20.02.19
Tot i que encara falta molt de temps per al final del curs escolar, és en aquestes dates quan en moltes llars comença la planificació de les vacances d’estiu que inclouen les activitats d’educació en el lleure com ara colònies i casals d’estiu. Per acompanyar les famílies en aquests moments, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia proposta educativa i lúdica per a la qual ja es pot fer la inscripció des d’aquesta mateixa setmana al web: www.peretarres.org/estiu.
Amb el lema “L’Estiu. Vacances per créixer”, la Fundació Pere Tarrés i els seus centres d’esplai federats han preparat més de 600 activitats per tal que infants, adolescents i joves gaudeixin d’un temps de lleure de qualitat. Totes les activitats han estat dissenyades seguint un programa pedagògic que combina el desenvolupament d’habilitats específiques (a través de colònies temàtiques), l’educació en valors i el contacte amb la natura. L’objectiu és que, gràcies a aquestes activitats, els participants aprenguin a conviure, desenvolupin la seva autonomia personal i ampliïn els seus coneixements.
El monitor/a, figura clau de les activitats d’estiu
Ja des de les primeres colònies que es van realitzar fa 125 anys, els monitors i monitores són una peça clau en el seu desenvolupament. Aquests joves, que dediquen una part de seu temps de lleure a educar altres infants i joves, esdevenen els seus referents. La relació que es crea entre els nens i nenes que participen en les activitats d’estiu o en els centres d’esplai durant el curs escolar esdevé tant estreta que facilita que es creïn vincles molt forts, convertint als monitors i monitores en agents de transformació social i d’inclusió social.
El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai
L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés realitzaran més de 450 activitats d’estiu gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.
Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que estan preparant amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.
Colònies temàtiques perquè tots els infants desenvolupin les seves capacitats
Per als infants, adolescents i joves, les vacances d’estiu també esdevenen una oportunitat per potenciar les seves habilitats i dedicar més temps a les seves aficions o interessos. Entre els pares i mares també hi ha la preocupació per donar una educació més completa als seus fills i filles. Per combinar de manera atractiva els interessos de les dues parts, la Fundació Pere Tarrés ha dissenyat una àmplia proposta educativa que combina colònies temàtiques (artístiques, robòtica, de cuina...) amb altres ja consolidades (com les de natura, esportives o aquàtiques) sempre amb un programa pedagògic pensant perquè els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat.
Una de les novetats d’enguany són les colònies de Cinema que es realitzaran del 21 al 27 de juliol a La Conreria (Tiana, Maresme) en col·laboració amb White Moose Productions. En aquestes colònies, els nois i noies, de la mà de professionals del sector, s’introduiran en el llenguatge del setè art i desenvoluparan el seu propis projecte des de l’idea inicial fins al muntatge final.
Una altra novetat són les colònies d’Art, que es realitzaran del 30 de juny al 6 de juliol a La Conreria (Tiana, Maresme). Durant una setmana, els participants tindran l’oportunitat d’aprendre diferents disciplines artístiques com l’escultura, la pintura, el teatre o la màgia en tallers d’un dia de duració. L’últim dia de colònies es prepararà una exposició on mostraran als pares i mares les creacions realitzades durant la seva estada.
Les colònies esportives continuen sent de les més ben valorades. Enguany, la Fundació Pere Tarrés amplia la seva oferta en aquests tipus d’activitats amb les colònies de Futbol i les de Rugby & English.
Pensant en els adolescents, la Fundació Pere Tarrés proposa les colònies Descoberta de Mallorca, que es realitzaran del 13 al 21 de juliol a la casa de colònies de Binicanella (Mallorca). Durant una setmana, els participants, entre 13 i 17 anys, combinaran activitats de lleure amb sortides a la Serralada de Tramuntana, a les Coves del Drac i la Platja de Puerto Cristo i visitaran les poblacions de Palma de Mallorca, Sóller i Sa Calobra.
Degut a l’èxit dels anys anteriors, tornen algunes de les colònies temàtiques que s’han anat consolidat cada any i que permeten als infants desenvolupar les seves vocacions artístiques com les colònies de música, de teatre i de ball. També són una oportunitat per potenciar la creativitat d’infants i adolescents les colònies de Disseny de moda, on els participants coneixeran tot el procés que hi ha darrera de la creació i la distribució de les peces de roba i fomentaran el consum responsable, o les colònies de Cuina en col·laboració amb la Fundació Alicia i Món Sant Benet. Per als aficionats a la tecnològica s’ofereixen les colònies de Robòtica i impressió en 3D i de Disseny de videojocs, que permeten als nois i noies tenir un primer contacte amb la tecnologia en un espai segur que els permet desenvolupar les seves habilitats i aspectes com la innovació, la creativitat i el treball en grup.
Sense oblidar que estem a l’estiu i que també és una època d’oci, totes les colònies temàtiques combinen els tallers de les seves especialitats amb activitats de lleure i esports d’aventura que complementen l’adquisició de coneixements a través del joc.
Per a les famílies que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés organitza els casals d’estiu que enguany tindran com a centre d’interès el circ. Les inscripcions per als casals d’estiu s’obriran a partir del mes d’abril.
Activitats valorades per pares i fills
Segons els resultats de l’enquesta de valoració que la Fundació Pere Tarrés va fer durant l’estiu anterior, el 47,36% dels pares apunta als seus fills i filles a les activitats d’estiu perquè volen que aquests comparteixin les seves vacances amb altres nens i nenes de la seva mateixa edat, el 37,51% perquè als seus fills els agrada passar uns dies fora de casa i només un 15,13% ho fa per temes de conciliació. Aquestes dades demostren la confiança que els pares i mares tenen en els beneficis de l’educació en el lleure per al creixement dels seus fills, valorant especialment la relació amb altres infants de la mateixa edat, l’autonomia i la relació amb la natura. L’equip de monitors/es també ha estat àmpliament valorat en aquestes enquestes amb una valoració de 8,12 sobre 10 i les activitats realitzades durant la colònia amb un 7,75 sobre 10.
Diferents alternatives davant la situació econòmica
L’estiu passat, 4.020 infants en situació de vulnerabilitat social van participar en alguna de les 10.283 activitats de colònies i casals d’estiu becats per la Fundació Pere Tarrés gràcies a la campanya “Ajuda’ls a créixer”. Donar aquesta oportunitat als nens i nenes de famílies amb dificultats socioeconòmiques va ser possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials” i la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i particulars. En total, la Fundació Pere Tarrés va destinar 955.119,15€ a aquests ajuts.
La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda continuarà sent alta i, per això, vol garantir amb aquesta gran campanya que el major nombre d’infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l’educació en el lleure.
Gràcies al valor afegit de les activitats d’estiu, aquestes continuen sent un recurs molt important per a les famílies. Amb la voluntat que cap nen o nena es quedi sense poder realitzar colònies, casals, campaments o rutes, la Fundació Pere Tarrés ha adaptat la seva oferta segons els diferents pressupostos familiars per tal que tothom pugui trobar una activitats que s’adapti perfectament a les seves necessitats i/o expectatives.
Com a entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés recomana a les famílies que la tria de les activitats es faci seguint criteris de qualitat i ajustant-se als objectius que s’esperen d’aquesta experiència. En aquest sentit, ha elaborat un decàleg per orientar als pares i mares en aquesta tria: https://www.peretarres.org/coneixement/bloc-familia/decaleg-de-la-fundacio-pere-tarres