Notícies

Joan-Andreu Rocha fa valdre el paper de la cultura com a element de cohesió en els projectes de cooperació internacional

Joan-Andreu Rocha fa valdre el paper de la cultura com a element de cohesió en els projectes de cooperació internacional

Comparteix la notícia

Etiquetes

24.11.21

La tercera jornada URL-Mans Unides titulada “El valor de les cultures en la cooperació internacional”, que reflexiona sobre la dimensió cultural en la cooperació internacional, ha comptat amb la participació del degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-Ramon Llull, Joan-Andreu Rocha, i el director de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol. Joan-Andreu Rocha va destacar la importància de la dimensió cultural per contribuir a l’èxit dels projectes de cooperació internacional que interactuen transversalment amb aspecte econòmics i socials: “La cultura actua com a element de cohesió dels projectes de cooperació internacional per al desenvolupament”.

L’acte va posar en relleu el paper de la cultura dins el camp de la cooperació internacional per al desenvolupament, així com en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per al 2030. El passat dijous 18 de novembre, la Universitat Ramon Llull i Mans Unides van portar a terme, en el marc d’una sessió en format webinar, la tercera edició telemàtica amb la finalitat de promoure la cultura, l’educació i la ciència. Més de 150 persones de 8 països diferents van assistir a l’acte, una xifra destacable en el que es porta d’edicions.

La jornada va gaudir d’un total de tres ponències que van anar a càrrec de Joan-Andreu Rocha, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL, Alicia Vacas, coordinadora regional de les Germanes Combonianes a l’Orient Mitjà i Janet Sánchez Miranda, directora executiva del Centro Juana Azurduy (Bolívia). A més, l’acte va comptar amb la participació institucional de Francesc Marro, responsable de l’àrea d’universitats del Departament d’Educació per al Desenvolupament de Mans Unides, Mireia Angerri, presidenta-delegada de Mans Unides Barcelona, Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull i Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés.

Tant en el camp de la cooperació internacional per al desenvolupament com en els ODS es destaca l’economia, la política i els factors socials són pilars fonamentals del desenvolupament. Ara bé, la dimensió cultural també juga un rol imprescindible en aquest entorn per tal de permetre un desenvolupament centrat en l’ésser humà, que sigui inclusiu, sostenible i sensible a les condicions de les comunitats humanes específiques d’acord amb la seva identitat i llegat cultural.  

El Dr. Joan-Andreu Rocha va centrar la ponència a explicar el significat de la cultura i el motiu pel qual l’aspecte cultural ha arribat tard en el món de la cooperació internacional. En aquest sentit, tal com va comentar el degà de la Facultat Pere Tarrés, la cultura s’insereix en els projectes de cooperació internacional per al desenvolupament de tres maneres: “com a centre de l’activitat econòmica, com a element transversal que contribueix als processos de desenvolupament humà i com a marc que contribueix a la cohesió i a la pau”.

Per altra banda, el Sr. Josep Oriol Pujol va concloure que “la cultura és una dimensió a respectar profundament per promocionar a les persones en el que són els seus drets i la seva dignitat”. 

La Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés s’imparteixen  diversos postgraus dins de l’àmbit de desenvolupament, cooperació i acció comunitària on s’analitza el sistema de cooperació internacional. A més, es promouen les pràctiques de cooperació internacional i acció sociocomunitària, que es tracta d’un programa a través del qual es poden realitzar pràctiques en projectes d’entitats socials de països de tot el món que han firmat conveni amb la Facultat Pere Tarrés.