Notícies

La Fundació Pere Tarrés promou una jornada per debatre sobre com millorar la qualitat en l’etapa educativa 0-3 anys

La Fundació Pere Tarrés promou una jornada per debatre sobre com millorar la qualitat en l’etapa educativa 0-3 anys

Comparteix la notícia

Etiquetes

Infància  

11.03.22

Amb l’objectiu d’incorporar la innovació i la qualitat en l’educació dels infants de les escoles bressol, la Fundació Pere Tarrés va organitzar la jornada “La qualitat en l’etapa educativa de 0 a 3 anys”, que va posar a debat un conjunt de propostes per al primer cicle d’educació infantil.

La importància de potenciar la qualitat en aquesta etapa rau en l’evidència científica que demostra que una “educació de 0-3 de baixa qualitat té un impacte negatiu en els infants, mentre una educació d’alta qualitat pot contribuir a reduir les desigualtats” segons Fabricio Busi, Responsable de l’Àrea d’Innovació i Desenvolupament Digital i Sostenible de la Fundació.

Per millorar la qualitat educativa en aquests centres, la Fundació Pere Tarrés va presentar a representants de la comunitat educativa que van assistir a la jornada un instrument d’observació de l’entorn d’aprenentatge i un seguit de propostes per al desenvolupament físic, social, emocional i cognitiu dels infants d’entre 4 i 36 mesos. La Fundació proposa un model que incorpori totes les mirades i veus dels actors implicats en el procés educatiu com són les famílies, els professionals del sector, les entitats educatives i l’administració pública; tots ells agents essencials per a la millora de la qualitat educativa en aquesta etapa.

Per Busi, la qualitat educativa “s’ha de generar com a producte de la relació entre l’infant i l’educador i del desenvolupament d’activitats pedagògiques basades en la interacció i en la creació d’un entorn adient per a l’infant”. Així mateix, diversos experts asseguren que en aquesta etapa és “fonamental potenciar les necessitats bàsiques de l’infant, com l’alimentació, la higiene o l’afecte perquè el 60% dels aprenentatges de l’esser humà es produeixen entre els 0 i els 9 anys i les sinapsis –relacions entre neurones- es generen entre els 0 i 3 anys”, com va destacar durant la jornada Maria-Antonia Miret, Doctora en Pedagogia i Professora titular del Grau d’Educació Infantil i Primària de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport-Blanquera. 

A la jornada hi van assistir representants de l’administració i de diverses escoles bressol, i educadors i educadores de diferents centres educatius van intervenir-hi en format vídeo per exposar idees i propostes sobre com millorar l’educació als infants. Entre les propostes, els educadors i educadores convenien que cal fomentar l’autonomia dels infants a través del joc i que és imprescindible adaptar-se als estats d’ànim, la personalitat o les preferències dels nens i nenes per veure com reaccionen als diferents estímuls que se’ls hi presenten.

L’objectiu de la jornada és construir un consens compartit sobre com aplicar un marc de qualitat en aquesta etapa que permeti millorar l’educació dels infants de 0-3 anys. Un procés que només és possible amb el suport de tota la comunitat educativa. “Es necessita tota la comunitat per poder avançar i solucionar els reptes d’aquesta etapa” recalcava Sònia Recasens, Directora de Programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés.