Notícies

La Fundació Pere Tarrés organitza una jornada sobre Diversitats en la participació juvenil

La Fundació Pere Tarrés organitza una jornada sobre Diversitats en la participació juvenil

Comparteix la notícia

09.06.17

Més d’un centenar d’educadors, tècnics i representants de les administracions públiques i del món acadèmic van assistir a la Jornada “Diversitats en la participació juvenil” que va organitzar la Fundació Pere Tarrés el passat 8 de juny a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

La jornada va començar amb les intervencions de Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés; Carmen Andrés, regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran, Regidora adscrita al Districte de Sants-Montjuïc, regidora adscrita al Districte de Nou Barris, regidora al Districte de Sant Andreu; i de Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya; que van destacar el paper que tenen els joves per canviar aspectes del seu entorn que no els agraden o dedicar una part del seu temps de lleure a contribuir en la millora de la societat. Són joves que participen en els afers públics, tant en l’àmbit social com institucional que, molt sovint, no veuen reconeguda aquesta participació.

Posteriorment, Roger Soler, doctor en Ciències Polítiques, professor del departament de Ciències Polítiques de la UAB, investigador de l’Observatori Català de la Joventut del 2008 – 2017, va ser l’encarregat de realitzar la ponència marc d’aquesta jornada.

De les intervencions anteriors i dels quatre tallers que es van fer posteriorment, la conclusió final que es va consensuar entre tots els assistents va ser que per impulsar i treballar la participació juvenil és fonamental situar a les persones joves en el centre, doncs ells han de ser protagonistes, expressant les seves necessitats i demandes amb la seva pròpia veu i creant els seus propis processos de relació, participació i millora amb l’entorn.

Igualment, l’acció des de les institucions, entitats i altres actors que es vinculen amb la població jove parteix de l’acompanyament, el vincle i el treball en xarxa per a la promoció de joves amb coresponsabilitat, iniciativa, sentit crític i autonomia en el marc d’una ciutadania plena i activa. Aquest aspecte ha de tenir en compte les diferents situacions de partida i realitats que afecten a les persones per qüestions de edat, gènere, classe social o procedència cultural.