzat una nova edició del Fòrum Social Pere Tarrés, l’espai de debat i reflexió periòdic de la Fundació Pere Tarrés i ho ha fet exposant la seva particular recepta per combatre les desigualtats i per treballar per la cohesió social, un aspecte que ha considerat clau: “Els drets fonamentals es van encongint, es van reduint. Hem de combatre-ho”.
El director general de la Fundació, Josep Oriol Pujol, ha arrencat el col·loqui plantejant a Rull què poden fer les institucions per no deixar ningú enrere quan l’atur creix, un terç dels infants viuen per sota del llindar de la pobresa o molts joves no es poden permetre un habitatge digne, fet que dificulta la seva emancipació.
Per emprendre aquesta complexa tasca, Rull ha posat sobre la taula la seva recepta, el que ha definit com a “triangle virtuós”, és a dir: “Tenir una agenda modernitzadora de país, ser capaços de generar estructures en termes d’economia productiva que generin riquesa i aconseguir una cohesió social i territorial.” Baixant més al detall, ha exposat que quan els diversos governs catalans han intentat generar aquests processos modernitzadors, s’han topat sempre “amb un mur infranquejable: el sistema de finançament”. Per la qual cosa ha exposat la necessitat de reivindicar més recursos per fer viables les polítiques socials i garantir la “dignitat humana”, que, segons ha afirmat, “està qüestionada a molts nivells, internacionalment, sobretot. Sense responsabilitat, no hi ha un nosaltres.”
També ha plantejat la importància de generar amplis consensos polítics i socials en les lleis que es tirin endavant i d’establir pactes “que tinguin una dimensió generacional, és a dir, que permetin fixar horitzons i polítiques públiques a deu anys vista”, així com la necessitat de fer més eficients i ràpids els procediments administratius.
En tot aquest procés, Rull, que va estar vinculat al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés, ha reclamat el suport de les entitats del tercer sector: “La força i la llum conjunta del tercer sector i de les institucions ens ha de fer retornar l’autoestima i el propòsit”, ha dit, abans de reclamar “generositat i sentit de transcendència” i lloar la tasca d’algunes entitats socials, com la mateixa Fundació, que ha qualificat com “una de les forces fonamentals per entendre la capacitat transformadora que té el tercer sector al país”.
El Fòrum Social Pere Tarrés és un dinar-conferència-col·loqui amb més de 15 anys de trajectòria que arriba ja a la seva 92a edició. Durant tot aquest temps s’ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic. Pel Fòrum hi han passat personalitats com ministres, presidents de la Generalitat o el president del Parlament Europeu, entre d’altres experts i expertes.