Notícies

Avui han sortit els primers autocars camí de les colònies de la Fundació Pere Tarrés

Avui han sortit els primers autocars camí de les colònies de la Fundació Pere Tarrés

22.06.19

Aquest matí han sortit els primers autocars camí de la casa de colònies de Pare Artigues (Planoles, Ripollès). Concretament, una seixantena d’infants entre 6 i 12 anys del Centre d’Esplai Trencaclosques del MCECC de la Fundació Pere Tarrés gaudiran d’una setmana de colònies, mentre que els grups de més edat faran campaments i una ruta. En total han marxat 98 infants i adolescents.

A partir de dimarts 25 de juny començaran la majoria dels casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a Barcelona, la seva àrea metropolitana, Manresa, a la província de Tarragona i a Mallorca. En total, més de 33.700 infants i joves participaran en alguna de les prop de 650 activitats que la Fundació Pere Tarrés, l’entitat del lleure més gran de Catalunya, ha preparat juntament amb els seus centres d’esplai vinculats.

Els sòlid arrelament social de les entitats de lleure es fa palès en l’existència de diversos moviments i federacions, que des de les tradicions dels centres d’esplai o l’escoltisme, agrupen diferents entitats. D’entre aquestes entitats sense ànim de lucre destaca la Fundació Pere Tarrés, que va promoure de les activitats de lleure per un 35% dels infants i joves durant l’estiu de 2018, esdevenint l’entitat de lleure més gran de Catalunya.

L’objectiu de les colònies i casals d’estiu és potenciar els hàbits saludables entre els infants i joves. És a dir, incloure pràctiques saludables que tinguin beneficis per la salut física, mental i emocional d’un individu o conjunt social. Incidir en aquests beneficis permet evitar problemàtiques d’obesitat infantil, treballar la sociabilitat de l’infant a través de la pràctica d’esport en equip i detectar possibles problemes motors o psicosocials durant el desenvolupament de les activitats de lleure. 

Per primera vegada, s’ha realitzat una recerca científica que demostra els beneficis que les activitats d’educació en el lleure aporten als infants, adolescents i joves. L’informe “Temps lleure educatiu i competències acadèmiques i d’ocupabilitat: resultats i bones pràctiques” realitzada pels investigadors de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull mostra com les activitats de lleure milloren les competències educatives i professionals dels participants. Concretament, les tres competències acadèmiques amb més percentatge de millora són la competència social i cívica, amb 48,4 punts d’increment, aprendre a aprendre, amb 36 punts d’increment, i l’esperit emprenedor, amb un augment de 22,5 punts. 

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 450 activitats d’estiu gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que s’han preparat amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.

Una oferta pensada perquè tots els infants puguin desenvolupar les seves capacitats i gaudir al mateix temps

Els pares cada cop estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació el més complementària possible i l’estiu és el moment on es poden treballar altres habilitats i aficions diferents del currículum escolar. En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés ha preparat una àmplia oferta per permetre que tots els infants gaudeixin com a nens i creixin com a persones a l’hora que desperten la seva imaginació i creativitat.

La principal novetat d’enguany són les colònies d’art, les colònies de cinema, les colònies de futbol i les colònies de Mallorca. Tot i això, també destaquen altres opcions que van tenir molt bona acollida l’estiu passat com les colònies multiesportives, Menorca en bicicleta o les colònies de cuina que compten amb la col·laboració de la Fundació Alicia i Món Sant Benet. A més, es segueixen oferint les colònies de teatre, colònies de ball, colònies de moda, colònies de robòtica i de disseny de videojocs. Un any més i gràcies a la gran demanda de l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés ha ampliat la seva oferta de colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

Per als pares que necessitin conciliar la seva vida laboral i familiar, la Fundació Pere Tarrés organitza els casals d’estiu on el centre d’interès serà el circ. Durant les setmanes de durada del casal, els participants es podran endinsar en el màgic món del circ amb la col·laboració del Circ Raluy Legacy. Tindran la missió d’ajudar als personatges d’un circ a reconstruir un espectacle oblidat mentre treballen competències com la cooperació i el treball en equip, combinant-ho amb la realització d’activitats com la pràctica de l’esport, els jocs d’aigua, les gimcanes i les excursions.

Campanya solidària Cap infant sense colònies

Malgrat que els indicadors macroeconòmics són positius, hi ha moltes famílies per a les quals aquesta recuperació no ha arribat i els impedeix, entre altres coses, que els infants d’aquestes famílies més desafavorides puguin gaudir d’activitats de lleure durant l’estiu. Aquest estiu 2019, la Fundació Pere Tarrés pretén becar 11% més d’infants per arribar a 4.500 nens i nenes amb una inversió econòmica d’1.002.874 € que es destinarà a activitats de centres d’esplai i centres socioeducatius, a colònies i casals socials i també a activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals.

Les 3.000 beques dels centre d’esplai i centres socioeducatius en previsió de beca s’adrecen als infants que durant l’any participen en les activitats d’atenció educativa i social dels centres socioeducatius i dels centres esplais del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) i també són obertes al barri o població on es realitzen. Les beques es concediran en funció de criteris socioeconòmics establers per la comissió de beques.

Les 1.250 beques per a colònies i casals socials estan destinades a infants que es troben en situació de vulnerabilitat greu derivats de serveis socials, escoles, centres tutelats i centres socioeducatius de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació. Els infants que accedeixen aquestes activitats tenen una beca del 100% de l’import.

Les 250 beques de les activitats pròpies de la Fundació a les cases de colònies i casals s’adrecen als infants que volen gaudir de colònies i casals d’estiu, i que per la situació econòmica familiar els és necessari accedir a un ajut.

Com a entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés recomana a les famílies que la tria de les activitats es faci seguint criteris de qualitat i ajustant-se als objectius que s’esperen d’aquesta experiència. En aquest sentit, ha elaborat un decàleg per orientar als pares i mares en aquesta tria: https://www.peretarres.org/coneixement/bloc-familia/decaleg-de-la-fundacio-pere-tarres