14.07.22
Els estudis científics demostren que les experiències i aprenentatges dels primers anys de vida d’un infant són determinants en el seu desenvolupament educatiu, social i emocional posterior. Conscients d’aquesta realitat, la Fundació Pere Tarrés fa més de 15 anys que s’encarrega d’acompanyar els nens i les nenes de 0 i 3 anys i les seves famílies a través de projectes d’escoles bressol de titularitat pública. Ara, l’entitat s’ha decidit a crear una escola bressol pròpia amb un model pedagògic que atendrà una cinquantena d’infants a partir del setembre al barri de Sarrià Sant Gervasi de la ciutat de Barcelona.
“Estem molt il·lusionades amb l’obertura de la primera escola bressol de titularitat de la Fundació Pere Tarrés que, sens dubte, és un reflex de l’essència de l’entitat, en la qual el joc és una eina fonamental perquè els infants aprenguin, es relacionin amb l’entorn, desenvolupin les seves habilitats motrius i comunicatives, així com guanyin autonomia”, assegura la directora del departament Petita Infància de la Fundació Pere Tarrés, Verònica Bautista.
Un model educatiu que situa a l’infant al centre del seu procés d’aprenentatge i que la Fundació Pere Tarrés també transmet a les altres 31 escoles bressol públiques que gestiona, principalment municipals, a les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Catalunya Central i les Illes Balears.
El joc, l’eix del model pedagògic de la Fundació Pere Tarrés
Aquesta proposta educativa té el joc com a element central perquè a través d'experiències basades en els interessos dels infants, aprenguin, desenvolupin la curiositat, experimentin i explorin.
Els més de 60 anys d'experiència educativa de la Fundació Pere Tarrés, així com la seva missió centrada en la promoció de la persona a través de l’educació en el lleure han portat a situar el joc com a eix central del model pedagògic de la nova escola bressol. A més, els informes i estudis realitzats pel seu equip investigador avalen com les activitats de lleure i el joc són entorns privilegiats per promoure l’educació en valors i el foment de competències essencials en el desenvolupament dels nens i les nenes com la competència social i relacional, la d’aprendre a aprendre, la competència artística i creativa o la de lideratge.
“Considerem que els infants han de ser protagonistes del seu propi aprenentatge i desenvolupament integral, que construeixen a partir de la descoberta de l’entorn natural, la curiositat, la llibertat i els estímuls procedents del seu entorn familiar, comunitari i social”, explica Veronica Bautista.
El ginjoler, l’arbre de la felicitat
L’arbre del ginjoler produeix el fruit de la felicitat. Amb un alegre color vermell, els primers a percebre les qualitats del gínjol van ser els xinesos fa 4.000 anys, que ja van descriure els beneficis que tenia per al benestar de les persones. Aquest arbre, a més, és ben conegut al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, on es va iniciar una lluita veïnal per preservar un ginjoler de 12 metres d’alçada, situat en un solar en el qual es va voler edificar al 2007. A la primavera d’aquell any, es va declarar d’interès local aquest exemplar, plantat al 1.857 i un dels més antics d’Europa. Finalment, els veïns no només van aconseguir salvar-lo, sinó que se’l dignifiqués amb un espai verd al seu voltant.
Les particularitats de l’arbre, així com la defensa veïnal per preservar l’exemplar barceloní han inspirat a la Fundació Pere Tarrés a l’hora d’escollir el nom de la seva primera escola bressol pròpia. Batejada El Ginjoler, s’ubica al costat de l’arbre rescatat i serà un espai tant de felicitat com benestar per als més de 50 infants d’entre 0 i 3 anys, que acollirà a partir de setembre.
Fins ara, l’escola bressol havia estat titularitat de la Fundació Sant Gregori amb qui la Fundació Pere Tarrés, actualment, treballa estretament per continuar acompanyant a les famílies del barri, especialment, durant el creixement i desenvolupament dels primers anys de vida dels seus infants, en els quals aprenen més feliços que un gínjol a través del joc.
Els 10 objectius de l’escola bressol El Ginjoler de la Fundació Pere Tarrés
Per aconseguir fomentar la creativitat, autoestima i benestar dels nens i les nenes, l’escola bressol El Ginjoler de la Fundació s’ha marcat un decàleg d’objectius que guiaran el treball i la dedicació de l’equip educatiu del centre.
1. Atendre les necessitats bàsiques dels infants (afectives, emocionals, alimentació, higiene i descans).
2. Treballar per un desenvolupament global de totes les capacitats de les nenes i dels nens.
3. Potenciar que els infants es vagin formant una imatge positiva d’ells/es mateixos i mateixes per tal d’anar assolint una seguretat afectiva i emocional.
4. Respectar les característiques individuals.
5. Facilitar totes aquelles situacions educatives que ajudin a l’adquisició progressiva de l’autonomia personal.
6. Promoure la màxima cooperació i participació entre família-escola.
7. Sensibilitzar als infants en el coneixement del seu entorn més proper
8. Dur a terme un procés continu de reflexió al voltant de la tasca educativa.
9. Treballar d’acord amb els principis metodològics que té establerts l’escola
10. Mantenir un nivell de formació permanent que garanteixi un servei de qualitat, innovador i que respongui a les necessitats de totes les parts de la comunitat educativa.